ЯК ПОДОЛАТИ СКЛАДНОщІ У Б'ЮТІ-БІЗНЕСІ: 7 ПРАКТИЧНИХ ІДЕЙ


Для бьюті-бізнесу 2020 став жорсткою перевіркою на міцність. Щоб залишитися на плаву, зберегти клієнтів та прибуток, потрібно приймати ефективні та часто нові, незвичні рішення.

Можливо, наші 7 ідей якраз і допоможуть вам знайти такі рішення для вашого бізнес-бізнесу.


Не знижуйте ціни на основні послуги

Ми пропонуємо не знижувати ціни на основний асортимент послуг. За умови спочатку грамотного ціноутворення з урахуванням фінансових втрат за карантин та очікуваного підвищення вартості долара зниження цін стане невиправданим ударом по прибутковості бізнесу і поставить його існування під питання.




Проведіть аналіз труднощів клієнта

Керівники часто фокусуються на тому, що додати до свого асортименту послуг та сервісів, і не приділяють уваги тому, що потрібно прибрати, щоб покращити клієнтський досвід. Постійно додаючи «фішки» (безкоштовні напої, фотозона, майстер-клас від арт-директора, дитячий сервіс), керівники не помічають перешкод, об які постійно спотикаються клієнти.

Це перешкоди, які заважають клієнту записатися в салон онлайн, вибрати потрібну процедуру на сайті, розібратися в ціноутворенні, отримати кваліфіковану консультацію в салоні ... і так до процедури розрахунку.

До речі, про багато труднощів керівники часто здогадуються або навіть знають, але вважають за краще заплющувати на них очі, вважаючи несуттєвими. «Ну й що, що стара вбиральня та протяг у зоні очікування, у нас же найкращі ціни на манікюр та педикюр», «Так, клієнти скаржаться, що запис онлайн займає 10 хвилин, але завжди можна зателефонувати і записатися за 5 хвилин»..

Як дізнатися, в чому проблеми клієнта?

Іноді десятки інсайтів можуть з'явитися тільки тому, що керівник сам пройде кілька разів шлях клієнта у своєму салоні, починаючи від запису, закінчуючи розрахунком. Зауважить, що о 10-й ранку на паркуванні немає місць, зате є мінімум 3 авто співробітників, оцінить, як швидко реагує адміністратор, якщо залишити запит на сайті або в месенджері, посидить у зоні очікування і зрозуміє, що надто голосно грає музика, а на столику журнали дворічної давності.

Звичайно, краще за самого клієнта про перешкоди та труднощі ніхто не розповість. Тому ключове правило для бізнесу у будь-якій ситуації, а особливо в період економічних потрясінь – системний та ефективний збір зворотного зв'язку від клієнтів. Детальніше про це можна почитати тут.

Ще один метод виявлення слабких місць - "Таємний покупець". Як з ним працювати, ви, напевно, знаєте. Єдино, важливо розуміти, що попросити подругу сходити до вас у салон «під прикриттям» і розповісти потім, як все минулося, має мало спільного з дійсним способом дослідження. Про нього багато інформації в інтернеті, обов'язково прочитайте, як використовувати «Таємного покупця», щоб отримати справді цінні для бізнесу достовірні дані.




Оцініть можливість створення нових послуг та необхідність перегляду бізнес-моделі

Звучить надто радикально? Згадайте, що головне завдання бізнесу – відповідати потребам аудиторії. Стрімко змінюються обставини, технології, звички і закономірно змінюються потреби і ваших клієнтів. Перевіряйте свою бізнес-модель на відповідність можливості задовольняти потреба клієнта найкращим йому способом.

Саме час розвивати нові напрямки та створювати нові продукти у рамках концепції свого б'юті-підприємства. На нові продукти ціни можуть бути нижчими, ніж в основному прайсі. Наприклад, ви можете запропонувати екпрес-догляди за зниженою ціною. Це дозволить залучити нових клієнтів та дати ширший вибір вже існуючим.

Наприклад, у рамках косметологічної студії можна створити актуальне сезонне меню "Відновлення шкіри після зими", "Літні пілінги", "Антистресовий догляд". Бажано, щоб нові процедури мали 2-3 варіанти «начинки» і відповідно ціни.

Часто під час і після пережитого стресу починається період активного випадання волосся та уповільнення їх зростання. Ви можете запровадити кілька варіантів догляду для волосся та шкіри голови, наприклад: «Шампунь, кондиціонер, масаж з активною сироваткою, лікувальна маска» за 965 гривень, «Шампунь, кондиціонер, лікувальна маска» 665 гривень».

Не забувайте, що для періоду економічної нестабільності важливо не виходити за рамки загальної концепції та створювати відгалуження затребуваних, добре розкручених, зрозумілих клієнтам послуг.



Створюйте сервісні програми для своїх клієнтів

Продемонструйте клієнтам свою турботу у контексті реально існуючої потреби. Фактично це розширена версія сервісу, який ви надаєте. Наприклад, після процедури серединного пілінгу дайте клієнтам можливість безкоштовно пройти процедуру догляду за шкірою, що відновлює.

В рамках сервісних програм можуть бути задіяні партнерські програми косметологічних та медичних клінік, наприклад, перед проходженням курсу антицелюлітного масажу консультація лікаря-нутриціолога, щоб ефект від масажу був більш вираженим та тривалим.

Важливо розуміти, що сервісні програми – це інвестиція у покращення взаємин із клієнтами та зміцнення лояльності, а не інструмент миттєвого підвищення прибутку.

Підходящий час, щоб активізувати покинуту роботу з існуючою клієнтською базою. Особливо добре, якщо ви раніше вели її грамотно і збирали не тільки номери телефонів клієнтів. Так ви зможете зробити персоналізовані пропозиції клієнтам і з більшою ймовірністю потрапити в актуальну потребу. Наприклад, ви зможете виділити категорію клієнтів, які за віком, історією покупок та інтересами, відповідають вашій новій комплексній пропозиції з anti-age терапії та отримати більшу конверсію за менших витрат ресурсів.



Створюйте додаткову цінність для клієнтів

Цінність продукту тим вища, чим більша різниця між вигодою та втратами. Вигода це все, що збільшує комфорт, закриває більше потреб, закриває потребу у більшому обсязі, економить час тощо. Втрати - це ризик побічних ефектів, гроші, які потрібно заплатити за продукт, час, який потрібно витратити, можливість не отримати потрібний ефект.

Проаналізуйте асортиментну матрицю свого б'юті-підприємства і подумайте, які основні послуги можна позиціонувати по-новому, додавши більше цінності для клієнта.

Наприклад, крім стандартного вечірнього або весільного макіяжу можна запропонувати комплексну процедуру, перша частина якої доглядова і спрямована на вирівнювання мікрорельєфу, зволоження, розгладження дрібних зморшок, а друга безпосередньо виконання макіяжу. Так, будь-які засоби декоративної косметики ляжуть краще, а шкіра виглядатиме більш доглянутою. Таким чином, салон краси повніше закриває потребу у бездоганному зовнішньому вигляді у важливий день.

Інший приклад: чищення для жирної та проблемної шкіри +інтенсивний протизапальний та себорегулюючий догляд. Так клієнт вирішує своє завдання у більшому обсязі за одне відвідування салону краси чи косметологічної студії.



Перегляньте/оновіть домовленості щодо взаємодії з постачальниками

У успішній роботі та зростанні продажів постачальники косметики зацікавлені не менше власників салонів краси. Зараз слушний час поспілкуватися з постачальниками та обговорити умови співпраці в контексті нових соціально-економічних обставин.

 Якщо ваша бізнес модель включає продаж косметики клієнтам, доцільно буде обговорити з дистриб'юторами можливість надання товару під реалізацію або з відстрочкою платежу. Так, салон краси не заморожує оборотні кошти, а товар не лежить у дистриб'ютора на складі, а стоїть на полицях у салоні, де шансів потрапити до покупця у нього набагато більше. Період, який постачальник надає товар, зазвичай – 1-2 місяці.

 Звісно дистриб'ютор буде зацікавлений, щоб у салоні дотримувалися правил мерчендайзингу, майстри, адміністратори чи консультанти володіли технологією роботи з конкретними лінійками та продуктами, були навчені технікам продажу.

Домовитися про розстрочку платежу з постачання професійної косметики для салону – ще одне рішення, яке буде зручним для бізнесу в поточній ситуації. У цьому разі доцільно узгодити графік оплати за товар, зазвичай, у межах місяця.

При необхідності придбання обладнання обов'язково варто з'ясувати можливість розстрочки або безвідсоткового кредиту від постачальника. Сьогодні заморожувати велику суму відразу можуть дозволити собі не багато власників б'юті-бізнесу.

Відповідний час обговорити можливість проведення акцій від постачальника для клієнтів салону краси, спрямованих на збільшення середнього чека і глибше знайомство з продукцією бренду (наприклад, при купівлі шампуню та кондиціонера, маска в подарунок), а також різних програм, спрямованих на зміцнення лояльності та підвищення впізнаваності бренду (майстер-клас від технолога бренду для клієнтів салону).

Більше ідей для бьюті-бізнесу та рекомендацій щодо ефективного управління салоном краси ви завжди знайдете в інших матеріалах у блозі CleverBOX:CRM.



Більше ідей для б'юті-бізнесу та рекомендацій щодо ефективного управління салоном краси / клінікою / спа ви завжди знайдете в інших матеріалах у блозі CleverBOX:CRM.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!