ЯК ВІДКРИТИ САЛОН КРАСИ: ГОЛА ПРАВДА



Покроковий Алгоритм, як відкрити салон краси, для тих, хто хоче заробляти на цьому бізнесі



1. Ідея відкрити салон краси.


Як людям надходить ідея відкрити салон краси? Все залежить від того, хто ви. Якщо майстер – скільки можна працювати з ранку до ночі та нічого не заробляти, коли ти сам не стоїш за кріслом? Якщо інвестор є вільні кошти, чому б не вкласти їх у салон краси чи мережу? Якщо мрієте про своє справу, а всі ці салони навкруги зовсім не вражають – чому б не спробувати? Якщо вам хочеться себе чимось зайняти, є час, бажання та гроші – ось воно! Якщо хочеться статусу, 50 000-150 000$ - і вуаля (погана ідея). Якщо потрібна пральня для грошей – що може бути простіше (дуже погана ідея).

Як не крути, ідея, що вистрелила у вашій голові, це перший крок. Ви вже шукаєте інформацію про ринок, читаєте, сподіваюся, книги, дивіться тонни страшного контенту на Youtube.

Наповнившись усім цим до верху, ви можете зробити крок назад за лінію Старту. Але бачу, відступати не у ваших правилах. Тож продовжимо. 



2. Аналіз.

На практиці аналіз роблять лише інвестори та підприємці. Майстри абсолютно впевнені в тому, що знають про салонний бізнес усі (ні). Всім іншим аналіз не потрібен і не допоможет.

Якщо ви все-таки бажаєте відкрити салон краси, як бізнес – почніть із простого аналізу:
a.    хто є вже на ринку з б'юті-послугами (конкуренти),
b.    вартість цих послуг (і що до неї включено),
c.    ведуть бізнес системно або продають майстрів

Пункт "с" найскладніший. Інвестори та прокачані підприємці розуміють, про що йдеться. Інші категорії відкриваються, за винятком просунутих майстрів - багато хто з них вивчиться і стануть розумниками - не турбують такі дрібниці. Тому їх теж дуже скоро віднесуть до категорії «всі ці салони навколо зовсім не вражають».

На цьому кроці вже доведеться напружитися.

Найсумніше, що жодні консультанти не допоможуть вам, хоча обіцятимуть. У цьому закладено процес природного відбору – якщо ви пройдете цей етап самостійно, то станете розумнішими та поінформованішими. Знати завжди краще, ніж не знати. Тим більше, про конкурентів та споживчі настрої.

На цьому кроці у вас у голові чи на папері з'явиться кілька гіпотез: кому і що Ви могли б продавати та з ким конкурувати. 



3. Математика.

Вона ж бізнес-план. Ви вже начиталися, що без бізнес-плану нікуди, і без нього, звісно, нікуди. Є багато шаблонів бізнес-планів: від безкоштовних до платних. Так чи інакше, вам потрібно вміти виконувати елементарні операції в Excel. Зрештою, ви збираєтеся вести бізнес, а не життя світської левиці (лева).

У бізнес-плані потрібно порахувати:

Очікувані прибтки:
- що будете продавати,
- за якими цінами,
- кому,
- скільки.

Очікувані витрати:
- капітальні (інженерні комунікації, ремонт, обладнання, торгова марка, оплата різноманітних підрядників)
- щомісячні витрати на операційну діяльність (список немаленький: від оренди до фонду оплати праці, адміністративних витрат, реклами, закупівель та податків).

Якщо математика сходиться за умови ринкових цін, можна йти далі. Якщо ціни вищі за ринок, у вас немає унікального продукту і ви не плануєте WOW-бренд з великим бюджетом на стартову рекламу – не відкривайтеся.

У цьому місці завжди ставлять питання про рентабельність. Операційна рентабельність салонного бізнесу коливається від 10% до 25%. Чим ближче до верхнього кордону, тим ймовірніше, що це підприємство – косметологічний центр.

Винятки є. Але кожен виняток має причину і шлях. Ні про перше, ні про друге ви не знаєте, тому ейфоричні бізнес-плани залиште комусь іншому. Стримане сприйняття дійсності – запорука вашого успіху.



4. Детальна розробка продукту*.

Зауважте, все ще ніякого пошуку приміщення, дизайну, ремонту та вибору обладнання та косметики.

На четвертому кроці потрібно сісти, подумати, створити файл у Google Docs та прописати в деталях:
a.    що продаємо,
b.    як продаємо,
c.    кому продаємо,
d.    за скільки продаємо,
e.    як робимо,
f.    найменування послуги – маркетингова назва продукту – що до нього входить – ціна.

Деталізуйте до дрібниць і знову перевірте по бізнес-плану. Це буде заготовка для розробки стандартів вашого салону краси. Які стандарти? Стандартів обслуговування клієнтів – запис, розрахунок, виконання процедур, продаж, конфлікти та багато іншого. І стандарти виконання внутрішніх процесів – відкриття, закриття, прибирання, замовлення матеріалів, інкасація, підбір персоналу, оформлення, звільнення, etc. Можливо, на цьому етапі виявиться, що Ваш продукт не є життєздатним.

*Продукт – це ширше визначення, що включає саму послугу (стрижку, фарбування, чистку, епіляцію, манікюр, масаж), технологію, ціну, сервіс, умови отримання, гарантії і так далі.


5. Маркетинг.

Без нього у вас нічого не вийде. Потрібно детально прорахувати всі витрати на залучення нових клієнтів. Потрібно підготувати стартові канали комунікацій, повідомлення. Підготувати спеціальні пропозиції для стартового періоду. Завдання цього етапу зрозуміти, які витрати реально потрібні будуть на рекламу і знову внести корегування в бізнес-план.
Усі маркетингові активності необхідно підготувати до запуску. Філософствувати через 6 місяців після відкриття, що краще - сайт або сторінка в Instagram, гордо іменована "ми просуваємося в соціальних мережах", значить продовжувати сидіти в ледь завантаженому салоні.

Створіть файл у Google Docs і скрупульозно напишіть:
- кількість нових клієнтів щомісяця (з бізнес-плану)
- прогноз приросту, тобто, кількість повернулися (прогноз, без фанатизму, перші 6 місяців у вас первинних клієнтів буде більше, ніж тих, що відвідали заклад кілька разів)
- середню вартість візиту
- оборот
- вартість залучення 1 клієнта (прогноз)

В іншій вкладці: Канали комунікацій
- сайт
- пошукові системи
- социальні мережі
- месседжери
- територія біля салону
- …
- …
- …

У третій вкладці: Ключові повідомлення.

Четверта: Загальний контент-план по всіх каналах.



6. Пошук персоналу.

Так-так, саме на цьому етапі слід шукати персонал. Вже зараз, а не коли у вас готове все. Що важливо: який саме персонал шукати?

Перш за все вам потрібно знайти директора, якщо ви збираєтеся залишитися лише інвестором. Адміністраторів – потрібен час, щоб ввести їх на посаду. Крім цього, можна доручати їм дрібні доручення та рутинні завдання.

І найголовніше. Вам потрібно знайти арт-директора або технолога за основним напрямком салону. Якщо ви не майстер, без нього вам не обійтися, якщо хочете відкрити хороший салон краси. Людина на цій посаді створюватиме докладні протоколи з кожної послуги, тестуватиме майстрів при прийомі на роботу, проводитиме внутрішні навчання, організовуватиме процес створення вашого портфоліо, ваших колекцій, керуватиме майстрами..

Крім того, ви зробите моніторинг ринку персоналу. Можливо, зіткнетеся з проблемою відсутності готового персоналу, що більш-менш підходить під ваші вимоги. Тоді (читай завжди) потрібно закласти в бізнес-план вартість підготовки персоналу. Вже на стартовому етапі проекту важливо зрозуміти, що з персоналом та які інвестиції знадобляться на його залучення. Після запуску ігнорування цього етапу може коштувати дорого.



7. Вже можна шукати приміщення.

Кроки 5-6-7 виконуйте паралельно. Приміщення має чітко відповідати продукту. Тому, заздалегідь потрібно знати всі критерії вибору приміщення та не опускати ці критерії у процесі пошуку. А ще – знайти ріелтора та особисто бути присутнім на переглядах приміщень.

Згодом, вже почавши працювати, ви зможете переробити дизайн інтер'єру, поміняти персонал, змінити спеціалізацію, перебудувати бізнес-процеси, але змінити своє місце розташування, тому що ви прорахувалися, не все врахували, недостатньо підготувалися, буде, відверто кажучи, дуже проблематично і дорого.

Безперечно, сюрпризи можуть статися (і вони з великою ймовірністю трапляться), але ви можете мінімізувати ризики за допомогою дослідження. Або навіть розслідування. 


8. Дизайн і ремонт.

Краще робити просто для старту і не робити дизайн самостійно, а найняти дизайнера чи дизайн-студію. Просто – це не означає дешево. Це означає – у рамках бюджету, дивіться бізнес-план.

Те саме стосується ремонту. Зрозуміло, що у вас може бути бізнес-модель, що пропонує ринку дорогі салони, але пам'ятайте - продати дорогий ремонт сьогодні неможливо. А ось будь-який проект на старті – ризик. Ризикуйте обдумано. Шукайте найбільш вигідні рішення з міркувань вартість - результат, якщо потрібно переробляти за свій рахунок в приміщенні, що орендується комунікації, систему вентиляції і так далі. Технології постійно розвиваються і вам запропонують рішення, що відрізняються ціною в 2-3 рази. Порівнюйте всі параметри, вимагайте аргументованого обґрунтування рішення.

У бізнес-плані на ремонт можна одразу закласти коефіцієнт 1,3-1,5. 



9. Обладнання та меблі.

Із цим сьогодні проблем немає, хоча постачальники розповідатимуть вам зовсім інше. Все повинне працювати на ваш продукт. Не купуйте обладнання, тому що його хвалить постачальник. Обладнання – це частина вашого продукту. Саме по собі жодне обладнання та косметика не принесе вам грошей. Як і майстри.

Вибрати обладнання легко, якщо ви точно знаєте, що хочете продавати. Якщо ви продаєте мережі послуг, що виконуються кількома майстрами одночасно – це один підхід до вибору обладнання та меблів. Якщо класичні послуги – інший. Якщо це ін'єкційна косметологія – третя. Якщо педикюр – четвертий. Якщо подологія – п'ята.

Є готове обладнання – поїхав та купив. Є обладнання, яке потрібно замовляти заздалегідь і терміни доставки можуть бути і 1 місяць, і 2, і 3, і 6. Потреба такого обладнання стає зрозумілою вже на етапі 4. У таких випадках – не чекайте, а відразу робіть замовлення. 


10. Відкриття.

На завершальному етапі відкриття салону краси життя пришвидшується. Потрібно зробити десятки дрібних справ – від співбесід та навчання до підготовки меню, розміщення реклами. До відкриття потрібно розробити стандарти та протоколи – хоча б базові. Їх можна буде дописувати та міняти в процесі роботи.

Чим більш все систематизовано, тим менше у вас буде головний біль у роботі – це аксіома.

У перші 3 місяці салон краси працюватиме у тестовому режимі – не потрібно вішати кульки та влаштовувати шоу відразу після відкриття. Ви ще не готові. Час для веселощів попереду. Робіть офіційне відкриття не раніше, ніж налагодите основні процеси роботи салону краси.

Після тестового періоду можна і потрібно вносити корегування у роботу. Можливо, потрібно буде внести зміни у продукти та маркетинг. Це нормально, адже все, що ви робили до відкриття, було лише гіпотезою.


Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!