ОДЯГ ДЛЯ МАЙСТРІВ САЛОНУ КРАСИ


«Я розмірковувала над питанням форми у своїй перукарні, дивилася на конкурентів, говорила зі своїми майстрами. Зрештою, вирішила дати їм свободу у певних рамках – зупинилися на чорно-білій гамі. Якийсь час проблем не було, ходили в основному в чорних джинсах або штанах та чорних чи білих футболках. Потім у нас з'явилася нова співробітниця – гарний стиліст-перукар, але зі специфічними смаками в одязі.

Колірну гаму вона витримувала, але всі її чорно-білі вбрання були то щедро всипані паєтками, то з дивною вишивкою, то з мереживом – а найчастіше все це разом. Ми кілька разів говорили з приводу зовнішнього вигляду, але це виглядало так, ніби я чіпляюся і критикую її смак в одязі. А після того, як інший мій майстер одягнув футболку з м'яко кажучи сумнівним написом на спині, я вирішила обмежити свободу самовираження на робочому місці за допомогою одягу.

Ми замовили брендовані футболки та фартухи, штани та взуття майстра носять свої. Цим рішенням я дуже задоволена і тепер дотримуюся переконання, що зовнішній вигляд персоналу треба все-таки регламентувати.


Якщо якийсь аспект роботи салону краси ви не регулюєте, пускаєте на самоплив, значить, він не має для вас значення – не впливає на кінцевий результат роботи підприємства. Зовнішній вигляд ваших співробітників точно не потрапляє до цієї категорії.

Зовнішній вигляд персоналу – це елемент спілкування з клієнтом. Як виглядає співробітник – візуальне повідомлення клієнту. Ще один елемент пазла, який має точно стати на своє місце, щоб сформувати цільну загальну картинку - сприйняття образу салону краси у свідомості клієнта.

Рвані джинси, кеди, футболки з написами – про що такий зовнішній вигляд каже клієнту? "Ми поділяємо цінності свободи, сміливості, неформатності". Лляні костюми – «Ми за екологічні натуральні матеріали, проти всього штучного та синтетичного». Одяг, схожий на форму медичного персоналу – «Ми за безпеку, професійний «медичний» підхід, ми все контролюємо, беремо на себе відповідальність».


Зовнішній вигляд персоналу є продовженням того самого ключового повідомлення – основного посилу, який відображає вашу концепцію та в ідеалі пронизує все в салоні краси, починаючи від інтер'єру, закінчуючи вибором косметичних засобів та стилістикою мови співробітників. Якщо якийсь елемент із цієї формули ви не регламентуєте, він може не тільки не працювати на формування потрібного образу, а й заважати йому.

Наприклад, ви позиціонує себе як еко-салон, в якому клієнти можуть отримати максимально фізіологічні косметологічні процедури з косметикою, що має виключно натуральні складові. Приглушені, природні м'які тони в інтер'єрі, дерево та інші натуральні матеріали в обробці, велика кількість рослин, фонова музика – звуки природи… і тут виходить майстер у червоній блузці з люрексу – і вся атмосфера порушується.

Майстер виглядає як чужорідний елемент. Його вигляд не тільки не сприяє створенню іміджу еко-салону, а й перекреслює роботу, яка була зроблена, щоб потрібний образ сформувати.

Отже, щоб зрозуміти, чи потрібна у вашому салоні краси майстрам форма, і яка вона має бути, вам потрібно поставити собі одне ключове питання:

Який зовнішній вигляд співробітників допоможе посилити повідомлення клієнту?

(Який зовнішній вигляд співробітників допоможе закріпити у свідомості саме той образ, який хочемо у клієнта сформувати?)


ЩО ЗНАЧИТЬ РЕГЛАМЕНТУВАТИ ЗОВНІШНИЙ ВИГЛЯД МАЙСТРІВ У САЛОНІ КРАСИ?


Як визначити, наскільки суворо має регламентуватися форма на бьюті-підприємстві?

Адже можна замовити тільки фартухи з логотипом, а решту одягу майстри вибиратимуть на власний розсуд із власного гардеробу, а можна суворо визначити всі деталі зовнішнього вигляду, починаючи від взуття, закінчуючи аксесуарами.

Ступінь свободи у зовнішньому вигляді кожен власник чи керівник салону краси визначає самостійно. Тут знову ж таки важливо відштовхуватися від концепції та позиціонування, а також від пріоритетів та потреб вашої цільової аудиторії.

Наприклад, якщо у вас філлер-бар (салон, спеціалізований на ін'єкції краси), то для клієнта гостро стоїть питання безпеки, страх побічних ефектів. Тут актуально з одного боку показати професійний суворий підхід до питання безпеки та стерильності та продемонструвати, що процедуру проводять фахівці з медичною освітою, але при цьому також важливо не викликати асоціації (для багатьох неприємні) із лікарнею. У такому разі хорошим рішенням стане вибір форми, яка за фасоном аналогічна одягу лікарів, але кольорова гама не характерна для клінік та лікарень. 


Знайдіть баланс між цілями підприємства та потребами персоналу

  • Визначте рішення, яке працює на цілі вашого бізнесу, та зробіть його максимально прийнятним та комфортним для ваших співробітників.

  • Щоб надалі уникнути невдоволення з боку співробітників, продумайте спосіб, який допоможе вашим фахівцям це нововведення прийняти та отримати від нього вигоду

  • Враховуйте, що співробітники мають різну статуру і почуваються привабливо та комфортно у різному одязі. Там, де це можливо, не потрібно намагатись загнати всіх під єдиний шаблон. Хтось любить, щоб футболка сиділа щільно, хтось воліє вільну посадку оверсайз. Дайте вашому персоналу можливість вибору фасону, довжини тощо. Як працюватиме людина, якщо у форменому одязі вона весь час почуватиметься не у своїй тарілці?

  • Прислухайтеся до думки працівників щодо функціоналу форми. Хто краще за майстрів знає, де розмістити на фартуху кишеню, якою має бути її довжина і які функціональні елементи потрібні для комфортної роботи. Запитайте в них! По-перше, співробітники оцінять, що для вас важлива їхня думка, і ви готові до нього прислухатися, по-друге, зменшується ймовірність, що через непродуманий функціонал майстри будуть скаржитися на незручність у роботі і форму доведеться незабаром міняти

  • Не забувайте про догляд за фірмовим одягом. Щоб ваші співробітники виглядали акуратно, охайно і привабливо, у них має бути можливість без особливих складнощів доглядати форму. Прання та прасування не повинні вимагати якихось особливих засобів та навичок, інакше доведеться делегувати питання догляду за формою пральням чи іншим спеціалізованим підприємствам. Обов'язково замовте щонайменше два комплекти форми на кожного співробітника.

  • Якщо ви вирішили ввести форму в салоні краси, що вже працює, де раніше зовнішній вигляд співробітників не регламентувався, розкажіть персоналу, навіщо потрібні ці зміни, як вони позитивно вплинуть на імідж салону і сприяють досягненню спільних цілей..


Неважливо, як суворо ви вирішили регламентувати зовнішній вигляд співробітників, ці правила необхідно чітко прописати та внести до відповідних внутрішніх документів підприємства. Запам'ятайте, поки ви чітко не позначите рамки у зовнішньому вигляді майстрів, ви будете змушені постійно повертатися до цього питання та регулярно обговорювати з кожним співробітником окремо, коли вважаєте, що його вбрання неприйнятне.

По-перше, це забирає багато ресурсу (часу та сил), а по-друге, не сприяє формуванню правильної робочої атмосфери в колективі. Співробітники можуть сприймати подібні зауваження як необґрунтовану критику, причіпки.

Коли зовнішній вигляд – це просто робоче правило, якого необхідно дотримуватися, з нього зникає «особистісний компонент», конфліктів та непорозуміння на цьому ґрунті стає значно меншим.


Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!