ПОСАДова ІНСТРУКЦІЯ МАЙСТРА САЛОНА КРАСИ:

ЧОМУ ПОСАДова ІНСТРУКЦІЯ, ЯКУ ВИ СКАЧАЛИ З ІНТЕРНЕТУ, ВАМ НЕ ПІДІДЕ


Навіщо приділяти багато уваги посадовій інструкції майстра салону краси? Адже це просто типовий документ, який можна завантажити з інтернету, щоб потім за потреби показати трудовій інспекції. Важливо, щоб майстри добре робили свою роботу, а що там написано у документах, складених у товстій папці, це нікому не цікаво.

Приблизно так мислять керівники, які вважають складання посадових інструкцій просто формальністю, яка не має особливого відношення до процесів управління б'юті-бізнесом та результатів його роботи.

«Я наймаю на роботу спеціаліста, співбесідую його, контролюю. Я плачу людям, які самі мусять знати свої обов'язки, що і як робити».

До чого призводить такий підхід?

Відсутність грамотно залишених посадових інструкцій для майстрів, відсутність розуміння співробітниками, яких саме дій та в яких ситуаціях від них чекають, хто і як контролює їхню роботу, що тягне за собою невиконання обов'язків, означає відсутність чіткості та ясності у відносинах між роботодавцем та співробітником. Це створює благодатне поле для самодіяльності.

А це своєю чергою призводить до хаосу, як у роботі салону краси, так і в голові у клієнта. Тому що сьогодні клієнту виконував процедуру майстер, коментуючи кожен свій крок, а потім дав зрозумілі рекомендації щодо догляду, а завра аналогічну процедуру виконуватиме інший фахівець, мовчки або розважаючи клієнта веселою балаканею. Як ви думаєте, чи можна говорити в подібній ситуації про управління клієнтським досвідом та про рівень сервісу в салоні краси? 

Важливо розуміти, що, не виконуючи цю нудну рутинну «домашню роботу», відмовляючись від складання посадових інструкцій та іншої внутрішньої документації, яка покликана регулювати робочі процеси на підприємстві, керівник не лише ускладнює управління салоном краси, а й створює ґрунт для сумнівів у свідомості клієнтів .

Чому у керівників виникають складнощі з розробкою посадових інструкцій?

Часто керівники самі до кінця не розуміють, як має бути, тож покладаються на досвід свого фахівця. А потім починаються питання та непорозуміння «Кате, чому ти не проводила клієнта після процедури до адміністратора?» "А навіщо, вона подякувала, попрощалася і вийшла з кабінету?", "Світла, чому ти не порекомендувала домашній догляд?" «Я знаю, ця клієнтка думатиме, що я їй намагаюся косметику “впарити”».

У результаті керівник постійно перебуває у режимі діалогу, обговорення, з'ясування стосунків зі своїми майстрами. За фактом, всі дискусії закінчуються тим, що майстер переконує директора, що він точно знає, як краще, і не варто ставити під сумнів ефективність його дій. У цьому, зазвичай, і ставиться крапка.

По суті керівник перекладає відповідальність на майстрів за фінансові результати свого підприємства. Це якраз той випадок, коли наймають майстрів зі своєю клиентською базою або «фахівців-зірок» у надії, що вони вирішать питання залучення клієнтів у салон, а заразом і їх утримання. Клієнти по них прийшли, майстри знають, що треба робити, щоб клієнти залишилися. У чому роль керівника? На чому тримається бізнес? Запитання, скоріше риторичні. Головне усвідомлювати, що передаючи відповідальність за основні процеси майстрам, керівник втрачає можливість впливати на результати бізнесу.



Ось ми і підійшли до відповіді на запитання, чому завантажити посадову інструкцію з інтернету – це погана ідея.

Коли ви берете в основу своєї роботи, складену кимось для іншого підприємства, посадову інструкцію ви, по суті, віддаєте найважливіше рішення, як повинна будуватися робота у вашому салоні краси, комусь іншому.

Тільки ви можете визначити, як має будуватися робота у вашому салоні та які співробітники для цього потрібні. Фахівців потрібно підбирати під певну бізнес-модель та завдання підприємства, тоді вдасться досягти максимальної відповідності очікувань роботодавця та співробітника, а отже, підвищити шанси на продуктивну та довгострокову співпрацю.

Щоб побудувати успішний системний бізнес у сфері б'юті, важливо знайти не найкращих фахівців на ринку, а таких фахівців, які зможуть виконувати роботу на тому рівні, який передбачено конкретною бізнес-моделлю, працювати в рамках стандартів та процесів, прийнятих на підприємстві.


Посадова інструкція – документ, що регламентує, у чому конкретно полягає робота співробітника на конкретній посаді, інакше кажучи, що від нього можна вимагати.

У документі мають бути відображені функціональні обов'язки, кваліфікація, відповідальність та права.

  • Які функціональні обов'язки майстра конкретної категорії та терміни їх виконання?
  • Яку кваліфікацію повинен мати майстер конкретної категорії? (яка освіта мати, що знати, що вміти, якими техніками та технологіями володіти, які атестації пройти)
  • Хто оцінює роботу майстра конкретної категорії та за якими критеріями? 
  • За що несе відповідальність майстер конкретної категорії?
  • З яких питань співробітник може приймати самостійні рішення? 
  • Які права має майстер? (отримувати зворотній зв'язок від керівника, своєчасно отримувати оплату, використовувати ресурси у певних рамках тощо)


Посадова інструкція повинна відображати реальні обов'язки, необхідний рівень кваліфікації для виконання, зону відповідальності ваших майстрів.

Ще один важливий момент – інструкція розробляється під посаду, а не під конкретного співробітника, якого ви найняли на цю посаду.

Формулюйте всі положення у посадовій інструкції максимально конкретно. «Сприяти процвітанню підприємства», «Докладати всіх зусиль, щоб задовольнити потреби клієнта» – ці та інші подібні формулювання перетворюють ефективний інструмент управління на марний нормативний документ.

Отже, грамотно розроблена інструкція допомагає

  • Побудувати ефективну систему залучення персоналу до салону краси, зокрема суттєво спростити роботу на етапі відбору потрібних вашої компанії майстрів. 
  • Полегшити етап адаптації працівника. Коли майстер-новачок чітко розуміє, яких дій від нього чекають, за що він відповідає, хто контролює його роботу, за що і перед ким він повинен звітувати, процес вступу на посаду проходить гладкіше. Очікування співробітника та керівника збігаються. 
  • Контролювати виконання обов'язків майстром. Посадова інструкція – перелік критеріїв, за якими керівник зможе об'єктивно оцінювати роботу співробітника, та у разі потреби продемонструвати майстру, у чому його робота не відповідає вимогам. Це буде конструктивний зворотний зв'язок, який не буде сприйнятий як причіпки, тому що є чіткі обґрунтування. 
  • Приймати рішення про необхідність атестації або кадрові зміни: звільнення, переміщення, підвищення майстрів. Посадова інструкція відображає, який рівень кваліфікації необхідний, щоб майстер відповідав певній посаді. На основі посадової інструкції стає зрозуміло, за яких умов майстер може перейти з однієї категорії до іншої, яким критеріям має відповідати його робота, досвід, кваліфікація. Яку атестацію має пройти співробітник, яке навчання, які техніки оволодіти тощо.  
  • Швидко, ефективно та в рамках правового поля вирішувати трудові суперечки.

Якщо ви є прихильником управління, що ґрунтується на міжособистісному відношенні та персональному авторитеті, якщо ви вважаєте, що усних вказівок для злагодженої роботи персоналу цілком достатньо, у розробці посадових інструкцій немає сенсу.

Але якщо ви хочете будувати системний бізнес, в якому цілі та потреби підприємства є первинними, то вам необхідно створити фундамент для ефективного управління персоналом, а це неможливо без ретельного опрацювання основ. Знаючи, заради чого ви це робите, ви легко зможете відповісти на запитання, чи варто витрачати час на розробку посадових інструкцій або вас влаштує документ, завантажений з інтернету.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!