інстаграм для beauty-бізнесу



чи потрібно вам починати полювання за дорогоцінними фоловерами?


«Я буду просувати свій салон в Інстаграм! Значить, замовлю у знайомого фотографа зйомку інтер'єру, дівчата-адміністратори будуть знімати щодня сторіз, будемо анонсувати наші акції, показувати роботи манстрів. Ще напишу пост про нашу нову косметику, а то погано купують домашні догляди...»

Стоп! Доки фантазія не віднесла вас далеко за горизонт, і доки подумки ви зе не почали розподіляти свій прибуток, що зріс, давайте повернемося на землю і розберемося з реальним положенням справ. А саме, почнемо з відповідей на ключові питання:

  • Навіщо вам це потрібно? А конкретніше, яких цілей ви бажаєте досягти за допомогою комунікації салону краси у соціальній мережі?
  • Чи дійсно ви розумієте концепцію вашого підприємства в індустрії краси (чи є ця концепція в принципі)? Чи знаєте ви свою цільову аудиторію?
  • Чи є ваша цільова аудиторія в цій соціальній мережі?
  • Чи є у вашого салону краси бренд? Іншими словами, чи існує у свідомості споживачів конкретний образ вашого салону з його характерними цінностями, емоціями, сенсами.
  • ЧИ є у вас розроблена бренд-стратегія?

Якщо ви знаєте відповіді на ці питання і більшість з них позитивні, вам навряд чи потрібно пояснювати, чому вони настільки важливі. Якщо відповідей на ці питання немає, тоді для вас буде актальним наступний пункт статті.


«А можна якось без цього всього?»

Звісно. Більш того, знайдетьсся немало бізнесів, і у beauty-сфері в тому числі, які саме так і будують свою комунікацію в соціальних мережах. Але працює ця комунікація неефективно. А значить, людські, часові і фінансові ресурси витрачаються марно. і доки салон краси міг би йти до своїх бізнес-цілей, він просто йде, без направлення, хаотично, від ідеї до їдеї, від однієї безцільної дії до іншої.

В результаті тільки з'являється розчарування Інстаграм, як маркетинговим інструментома, а на фінансових результатах компанії така робота в соціальних мережах або не відображається, або відображається негативно.

Ви можете змарнувати весь свій ентузіазм на цьому етапі, тому що на перший погляд на комунікацію в Інстаграмі малюють набагато простішу історію: фотографії, сторіз, пости про послуги...

Нащо всі ці складносщі з брендом, стратегією тощо?

Бренд-стратегія – це фундамент, на якому ви зможете в подальшому будувати весь свій маркетинг - і не тільки в Інстаграмі або інших соціальних мережах. Це ті початкові дані, від яких ви відштовхуєтесь, щоб зрозуміти, які маркетингові рішення вам підходять, а які точно ні, як розмовляти з вашими клієнтами, які картинки їм показувати, які акції проводити і т.д.

Наприклад, у вас салон краси для ділових жінок міста Києва, амбіційних, цілеспрямованих, вічно зайнятих, які безмірно цінують власний час. Вони розуміють, що догляд за собою і зовнішний вигляд впливають на успіх, тому готові в це інвестувати.

Знаючи цю інформацю про цільову аудиторію, вже можна сказати, що цінність розважального котенту у даному випадку невисока, переважати має корисний контент. Немає сенсу знімати нескінченні сторіз, у ЦА немає на них часу.  Співпрацювати варто не з популярними блогерами, а з відомими жінками, чия думка авторитетна для ЦА. Ви не станете пропонувати зробити репост, відмітити подруг, потім написати історію, щоб отримати у результаті подарунок - ви розумієте, що вашій ЦА це не цікаво.

Ви говорите, що ви як швейцарський банк у світі бьюті-послуг. Ніякого ризику і непередбачуваних результатів. Професіоналізм. Чіткість запису. Можливість для клієнта планувати свій час. Сувор виконання протоколів.

Одразу вимальовується картина, як має виглядати Інстаграм подібного салону краси. Лаконічний, строгий, стильний, з чіткою навігацією, можливістю швидко отримати відповіді на питання. Іншими словами, Інстаграм-сторінка виглядає так, щоб підтвердити все те, що ви про себе заявляєте у бренд-стратегії.


Може моему бізнесу взагалі не потрібен Інстаграм?

Таке цілком може бути. Вашій аудиторії може не бути в Інстаграмі, наприклад, якщо у вас барбершоп в провінційному містечку, орієнтованому на чоловічу аудиторію 35+.

Інші 2 причини: у вас немає розуміння, навіщо і як тут працювати (немає відповідей на 5 питань з першого розділу статті) і у вас немає можливості (часу, грошей, людського ресурсу) працювати над комунікацією в соціальній мережі.

Неякісні фото, недоречні сторіз, непродумана нав'язлива реклама послуг у текстах, протиречливі смислові посили – все це негативно відобразиться на іміджі вашої компанії. Пости, які з'являються раз на два тижні, коли ви раптом згадали або у вас дійшли руки, також не має ніякого сенсу.

Сторінка компанії (салону краси, спа-центру, косметологічної клініки) - це одна з точок контакту з потенційними і реальними клієнтами. Не варто створювати цю точку контакту, щоб потім не управляти взаємодією з клієнтами у ній.


Якщо ви, наприклад, активно взаємодієте з клієнтами на сайті на Фейсбук, а в Інстаграмі клієнти не можуть по кілька діб дочекатися відповіді на питання або на них виливається потік незрозумілого котенту, очевидно, що краще зосередитися на тих інструментах, з якими ви можете ефективно працювати.


Куди рухатися далі?

«Вже можна постити фото робіт майстра манікюру і знімати гарні сторіз??»

Ще ні. Перед початком використання Інстаграму потрібно визначити цілі, яких ви бажаєте досягти за допомогою цього інструменту.


Які цілі в Інстаграмі можуть бути у бьюті-бізнесу?

  • Підвищення впізнаваності бренду

    Коли основне завдання - щоб бренд був на слуху, миготів у стрічці, щоб цільова аудиторія знала, що це за компанія і я кі послуги вона надає.
  • Формування та підтримка конкретного іміджу

    Це як раз про те, щоб ваш бренд з усіма його атрибутами існував не тільки на папері або в вашій голові, але й у свідомості вашої цільової аудиторії. Ви управляєте процесом створення образу вашої компанії, її репутації.
  • Спілкування з клієнтами - потенційними і існуючимибщение с клиентами – потенциальными и существующими

    В даному випадку Інстаграм використовується, щоб збирати зворотній зв'язок, відповідати на питання, консультувати, вибудовувати взаємовідносини.
  • Формування лояльності ком'юніті, об'єднання загальними цінностями і захопелннями

    Завдяки ціленаправленій роботі в Інстаграмі ви формуєте спільноту, яка розподіляє ваші цінності, філософію, інтереси. В подальшому напряцьована довіра і авторитет можна використовувати для ефективного просування вашого продукту.

  • Якщо прочитавши ваш пост або переглянувши сторіз, клієнт пише у директ і просить записати його на послугу, це прямі продажі. Якщо в результаті ваших дій в інстаграмі клієнт переходить на сайт, після чого створює запис - це непрямі продажі.

Також є додаткові вторинні цілі , наприклад, залучення персоналу завдяки створенню образу успішного бьюті-підприємства, цінності якого розділяє потенційний співробітник.

Перед тим, як сформувати Інстаграм-стратегію для вашого бьюті-підприємства, ви повинні обрати одну основну ціль. Звісно, можливий мікс із запропонованих вище варіантів, але у будь-якому випадку ключова ціль може бути тільки одна. Не варто одразу намагаися охопити все, це призведе до попсередніх результатів.

З часом ваші цілі можуть змінюватись, і з уразуванням цього буде змінюватися стратегія вашої комунікації в Інстаграмі.


Самостійно чи з допомогою спеціаліста?


Ще одне питання, яке варто вирішити "на березі".

Інстаграм, який веде до рішення бізнес завдань - це продукт тривалої системної ціленаправленої і професійної роботи. Це не значить, що керівник або власник бізнесу не зможе самостійно займатися Інстаграмом свого салону, клініки або спа, проте це значить, що без відповідних знань, компетенцій і РЕСУПСІВ, досягти результату не вдастся.

Робити фото і обробляти їх, писати тексти, знімати відео і записувати сторіз, спілкуватися з аудиторією в коментарях і обробляти запити, що поступають у дірект, домовлятися про партнерство з лідерами думок і блогерами, налаштовувати рекламу, аналізувати ефективність обраних інструментів просування – це тільки маківка айсбергу, робота, яку потрібно робити постійно.

Очевидно, що 20 хвилинами в день тут не обійтись. Якщо ви готові на даному етапі на другу роботу, в яку вам доведеться зануритися, можете спробувати. Але, якщо ви розумієте реальну вартість вашого часу і бачите, що ресурс можна використовувати набагато ефективніше для вирішення інших завдань, перед вами постане вибір компанії або людини, якій ви довірите свій Інстаграм (часто у зв'язці з іншими соціальними мережами, в яких ви також вирішите вести комунікацію з аудиторією).

На що звертати увагу?

Насамперед, на реальні результати роботи: Інстаграм-сторінки бізнесів, якими займався підрядник, статистика до та після, конкретні кейси. Також буде корисно поспілкуватися з минулим роботодавцем або компаніями, які також співпрацюють з вашим підрядником.

Зверніть увагу на підхід підрядника до вашого завдання, запитайте які кроки він буде робити перш за все, після того, як ви почнете співпрацювати. Якщо людина чекає від вас конкретних вказівок, які готові втілювати в життя, в даному випадку ви говоритимете, що робити, куди йти, а не навпаки. Якщо людина планує почати з аналізу вашої бренд-стратегії та поточної ситуації в Інстаграм-комунікації, визначення цілей, розробки стратегії, визначення KPI, тоді вже вона, а не ви, пропонуватиме варіанти вирішення ваших бізнес-завдань.


Ці фахівці мають різну компетенцію, і вартість їхніх послуг теж відрізнятиметься. Тут ваш вибір залежатиме і від цілей, і від бюджету, і від того, наскільки добре ви самі знаєтеся на питання, чи здатні ви проконтролювати ефективність роботи підрядника, яку частину завдань ви зможете взяти на себе, а які завдання хочете делегувати SMM-фахівцю.

У наступних статтях приділимо увагу вже конкретним практичним рекомендаціям, які допоможуть створити ефективну комунікацію в Інстаграмі з урахуванням завдань вашого красивого бізнесу.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!