ВІД ХАОСА ДО СИСТЕМНОГО БІЗНЕСУ:

ЧОМУ НЕ ВСІ КОМПАНІЇ ГОТОВі НА ЦЕЙ ШЛЯХ

Здавалося б, будь-які інновації, які можуть підвищити ефективність роботи бізнесу, повинні зустрічатися власниками підприємств з ентузіазмом. Якщо існують технології, завдяки яким вдасться мінімізувати ручне адміністрування процесів, зробити ці процеси прозорими та керованими та знизити негативний вплив на них людського чинника, то що змушує власників бізнесу сумніватися та відкладати впровадження таких технологій?


Саме така ситуація сьогодні спостерігається на ринку health&beauty, коли питання стосується автоматизації бізнесу. Поки одні медичні клініки та салони краси успішно використовують CRM для автоматизації бізнес-процесів, інші продовжують надавати перевагу паперовим журналам, калькуляторам, ставити завдання усно або в месенджерах і скаржитися на кількість помилок, що зростає, не вчасно виконані завдання та махінації.

Конкуренція на ринку та час наочно демонструють, який підхід виявляється більш ефективним у довгостроковій перспективі. Коли час, ресурси та енергія керівників витрачається на контроль кожного кроку співробітників, боротьбу з недостачами, хаосом на складі, тінізацією послуг підприємство закономірно починає відставати від конкурентів. І замість розвитку та зростання в кращому разі тупцює на місці, щодня розбираючись з одними і тими ж проблемами, які можна було б відносно легко і недорого вирішити за допомогою автоматизації.


Автоматизація – рішення не всім

Незважаючи на те, що CRM – ефективний інструмент, який здатний вивести бізнес на якісно новий рівень продуктивності, далеко не всі підприємства здатні отримати від нього максимальну віддачу. І головною перешкодою є установки самого керівника.

«Дорого»

Ця установка найчастіше є прикриттям нерозуміння технології чи інших страхів, адже раціональних підстав вона давно не має. Якщо 15 років тому дійсно кількість пропозицій була обмежена і їхня вартість була часто непідйомною для малого бізнесу, то сьогодні вибір програмного забезпечення для автоматизації великий, а впровадження та використання CRM доступне для компаній, незалежно від їх розміру. Так, наприклад, серед клієнтів CleverBox: CRM є як мережеві салони та клініки, так і б'юті-бари, студії та салони з кількістю співробітників до 10 осіб.

Якщо порівняти фінансові втрати, які зазнає підприємство внаслідок махінацій та зловживань серед персоналу, помилок у розрахунках, неефективного управління завантаженням, неприходів на візити, низької конвертації звернень у запис із вартістю CRM – програми, яка допомагає всі ці проблеми вирішувати, то вигода стає очевидною миттєво.


"Персоналу це не сподобається"

З цим не посперечаєшся. Справді, якщо співробітники звикли «заробляти», надаючи послуги повз касу чи вішаючи чужі знижки «потрібним» клієнтам, їм ідея впровадження CRM сподобатися не може.

Будь-які зловживання, пов'язані з товарами, сертифікатами, знижками, скасуваннями та переносами візитів, з CleverBOX:CRM стають неможливими, а отже, працювати в салоні чи клініці з таким програмним забезпеченням погодяться не всі адміністратори та майстри. І цілком імовірно, що після впровадження частина персоналу, яка втратила своє джерело додаткового доходу, вирішить звільнитися. Але питання у тому, чи потрібні підприємству такі працівники. Щомісячне недоотримання доходу не зрівняється з тимчасовими незручностями та втратами, які пов'язані з необхідністю набрати та навчити нових співробітників.


Не намагайтеся автоматизувати хаос

Інша причина, через яку CRM може виявитися неефективним рішенням – відсутність бізнес-процесів на підприємстві та небажання керівника їх будувати чи змінювати. Якщо автоматизувати хаос, він так і залишиться хаосом і не перетвориться чарівним чином на чітку працюючу систему.

Наприклад, CleverBOX:CRM дозволяє інтегрувати роботу з месенджерами. Це означає, що як тільки звернення від клієнта надходить до Telegram, Instagram, Viber або WhatsApp, воно з'являється в системі, адміністратор отримує повідомлення та обробляє запит у єдиному інтерфейсі платформи. Фіксується не лише факт звернення, а й його тривалість, і результат, завдяки чому керівник може оцінювати ефективність процесу обробки запитів загалом і кожного менеджера окремо, конверсію по кожному каналу.

Однак усі ці можливості та переваги сучасного функціоналу зводяться нанівець, якщо на підприємстві адміністратори продовжують спілкуватися з клієнтами з персональних мобільних телефонів або листуються з особистих акаунтів. Тоді вся статистика спотворюється і не дає повної та достовірної картини.

Інший приклад. У салоні немає протоколів кожної процедури, тому тривалість умовного манікюру чи педикюру відрізняється в різних майстрів. У такому разі неможливо ефективно керувати завантаженням, грамотно та чітко вести розклад, працювати з онлайн-записом на сайті.

Існують CRM, які не допомагають будувати процеси, а просто переносять у цифрову площину існуючий безлад у обліку, розкладі, завданнях, комунікаціях. Якщо програма дозволяє, наприклад, виконувати операції заднім числом, без обмежень перетягувати або скасовувати запис на візит, тоді навіть у CRM залишатиметься простір для зловживань або махінацій.

Незважаючи на те, що CleverBOX:CRM пропонує максимальну кастомізацію – можливість індивідуальних налаштувань програми під потреби конкретного підприємства, всі численні функції підпорядковуються єдиній ключовій меті – допомагають будувати СИСТЕМНИЙ бізнес, керований та ефективний.


Що виграє бізнес завдяки автоматизації?

Ця тема варта окремої статті. Зараз поговоримо лише про найзначніші зміни, які відбуваються на підприємстві після впровадження CRM.

1. Знижується негативний вплив людського чинника на процеси

Там, де людина може переплутати, забути, внести не в ту колонку, не встигнути, програма виконає всі завдання точно вчасно та без помилок. Наприклад, усі клієнти вчасно отримають нагадування про візит та зможуть підтвердити або відмінити запис самостійно прямо з повідомлення. І це лише один приклад із сотні.

2. Зберігається людський ресурс та час

Так, після впровадження CleverBOX:CRM звільняється до 40 робочих годин адміністратора на місяць. Цей час адміністратор витрачав на розсилки, обдзвон клієнтів з метою підтвердити візит, ручне внесення інформації про клієнта в базу, створення звітів та багато інших операцій. Звільнений час працівники витрачають на ті завдання, де їхня участь необхідна і де від людського чинника безпосередньо залежить ефективність процесу, наприклад, консультування, продаж, обслуговування клієнтів у салоні.

3. Керівник отримує можливість контролювати роботу підприємства без необхідності особистої присутності

При ручному управлінні, як тільки директор поїхав у відпустку чи захворів, у клініці чи салоні починається хаос. Керівнику доводиться годинами у телефонному режимі ставити завдання та намагатися проконтролювати їх виконання. З CRM потрібен лише доступ до інтернету, щоб перевірити, як і ким виконуються завдання, переглянути будь-який звіт, перевірити складські залишки, проаналізувати зворотний зв'язок від клієнтів та багато іншого.

4. Керівник отримує достовірні дані, необхідні для прийняття управлінських рішень

CleverBOX:CRM автоматично збирає інформацію за 50 показниками роботи підприємства, які є важливими для ефективного управління бізнесом. А значить, завжди можна в один клік отримати касовий звіт за зміну адміністратора, відстежити динаміку попиту на послуги, оцінити їхню рентабельність, проаналізувати не лише кількість скасування візитів, але й їх причини, побачити об'єктивну картину ефективності роботи персоналу, дізнатися, на який період вистачить складських залишків.

Саме актуальні та достовірні дані стають фундаментом для вибору маркетингових стратегій, прийняття кадрових та фінансових рішень.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!