Предоплата в салоне красоты

ПЕРЕДОПЛАТА У САЛОНІ КРАСИ: ПИТАННЯ, ЯКІ ХВИЛЬНУТЬ КЕРІВНИКІВ




«Мої клієнти всі розбіжаться», «Так, у мене будуть щодня скандали в салоні краси», «Клієнтам буде складно з цим розбиратися» «Ніхто не хоче ускладнювати собі життя, у конкурентів ніякої передоплати».

Які підстави у цих страхів та сумнівів?

Тема платного бронювання в салоні краси, спа або косметологічній клініці незмінно викликає у керівників багато питань. Єдиний спосіб прийняти рішення про використання будь-якого інструменту для бізнесу (а платне бронювання часу є одночасно маркетинговим та фінансовим інструментом) виважено та обґрунтовано, це розібратися у цих питаннях.

Чи відлякає платне бронювання клієнтів?

Якійсь частині ваших клієнтів таке нововведення в салоні безперечно може не сподобатися, вони будуть розповідати вашим адміністраторам, що інші салони більш клієнтоорієнтовані і записують без передоплати.


На цьому етапі дуже важливо проводити грамотну комунікацію з клієнтами, пояснити, навіщо потрібне це нововведення та показати його користь також і для клієнта..


Які переваги платного бронювання часу для клієнта?

1. Платне бронювання часу – це гарантія клієнта, що послуга йому буде надана у вибраний ним час. Це відповідальність як клієнта перед салоном, так і салону перед клієнтом. Якщо з якихось причин салон не може виконати свою частину договору, він несе свою частину відповідальності, наприклад, повертає на рахунок клієнту вартість платного бронювання в подвійному розмірі.

2. Для відповідальних клієнтів нічого не змінюється у принципі. Якщо процес платного бронювання часу продуманий та автоматизований на підприємстві, він займе лише 2 хвилини. При цьому можливість потрапити на потрібний час і до потрібного майстра для клієнтів підвищується.

3. Платне бронювання часу дозволяє надати перевагу саме тим клієнтам, які справді налаштовані потрапити до салону на послугу. А часто виходить, навпаки, недобросовісні клієнти записуються в салон, скасовуючи запис в останній момент або просто не приходячи на процедуру, внаслідок чого страждають лояльні клієнти, які не можуть записатися на потрібний час.

Пропишіть та пропрацюйте зі співробітниками сценарії, за якими адміністратори повідомлятимуть клієнтів про нововведення та пояснюватимуть його суть та переваги.

предоплата

ЧОМУ ПЕРЕДОПЛАТА І ПЛАТНЕ БРОНУВАННЯ ЧАСУ – ЦЕ НЕ ОДНЕ І ТЕ Ж?


Платне бронювання часу – це окрема послуга, яка буде надана клієнту незалежно від того, прийде він у салон чи ні. Ця послуга надається йому у момент запису (за умови платного бронювання). Іншими словами, клієнт викуповує час, який тепер належить йому, і салон зобов'язується надати послугу в цей час, за умови, що клієнт виконає свою частину домовленостей.

Час – це ресурс, який виділяється під конкретного клієнта, і якщо клієнт не прийде в салон у призначений час, цей ресурс буде все одно витрачений..

Чи завжди доцільно салону використовувати платне бронювання часу?

Ні. Не всім салонам платне бронювання часу піде на користь.

Є кілька ключових умов, необхідних, щоб цей інструмент спрацював:

  • У вас на підприємстві розроблені протоколи всіх процедур, і майстри їх чітко дотримуються у своїй роботі, ви точно можете розрахувати, скільки часу триватиме будь-яка послуга. Якщо клієнт не зможе отримати послугу в заброньований час, і ця ситуація буде непоодинокою, платне бронювання часу тільки зашкодить вашому бізнесу.
  • Ви можете грамотно організувати та автоматизувати процес платного бронювання часу, щоб він був максимально комфортним для ваших клієнтів без тривалих витрат часу, потреби у додаткових дзвінках, без збоїв тощо.
  • Платне бронювання часу відповідає вашій бізнес-моделі. Якщо послуги надаються в порядку живої черги або більшість ваших клієнтів не є користувачами смартфонів, інтернет-банкінгу (наприклад, для салонів краси економ-сегменту в невеликих містах), в такому разі введення платного бронювання часу недоцільне.
  • Цей інструмент не підійде також бьюті-підприємствам, у яких наповнення, а отже, і тривалість послуги визначається індивідуально на попередній консультації.


Як організовано платне бронювання часу в системі керування салонами краси CleverBox: CRM?

Усі етапи цього процесу автоматизовані. Коли клієнт дзвонить і записується в салон, адміністратор створює бронювання й обирає необхідний вид бронювання (який може налаштовуватися відповідно до стандартів конкретного підприємства). Клієнту відразу автоматично надходить повідомлення з посиланням на оплату. Для клієнта процес оплати бронювання займає трохи більше 3 хвилин.

Адміністратор легко відстежує статус бронювання. Після її створення на записі адміністратор бачить іконку – годинник сірого кольору. Це говорить про те, що бронування очікує оплати. Коли клієнт сплатив бронювання, гроші автоматично потрапляють на його особистий баланс у системі, візит змінює статус на «Оплата отримана» і індикатор з годинником стає зеленого кольору.

Для клієнта і адміністратора все легко, зрозуміло і просто.

Після отримання оплати програма може автоматично надіслати клієнту повідомлення про підтвердження бронювання та деталі запису (дата, час, майстер, послуга).


Що відбувається з цією сумою надалі?

Якщо клієнт прийшов на призначений час та отримав послугу, при розрахунку сума платного бронювання віднімається від загальної вартості та клієнт оплачує різницю. Наприклад, вартість платного бронювання у вашому салоні 150 гривень, клієнт виконав педикюр з покриттям за 700 гривень, разом з оплатою після отримання послуги 550 гривень.

Адміністратор нічого не підраховує сам, все робить система автоматично. Імовірність махінацій та помилок завдяки CleverBox:CRM виключена.

Якщо клієнт не приходить у призначений час або скасовує броню за 24 години (ці умови кожен салон визначає для себе в приватному порядку), сума платного бронювання списується з рахунку клієнта. Якщо клієнт спізнюється, і послуга, на яку він записаний, вже не може бути надана, йому можуть запропонувати послугу-замінник із меншою тривалістю (якщо це можливо). Якщо клієнт відмовляється, сума також списується з рахунку.

Якщо клієнт скасовує запис більш ніж за 24 години до процедури, сума залишається у нього на балансі, і він може її використати при бронюванні чи оплаті послуг наступного разу.

Ці правила має сенс прописати в Публічному договорі та розмістити його на сайті бьюті-підприємства.



Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!