СПІвбесіда З МАЙСТЕРОМ В САЛОНІ КРАСИ



ЯК ПІДВИЩИТИ ЕФЕКТИВНІСТЬ ПІДБОРУ СПІВРОБІТНИКІВ


«Така приємна дівчина і, схоже, фахівець непоганий. Ну, нічого, якщо потрібно підучимо, ресурси у нас для цього є. Головне, у питаннях підходу до роботи співпадаємо», – так оптимістично підбила підсумок проведеної співбесіди на посаду візажиста директор одного харківського салону краси.

Перейдемо відразу до фіналу казки – «приємна дівчина» за фактом не відповідала уявленням директора про ідеального співробітника. І навіть «підучимо» не допомогло. В результаті знову пошуки, співбесіди та самі помилки.

Ідеальна ситуація, коли на етапі співбесіди ви безпомилково визначаєте, чи відповідає посаді та компанії потенційний співробітник. Давайте розглянемо, як можна максимально збільшити ймовірність такого ідеального результату. 



Підготовча робота. На жаль, без неї ніяк.

Як би професійно ви не проводили співбесіду, і якими витонченими психологічними техніками не користувалися, якщо спочатку до вас прийшли не ті люди, вибирати нема з кого. Тому варто подбати про те, як претенденти отримують інформацію про вашу вакансію і якими каналами вони до вас приходять.

Якщо ми візьмемо найпоширеніший варіант, пошук співробітника починається з розміщення оголошення на спеціалізованих сайтах і у вузькопрофільних групах в соціальних мережах. Доповнюється це запитом на своїй особистій сторінці власника та керівника «Друзі, ми шукаємо перукаря/косметолога/лешмейкера».

Тобто головний гачок, на який повинен клюнути претендент – це текстове повідомлення – оголошення про вакансію. При цьому більшість оголошень, які бачать претенденти, абсолютно ідентичні, змінюються лише назви салонів. Ви ж не відноситесь так само до рекламних повідомлень вашої компанії? У рекламі ви намагаєтеся виділитися на тлі конкурентів, показати свої переваги, розповісти про свої унікальні пропозиції.

До оголошень про роботу, по суті, варто відноситися також. Ви також конкуруєте з іншими beauty-підприємствами за найкращих співробітників. Ставки так само високі - поки ви знаходитеся в пошуку потрібної людини, ви недоотримуєте прибуток. Адже буває, що через нестачу майстрів або не тих людей салон зазнає серйозних іміджевих втрат і відновити втрачену довіру клієнтів дуже складно, довго і витратно.

Складіть оголошення так, щоб була видна «душа» вашої компанії


Не пишіть сухою канцелярською мовою. Пишіть тими словами, якими б ви звернулися до свого ідеального кандидата в житті.

Подумайте, що саме ви хотіли б розповісти своєму другові про салон, щось, чим ви пишаєтеся, щось, чим ви особливі і краще за інших. Буквально однієї пропозиції буде достатньо, щоб створити потрібне враження у претендента. Погодьтеся, є різниця працювати в черговому салоні «як усі» або стати частиною великої ідеї, спільних цінностей та сильної команди, в рамках якої хочеться рости та розвиватися.

Якщо для роботи у вашому салоні краси є якісь важливі моменти, які не є загальними для ринку бьюті, обов'язково вкажіть їх. Так, ви зможете залучити свою аудиторію та відсіяти тих, хто точно не підійде.



КЕРУЙТЕ САЛОНОМ ЛЕГКО

CRM для салону краси - налагоджуйте систему ефективного управління та контролю операційних завдань у режимі онлайн



Інший важливий момент у підготовці – складання посадової інструкції.


Насправді цей етап має передувати навіть розміщенню оголошення про роботу. Поки ви письмово не сформулюєте свої уявлення про кваліфікацію та обов'язки ідеального співробітника, ви не зможете знайти відповідного кандидата. Хіба випадково. Очевидно, щоби знайти, потрібно знати, кого шукати.

Не треба складати величезний документ на 20 сторінок. Визначте ключові компетенції співробітника, особисті якості, якими будуть його обов'язки. Створивши такий документ один раз, ви заощадите величезну кількість ресурсу в майбутньому. По-перше, зможете складати оголошення та проводити співбесіди, чітко розуміючи, що ви чекаєте від людини на конкретній посаді. По-друге, зможете на підставі цього документа відслужити ефективність роботи у майбутньому. 



Наступний етап

Відбір резюме, попередня телефонна розмова та запрошення на співбесіду.

Обов'язково зафіксуйте дату та час, на які призначаєте зустріч. Ставтеся до потенційних співробітників шанобливо, намагайтеся не спізнюватися і не переносити співбесіди. Спілкуючись з кандидатом по телефону, будьте готові до питань з його боку та продумайте відповіді, які допоможуть максимально повно розкрити суть компанії, вашого підходу до роботи, особливостей, відмінностей та переваг. Спілкування телефоном (з кандидатом, у якому ви зацікавлені) має стати продовженням вашого оголошення, короткою презентацією компанії претенденту.

Заздалегідь продумайте, де проводитиметься співбесіда і чи буде атмосфера розташовувати до продуктивного діалогу, чи зможете ви виділити цей час, чи вас будуть постійно сіпати і відволікати.

Якщо є така можливість, не розкидайте дні співбесід на робочому тижні. Зручно, якщо вдасться виділити для цього 1-2 дні. 

ЯК ПРОВОДИТИ СПІвбесіду, ЩОБ знайти СВОГО ІДЕАЛЬНОГО КАНДИДАТУ


Перетворіть стандартне опитування за сценарієм «де вчилися, працювали, які ваші очікування із зарплати», на конструктивний діалог. Спочатку прийміть той факт, що обираєте не тільки ви, а й вас, і дійте з позиції партнера, а не великого брата.

  • Почніть з короткої презентації вашого салону краси (концепція, філософія, цінності, особливості підходу до роботи. Навіть якщо ви не співпрацюватимете з людиною, ця коротка інформація запам'ятається (хоча б частково) і стане ще однією краплею в інформаційному полі, яка служитиме формуванню потрібного іміджу вашої компанії.
  • Далі попросіть кандидата розповісти про свою освіту, показати підтверджуючі документи про досвід роботи. Дізнайтеся причини, через які майстер вирішив поміняти минуле робоче місце. На цьому етапі ви багато в чому зможете судити і про особистісні якості претендента. Вас має насторожити, якщо людина відгукується різко негативно про свого роботодавця, займає пасивну позицію, перебуває у ролі жертви, яку обдурили, недооцінили тощо. Особливо якщо ця тема проскакує в історії кандидата періодично, швидше за все, ця ж позиція буде властива співробітнику і у вашій компанії..
  • Не ставте спільні питання. Особливо не ставте запитання таким чином, щоб підштовхувати кандидата до правильної відповіді. А ви часто спізнюєтеся на роботу? А ви дотримуєтеся субординації?
  • Уникайте стандартних питань, на які легко передбачити бажані вам відповіді. Серед кандидатів нерідко зустрічаються досвідчені претенденти, які встигли побувати на багатьох співбесідах і вже знають, яку реакцію керівника викликає та чи інша відповідь.
  • Віддавайте собі звіт, що колись людина могла працювати за стандартами, які відрізняються від прийнятих на вашому підприємстві.
  • Змоделюйте конкретну ситуацію і подивіться, як людуна думає, чим він керується у своїх рішеннях, чи здатний брати на себе відповідальність та проявляти ініціативу. Наприклад, «Уявіть ситуацію: ви виконали фарбування, а клієнт категорично незадоволений і заявляє, що просив зовсім інший колір. Якими будуть ваші дії?», «Під час процедури педикюру клієнт дістає з сумки булочку і починає їсти. Ваші дії?», «Клієнт озвучив завдання, що хоче позбутися целюліту. Але при цьому каже, що курс апаратних масажів для нього є дорогим. Що ви йому відповісте?».
  • Розглядаючи приклади робіт майстра в портфоліо, ставте майстру питання: чому він вніс цю роботу у портфоліо, як саме фахівець виконував роботу покроково, які рекомендації були надані клієнту, як довго протримався результат і т.п.
  • Не впускайте етап стажування, навіть якщо вам потрібно якнайшвидше поставити нового співробітника в графік. Повноцінне введення нового спеціаліста на посаду в рази збільшить ймовірність того, що робота людини буде відповідати вашим вимогам. Поки ви не дасте співробітнику чітку інструкцію, як він повинен виконувати свою роботу, та ресурси для її виконання, ви будете змушені постійно повертатися до обговорення одних і тих самих питань та проблем та повторювати цей цикл з кожним новим співробітником.


Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!