ПРИБУТОК САЛОНУ КРАСИ: ПОЧНІТЬ З ПРАВИЛЬНОГО «ДІАГНОЗУ» ВАШОГО ФІНАНСОВОГО ПОЛОЖЕННЯ

Моя улюблена відповідь на запит у Google "Як збільшити прибуток салону краси" - це "Виберіть нішу та захопіть її". Тобто передбачається, що власник або керуючий вже існуючого б'юті-бізнесу, наприклад, slim-студії (формат косметологічних студій, що спеціалізуються на програмах для схуднення) з метою підвищення прибутку повинен вибрати і захопити нову нішу. Або нарешті захопити вже давно обрану.

Ми не даватимемо подібних розмитих «мотивуючих» рекомендацій, натомість постараємося дати орієнтири та інструментарій, щоб ви змогли об'єктивно оцінити, де знаходиться підприємство у фінансовому плані та в якому напрямку рухатися, щоб його покращити.

Часто власники бізнесу вимовляють фразу «У нас зараз тимчасова криза», при цьому кожен з них вкладає в поняття кризи власний сенс: мало клієнтів, впали продажі, фінансові показники нижчі за планові протягом 3/6/12 місяців.

Давайте розберемося, які бувають кризи і як вони проявляються у б'юті-бізнесі.

Глибока криза

Явна ознака глибокої кризи, коли термін окупності салону краси в два і більше разів перевищує заплановані показники та тенденція до його збільшення зберігається.

Представляючи глибоку кризу, ми малюємо собі картину напівмертвого салону краси, де майстри курять на задньому дворі та будують план втечі, а клієнт – рідкісний і вже несподіваний гість.

Насправді, підприємство може мати завантаження на рівні 85%, майстри задоволені зарплатою і чайовими, оборот становить 1/5 від капіталовкладень. У цьому фінансовий аудит показує, що прибутковість низька чи взагалі відсутня. Закономірно виникають питання в інвесторів, оскільки термін окупності відсувається з кожним місяцем, а про дивіденди немає й мови.

Якщо другого року роботи б'юті-підприємство не приносить прибутку і потрібні зовнішні фінансові вливання, щоб покрити збитки, доцільність існування такого бізнесу має ставитися під питання.

Чому таке буває? Спочатку була обрана неправильно бізнес-модель (наприклад, на ринку немає достатньої кількості споживачів, які мають потребу в продукті і готові за нього платити), не грамотно складений бізнес-план (написаний «для галочки» або на підставі відірваних від реальності цифр), не відбудовано систему залучення та утримання клієнтів, слабкий або відсутній господарський та фінансовий облік та контроль.

Криза середньої тяжкості

Для середньої кризи характерна нормальна прибутковість на рівні 20% і вище, причому термін окупності менш ніж у 2 рази перевищує заплановані показники.

У такому разі 90% доходу дають високомаржинальні продукти, при цьому інші продукти салону відрізняються низькою рентабельністю та/або незатребуваністю або простоюють площі/обладнання салону краси. Це і стає причиною збільшення розриву між плановим та реальним терміном окупності.

Причинами кризи середньої тяжкості найчастіше є неефективне використання виробничих потужностей підприємства: устаткування, площі. Простій може виникати через те, що керівнику складно знайти потрібного спеціаліста, або затягується процес підключення обладнання чи отримання дозвільних документів на роботу.

Інша поширена причина – низьке завантаження салону краси (невміння керівництва ефективно керувати завантаженням, «продажами фахівців», коли в одного майстра може бути повний запис, а в іншого – суцільні «вікна» в записі).

Провокувати кризу може також тінізація послуг, зловживання та махінації працівників. Тінізація – це коли фахівці обслуговують клієнтів салону вдома чи надають послуги «своїм» клієнтам, використовуючи власні препарати на базі салону. Варіанти махінацій і зловживань можуть бути різними, але суть приблизно одна - керівник завжди бачить у звітності, що клієнт послугу не отримував, а за фактом клієнт був обслугований і за послугу заплатив (тільки гроші отримало не підприємство, а майстер, або майстер і адміністратор ).

Поки на підприємстві існує можливість для тінізації та махінацій, всі зусилля керівника із залучення клієнтів, стимулювання зростання продажів з великою ймовірністю будуть приносити слабкі результати. Вирішити проблему можна завдяки автоматизації бізнесу, налагодивши повністю прозору систему обліку та контролю на підприємстві.

Так, наприклад, у салонах-клієнтах CleverBOX:CRM керівник сам визначає, до якої інформації та яких функцій системи буде доступ у конкретного співробітника. Ніхто з персоналу не може провести операцію заднім числом, всі дії в системі логуються (керівник завжди може переглянути історію змін візиту, складських та фінансових операцій), унеможливлюється повісити чужу знижку клієнту. І це лише «верхівка айсберга» щодо забезпечення безпеки прозорості бізнесу.

Бажаєте дізнатися про це більше?

Залишіть заявку і ми розповімо, як CleverBOX:CRM може допомогти підвищити ефективність саме вашого б'юті-підприємства!

залишити заявку

Стагнація або «вікова криза»

Як правило, зниження темпів зростання та поступове зниження прибутку характерно для б'юті-підприємств, які наближаються або переступили 5-річний вік. Салон краси вже досяг окупності та кілька років стабільно працює в рамках запланованої прибутковості. Але небезпека в тому, що фінансові показники можуть поступово знижуватися, а власник чи керівник стримав свій початковий запал, розслабився, і хоче «відпочивати на лаврах». Рівень уваги та контролю знижується, стратегічне планування більше схоже на переписування минулорічних планів, аналіз конкурентів та робота над конкурентною стратегією або упускається, або виконується для галочки. Навіщо робити «зайві» зусилля, коли все й так непогано працює?

Однак при досягненні певного рівня бізнесу необхідно бігти не лише щоб зростати, а й щоб залишатися на місці – зберегти досягнуті фінансові показники. Не варто забувати, що в залежності від бізнес-моделі кожне б'юті-підприємство має свій максимально можливий рівень завантаження.

Стагнація може виявлятися як зниженням доходів, і збільшенням витрат, у результаті прибуток поступово знижується і досягає планових показників.

Щоб оцінити фінансовий стан справ, рекомендується проаналізувати чотири показники:

  • середньорічний МІСЯЧНИЙ прибуток: (прибуток січень 2016+прибуток січень 2017+прибуток січень 2018+прибуток січень 2019) ділимо на 4 (кількість років)
  • середньорічний МІСЯЧНИЙ оборот: (оборот за січень 2016+оборот січень 2017+оборот січень2018+оборот січень 2019) ділимо 4 (кількість років)
  • річний оборот (оборот січень 2019+ оборот лютий2019+… оборот грудень 2019)
  • річний прибуток (прибуток січень 2019+прибуток лютий 2019+…прибуток грудень 2019)

Для салонного бізнесу доцільно аналізувати фінансову інформацію за річний період, оскільки в такому разі враховуються сезонні коливання у продажу б'юті-послуг. Інший важливий момент, який потрібно брати до уваги вік салону краси. Якщо для перших 6 місяців роботи б'юті-підприємства допустимий негативний або нульовий прибуток, то для другого та більше року роботи – це свідчення глибокої кризи. Також відсутність або негативний прибуток протягом півроку може вважатися нормою при зміні бізнес-моделі, перепрофілюванні «дорослих» салонів краси.

Які ще причини спричиняють стагнацію? Знову ж таки тінізації та фінансові махінації серед співробітників. Більше того, чим старший салон і колектив, тим більше можливостей для заробітку «повз касу» знаходять адміністратори та майстри (за умови відсутності ефективної системи обліку та контролю).

Поширена "хвороба" вікових салонів - тривале ігнорування "больових точок" бізнесу або небажання їх виявляти. Наприклад, керівник давно знає, що ручка в туалеті постійно заскакує, клієнти сидять один у одного на голові в зоні очікування, а ремонт у кабінеті педикюру давно настав час оновити. Але все ж таки поки добре – клієнти продовжують приходити. Пам'ятайте, полювання на труднощі клієнта – постійний систематичний процес, життєво необхідний для успішного бізнесу. Тут потрібно окремо згадати про грамотну та неефективну роботу зі зворотнім зв'язком – цим теж нерідко грішать «вікові» б'юті-підприємства.

Як виправляти ситуацію? Як підвищити ефективність управління? Як забезпечити облік та контроль на підприємстві? Як знайти «сліпі зони» та вдосконалити сервіс у салоні краси?

Всім цим темам ми регулярно приділяємо увагу у блозі.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!