ЯК ПРОСУВАТИ САЛОН КРАСИ В INSTAGRAM

«НІ» БЕЗСИСТЕМНИМ ПОСТАМ, ЯКІ ЧИТАЮТЬ ТІЛЬКИ ВАШІ СПІВРОБІТНИКИ ТА ДРУЗІ, «ТАК» ПРОДУМАНій СТРАТЕГІЇ І РЕАЛЬНИМ РЕЗУЛЬТАТАМ ДЛЯ ВАШОГО БІЗНЕСУ

 


«Нам потрібен Інстаграм!»

Дуже часто при роботі з соціальними мережами фокус керівника або власника салону краси зміщується з мети на інструменти. Так, наприклад, власник салону звертається до SMM-агентства із запитом «Нам потрібно налаштувати таргетовану рекламу», «Нам потрібна кампанія з лідерами думок», «Нам потрібно збільшити кількість підписників» тощо.

Як ви розумієте, жоден керуючий б'юті-підприємством не зацікавлений у рекламній кампанії як такій, він просто з певних причин переконаний, що вона вирішить його завдання, наприклад, дозволить залучити нових клієнтів.

Якщо власної експертизи в SMM у керівника недостатньо, тобто він не є фахівцем у цій галузі, важливо зрозуміти, що первинне, а що вдруге в просуванні бізнесу в Інстаграм. Більше того, важливо розуміти, що сам Інстаграм – вторинний і використовувати його потрібно лише тоді, коли це виправдано. Адже це лише один із багатьох маркетингових інструментів.


Сформулюйте коректний запит перед тим, як звертатися до агентства чи наймати SMM-фахівця. Іншими словами поставте цілі перед Інстаграм.

Як це зробити правильно?

Перший етап – відштовхуйтеся від цілей вашого бізнесу: ми хочемо зайняти певне становище на ринку, хочемо збільшити прибуток, підвищити рівень продажів. 

Другий етап – перекласти ці цілі на мову маркетингу: ми хочемо залучити нових клієнтів, ми хочемо підвищити впізнаваність, ми хочемо підвищити лояльність, ми хочемо створити потребу в новому продукті або змінити звички клієнтів у його використанні.

Третій етап, коли ви ставите конкретні цілі перед рекламними кампаніями (запуском таргетингової реклами, кампанії з лідерами думок або блогерами тощо) – ми хочемо збільшити цільовий трафік на сайт на 35%, ми хочемо зібрати 300 реєстрацій на бьюті-івент, ми хочемо отримати 150 заявок на курс масажу.

Коли у вас будуть чітко сформульовані цілі, буде набагато простіше скласти план їх досягнення і підбирати конкретні інструменти та механіки просування.




Нам потрібні підписники


«Наш кейс з просування салону краси в Інстаграм можна наводити як антиприклад на різних майстер-класах та тренінгах. Основна помилка була в тому, що ми вирішили, що збільшивши кількість передплатників на нашій сторінці, ми отримаємо лояльну аудиторію, яка читатиме наші пости, ділитиметься інформацією, активно взаємодіятиме з нами. Ми провели два гіви (Giveaway – різновид розкручування Інстаграм-акаунта у форматі розіграшу) та збільшили кількість передплатників у два рази. Проте за два місяці майже 90% цих передплатників відписалися. В результаті бюджет ми витратили, а у довгостроковій перспективі нічого не виграли…»

Завжди усвідомлюйте, яку аудиторію ви залучаєте конкретним інструментом. Якщо говорити про гіви, то одним із основних їхніх недоліків є неможливість прогнозувати, які саме передплатники прийдуть у результаті конкурсу. Більше того, залучені різними розіграшами передплатники найчастіше не є ЦА салону краси, вони не зацікавлені у продукті та ніколи не стануть реальними клієнтами.

Ми рекомендуємо відмовитись від подібних активностей в Інстаграм, але якщо ви все-таки вирішили їх використати, пропонуйте учасникам конкурсу специфічні призи, які можуть зацікавити лише вашу ЦА. Наприклад, якщо ви хочете розкрутити обліковий запис студії масажу, не пропонуйте в конкурсах навушники, халати або кошики з косметикою. Пропонуйте свої послуги як подарунок. Так, ви принаймні відсічете аудиторію, яка зовсім не зацікавлена ​​в масажі.




«Ми вибираємо контент-стратегію»


«Ми працювали над стратегією просування барбершопу в Інстаграм і спочатку вирішили робити ставку на контент. Як радять у всіх статтях, курсах, книгах – якісний продуманий корисний контент. Ми писали експертні тексти з порадами, знайомили з актуальними трендами, показували життя барбершопу у сторіс. Робили якісні професійні фотографії. Ми направили практично всі гроші на просування на створення контенту, рекламу давали буквально кілька разів на рік.

Потім наш SMM-менеджер запропонував переглянути стратегію та велику частину бюджету направити на платне просування. Ми співпрацювали з двома блогерами та постійно експериментували з рекламними кампаніями. Ця стратегія показує найкращі результати, тому на сьогоднішній день 20-30% бюджету ми виділяємо на роботу з контентом, а 70% на рекламу».

Поки ви читаєте цю статтю, на сторінках б'юті-компаній в Інстаграм з'являється новий контент, у той же час контент з'являється на сторінках інших брендів, які виборюють увагу ваших клієнтів. Більше того, контент продовжують створювати друзі ваших підпісників. І вам потрібно знайти спосіб змусити людину витратити час саме на ваш пост/ваші сторіс. Тому формуючи стратегію, як просувати салон краси в Інстаграмі, відштовхуйтеся від причин, які змусять вашу ЦА підписатися на вас. Відповіді, як завжди, шукайте свого клієнта. Без глибокого розуміння своєї ЦА немає сенсу витрачати гроші на SMM-щиків, дизайнерів та копірайтерів.

Важливо розуміти, що контент – це гра в довгу, це марафон. Грамотна контент-стратегія допоможе побудувати взаємини з аудиторією, підвищити лояльність, сформувати імідж. Але якщо ви, наприклад, салон, що недавно відкрився, і вам потрібна впізнаваність і залучення нових клієнтів, без реклами не обійтися.



"Ми хочемо спілкуватися з нашими підпісниками"


Дуже поширена помилка - всі зусилля та бюджет вкладається в рекламу салону краси в Інстаграм та в контент, а про модерацію зворотного зв'язку в соцмережах власники бізнесу при цьому забувають. І навіть якщо не забувають, то приділяють увагу їй за залишковим принципом. І даремно.

Всі ваші зусилля у роботі з соцмережами можуть легко розсипатися в той момент, коли вам пише в директ клієнт і три дні не отримує відповіді, коли коментарі ніяк не заохочуються, коли ви ігноруєте негативні відгуки.

Як ефективно спілкуватися з підписниками в Інстаграм, щоб ця комунікація сприяла підтримці потрібного іміджу, чи дозволяла зміцнити лояльність, підвищити рівень залученості, отримати корисну інформацію, обробити та нейтралізувати негатив?

По-перше, треба змиритися з думкою, що хтось має бути відповідальним за цю частину роботи, а отже, доведеться виділити ресурс. По-друге, потрібно розробити правила гри та дотримуватися їх у роботі зі зворотним зв'язком. Розробляючи ці правила, відштовхуйтеся від своєї ЦА і дотримуйтесь TOV вашого бренду. Інакше сьогодні ваш менеджер писатиме «Привіт, дівчата» і ставитиме десять смайлів у відповіді клієнтові, а завтра новий менеджер в аналогічній ситуації використовуватиме офіційну мову, ніби він спілкується з послом.

Пропишіть правила реакції на негатив, нейтральний коментар, позитивний відгук, також чітко визначте ситуації, в яких ви видаляєте коментарі. Приділіть велику увагу оперативності реакції. Розробіть внутрішній документ з відповідями на найчастіші запитання, це дозволить прискорити роботу зі зворотним зв'язком.



"Потрібно подивитися, що роблять в Інстаграм конкуренти"


Конкурентний аналіз – важливий етап підготовки стратегії просування Інстаграм. Проте далеко не завжди отриману в результаті конкурентного аналізу інформацію використовують ефективно. Найбільша помилка в цьому випадку – копіювати дії конкурентів у соцмережі.

По-перше, щоб оцінити ефективність будь-якої маркетингової активності, важливо знати вихідні дані: навіщо конкурент це робить, які завдання вирішує за допомогою інструменту, який у нього бюджет і т.п. По-друге, не варто думати, що конкурент знає більше за вас про просування салону краси в Інстаграм. Кейс, який вам здається вдалим, може насправді бути марною тратою бюджету для конкурента.

Безперечно, варто моніторити рекламні кампанії конкурентів, вивчати їх стратегії, розуміти, на що конкуренти роблять ставку, як себе позиціонують, яке основне повідомлення хочуть донести аудиторії. Але конкурентний аналіз потрібен не для того, щоб копіювати, а щоб чіткіше позначити власну лінію, відбудуватися від суперників. Будь-які ідеї потрібно адаптувати, пропускати через фільтр власної концепції та стратегії комунікації.



«Нам потрібен користувацький контент»

«Я особисто почав заглиблюватися в тему ведення соцмереж, багато читати, слухати, дивитися на цю тему, як просувати салон краси в Інстаграмі, бо вже мав негативний досвід роботи зі SMM-щиками. Зараз я набагато краще знаюся на питанні. Успішні кейси? Просування салону за допомогою таргету на геолокацію, співпраця з двома мікроблогерами, популярними в нашому місті, кілька конкурсів, які допомогли згенерувати величезну кількість користувацьокого контенту ... »

Користувацький контент (user generated content UGC) – один з головних трендів, який продовжить набирати обертів у 2020 році. Це той контент, який генерують користувачі соцмережі самостійно за власним бажанням. Користувацький контент може бути безкоштовним або відносно безкоштовним.

Наприклад, ви придумали написати на дзеркалі ім'я кожного клієнта перед послугою. Так, клієнт приходить на стрижку/укладання/макіяж, а на дзеркалі написано «Ліно, ти сьогодні просто WOW!» "Оля, ти виглядаєш супер!". Клієнти, природно, хочуть поділитися своєю фотографією у такому дзеркалі у соціальних мережах. Особливо виграшно, якщо дзеркало брендоване або на задньому фоні видно бренд волл.

UGC – це різновид цифрового сарафанного радіо, і щоб його використовувати на користь своєму бренду і своєму обліковому запису в Інстаграм, потрібно вміти стимулювати і спрямовувати активність користувача в соцмережі, пов'язану з салоном краси.




Ця стаття покликана ілюструвати одну просту думку: часто стратегії просування салону краси в Інстаграм починаються з твердження - переконання, що потрібно робити те, використовувати такий інструмент. Набагато ефективніше, коли стратегія стоїть на правильних питаннях та коректних відповідях на них, починаючи від «Навіщо нам Інстаграм, яких цілей ми хочемо досягти з його допомогою?», закінчуючи «Навіщо нам цей конкретний пост/відео/сторіс?».

Ставте складні питання спочатку, фокусуйтеся на цілях і продовжуйте експериментувати та вдосконалювати свою стратегію просування в Інстраграм!


Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!