КОНТЕНТ ПЛАН ДЛЯ САЛОНУ КРАСИ: ЩО І ЯК СКАЗАТИ СВОЄМУ КЛІЄНТУ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

«У всіх наших основних конкурентів є сторінки у Фесбуці та Інстаграмі. Я розумію, що це вимоги сучасного бізнесу – присутність у соціальних мережах та постійний контакт зі своїми клієнтами. Ми почали вести наші профілі близько року тому, заповнили ключову інформацію про компанію, виклали прайс, фотографії, кілька відео. Але щоденних постів за планом ми ніколи не мали.

Потім я вирішила розпочати активніше працювати з нашими соцмережами. В агентстві мені сказали, що створять контент-план для Фейсбуку на два місяці за 1000 гривень. Коли я познайомилася з цим контен-планом, мені стало сумно. Ні, тексти були непогані, все начебто правильно і до місця, але дуже схоже на те, що постять всі інші. Який сенс писати заїжджені мотивуючі цитати, постити меми, розбавлені інформацією про процедури? Тоді я почала вести сторінку на Фейсбуці від свого імені та писати про те, що вважаю важливим та правильним…»

Комунікація з клієнтами не може бути випадковою, хаотичною, непередбачуваною. Якщо ви хочете спілкуватися з вашою аудиторією, ви повинні розуміти, що, як і коли ви хочете їй сказати і якої реакції у відповідь ви хочете добитися. Тільки так ви зможете керувати результатом.

Наявність контент-плану дозволяє вам підходити системно до ведення комунікації, планувати ресурси (наприклад, проведення відео та фотозйомок), не допускати перегинів у бік того чи іншого виду контенту, керувати взаємодією з аудиторією.

Технічний бік питання

Контент-план – це документ, найчастіше у вигляді таблиці, в якому фіксується дата та час виходу публікації, власне сама публікація (основна суть або повна версія), до якої рубрики належить («інтерв'ю з експертом», «живі відгуки», « до/після»), вид контенту (що продає, залучає, навчальний).

Має сенс складати контент-план терміном на місяць. Для роботи зручно використовувати хмарні сервіси, наприклад Google Docs.

Контент-план повинен складатися для будь-якого майданчика, за допомогою якого ви спілкуєтеся з вашими клієнтами. Це може бути Instagram, Facebook, Telegram, YouTube, блог на сайті та багато інших.

У цій статті не будемо давати жодних рекомендацій щодо того, який майданчик для комунікації з клієнтами вибрати, основні критерії – ваша цільова аудиторія та ваші можливості. Не потрібно намагатися охопити все і відразу, краще сфокусуватися на якісній роботі з 1-3 майданчиками, на які вистачає ресурсу (часу, бюджету, контенту).

Чи варто замовляти готовий контент-план для салону краси?

Якщо ви ніколи глибоко не вникали у питання комунікації бренду в принципі, і комунікації у соціальних мережах зокрема, ви ризикуєте опинитися у небезпечній ситуації. Поверхневі уявлення у цій галузі призводять до того, що керівник недооцінює важливість та складність завдання. У прагненні заощадити час та гроші, керівник хоче отримати готовий контент план для салону краси, адже здається, що це зможе суттєво спростити завдання!

Готовий контент план для салону краси, як і готові стандарти, інструкції, сценарії обслуговування - це рішення, які в кращому випадку зроблять вашу компанію копією тисяч інших компаній у сфері б'юті. У гіршому випадку, подібні готові рішення призведуть до зниження довіри, втрати зв'язку з вашими клієнтами, втрати лояльності.

Контент план повинен розроблятися з урахуванням вашої бренд-стратегії та стратегії комунікації у тій чи іншій соціальній мережі. Не може нейл-студія, орієнтована на студентів сусіднього університету, вести комунікацію так само, як це робить спа-салон при готелі.

Контент-план сам собою марний. По суті, це просто розклад. Алгоритм. Якщо те, що відбувається у ваших соціальних мережах не сприяє досягненню бізнес-мети компанії, значить, ви витрачаєте ресурси задарма.


Підходити до соціальних мереж потрібно так, як і до будь-якого іншого маркетингового інструменту. Отже, доведеться сформулювати конкретні цілі. А контент-план стане відображенням кроків, які потрібно зробити, щоби до цих цілей прийти.



Трохи зупинимося на цілях, оскільки це є фундамент ефективної стратегії і, відповідно, основа написання контент плану як втілення цієї стратегії.

До цілей відноситься

  • залучення нових клієнтів
  • підвищення лояльності до компанії
  • зміна навичок/стереотипів у використанні продукту
  • формування потреби у продукті
  • підвищення впізнаваності бренду
  • стимулювання зворотного зв'язку
  • формування певного іміджу

Як правило, на цьому етапі більшість керівників кажуть, що вони переслідують усі ці цілі. Однак, як у прислів'ї про зайців, якщо бігти за всіма відразу, наздогнати не вдасться нікого. Визначтеся з пріоритетними та другорядними цілями. Пріоритетна мета – одна. Другорядних можете вибрати кілька, але краще зупинитися на двох.



Декілька рекомендацій щодо розробки контент-плану

  • Залишайтеся цікавими, корисними та актуальними для вашої цільової аудиторії
  • Дотримуйтесь балансу між корисним, розважальним та продаючим контентом. Намагайтеся, щоб рекламний/продаючий контент не перевищував 5-10% всього контенту.
  • Вивчайте, чим цікавиться і як проводить час ваша ЦА у конкретній соціальній мережі.
  • Використовуйте різні інструменти для вибудовування взаємин зі своїми передплатниками: не лише пости, а й прямі ефіри, stories, інтерактивний контент, опитування та ін.
  • Стимулюйте UGC (контент, який генерують користувачі).
  • Складіть календар інфоприводів як глобальних, так і локальних (свята та події, значущі для вашої ЦА).
  • Генеруйте контент, яким хочеться поділитись.
  • Завжди запитуйте себе: «Що отримає клієнт, прочитавши цей пост? Навіщо йому це читати/дивитися?
  • Аналізуйте контент конкурентів, дивіться, як на нього реагують клієнти, застосовуйте найкращі рішення, адаптуючи їх до свого бізнесу.

Наявність контент-плану зовсім не означає відсутність імпровізації у спілкуванні з аудиторією. Використовуйте ситуативний контент, якщо він відповідає загальній комунікаційній стратегії. Наприклад, якщо сьогодні у вас в салоні майбутній нареченій її подрузі організували сюрприз і влаштували beauty-вечірку, це чудова нагода показати цікаві stories своїм передплатникам.


Розробіть TOV

Поки у вас немає своєї власної «мови бренду», ви копіюватимете чужу. Вам потрібно розробити та закріпити у вигляді зводу правил, як ви спілкуєтеся зі своєю аудиторією: на «ви» чи на «ти», від імені кого звертаєтеся, які мовні звороти вживаєте, як реагуєте на негативні та позитивні коментарі тощо.

Чітко та максимально детально опишіть героя, який уособлює ваш стиль спілкування. Суворий експерт? Подруга? «Свій майстер», з яким клієнт знайомий роками? «Інсайдер» у світі ін'єкційних технологій?

Залежно від того, як ви бажаєте, щоб вас сприймали клієнти, вибирайте свою тональність.

"Красуня, ми точно знаємо, що цей макіяж ти захочеш показати всім своїм підписникам в Інстаграм!"

«Важлива презентація вранці, діловий обід вдень та романтичне побачення увечері? З цим макіяжем ви будете впевнені, що виглядаєте чудово, незалежно від насиченості графіка!

Погодьтеся, ви відразу уявляєте різні бренди і різні аудиторії, читаючи ці тексти.


Де шукати ідеї для якісного та привабливого контенту?

  • Фотографії «До» та «Після»
  • Відгуки клієнтів (у тому числі фото- та відеовідгуки)
  • Історії клієнтів, пов'язані з послугами салону
  • Добірки, які хочеться зберегти (наприклад, «Список брендів, які не тестують свою продукцію на тваринах», «Топ-5 ресурсів для тих, хто хоче навчитися робити салонний макіяж у домашніх умовах», «Найкращі засоби при боротьбі з…»)
  • Відповідь експерта (наприклад, ви пишете пост, в якому анонсуєте, що наступного тижня на запитання відповідає косметолог. Підписники можуть писати свої питання під постом, експерт обере три найцікавіші та відповість у прямому ефірі/stories/пості).
  • Що у косметичці у …
  • Порівняння косметичних продуктів
  • Розбір складу
  • Пости, спрямовані на опрацювання основних заперечень, страхів, сумнівів клієнтів

Аналізуйте!

Дивіться статистику: ви повинні точно розуміти, які пости, теми, рубрики є актуальними для вашої аудиторії, яку реакцію викликають. Коригуйте свою контент-стратегію з урахуванням цієї інформації та створюйте ще цікавіший та корисніший контен для своїх передплатників.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!