БІЗНЕС-ПЛАН САЛОНУ КРАСИ / КЛІНІКИ

Хто, в якій формі і на якому етапі повинен його складати. І ЧИ МОЖНА БЕЗ НЬОГО ОБІЙТИСЯ В ПРИНЦИПІ.


«Так, бізнес-план можна замовити у студентів старших курсів економічного ВНЗ. Є певний шаблон, підставляєш свої дані – особливих складнощів тут немає. Не бачу сенсу платити консультантам, котрі беруть за складання бізнес-плану по 3-5 тисяч доларів. Краще вкласти ці гроші у справу. Передбачити всі ризики, зміни ринку, всі підводні камінці все одно неможливо. Якщо ваш бізнес-план говорить, що через три роки ви отримуватимете прибуток у розмірі 3 тисячі доларів на місяць, це ще зовсім не означає, що так воно і буде. Нехай навіть його склав найкрутіший на ринку експерт».

Андрій, власник та керівник клініки у Дніпрі


«Чесно кажучи, мені складно уявити, що хтось у 2019 році ще думає, чи потрібний йому бізнес-план перед відкриттям чи покупкою салону краси чи не потрібний. Я не говорю зараз про стандартний документ із формалізованою структурою, але прописати та прорахувати економіку бізнесу потрібно обов'язково, а як ти назвеш цей документ і в якому порядку розставиш блоки, це вже не принципово. Головне, щоб ти міг зрозуміти, за рахунок чого збираєшся заробляти і чи взагалі є гроші в твоєму бізнесі».

Сергій, співвласник мережі перукарських салонів.


Ми обрали ці два практично полярні погляди на тему бізнес-плану, щоб проілюструвати, що єдності в цьому питанні все ще не існує. Не завжди плануючи бізнес, майбутній власник розуміє, навіщо йому потрібен бізнес-план і як із цим інструментом працювати.

***


Складати бізнес-план чи ні – це, по суті, вибір між двома кардинально різними підходами до ведення бізнесу. Якщо спочатку власник вирішує діяти інтуїтивно, покладатися на зв'язки/знайомства/везіння, вирішувати проблеми в міру їх надходження, діяти за аналогією з конкурентами, куплений або навіть грамотно складений допомогою кращих консультантів бізнес-план не змінить результатів, які отримає компанія через рік свого існування. 

Якщо ж власник майбутнього б'юті-підприємства обирає системний підхід до ведення бізнесу, хоче реально уявляти, які фінансові результати він зможе отримати і яких ресурсів це вимагатиме, хоче планувати, керувати і контролювати, а не мріяти, будувати припущення і сподіватися на удачу, тоді навряд чи у нього виникне думка починати бізнес без бізнес- плану.

«У мене є потрібне приміщення. Я знаю, яку максимальну кількість робочих місць тут можна розмістити. Звичайний салон-перукарня. Порахую витрати на ремонт та обладнання. Прикину прибуток. Навіщо мені ці 10 сторінкові складні документи».

Приблизно так мислять власники, які вважають бізнес-план непотрібною складністю, яка потрібна якимось іншим «особливим» бізнесам, але не простому салону краси. Не станемо їх переконувати. Бізнес-план справді потрібен не завжди.


Коли бізнес-план НЕ ПОТРІБЕН

Власника не цікавить прибуток – тобто спочатку бізнес створюється не для заробляння грошей, а для самозайнятості (робити щось для душі), для статусу, для реалізації амбіцій. 

Такі ситуації не поодинокі для б'юті-ринку. «Хочу, щоб у мене/дружини/подруги був свій салон-краси». «Це сфера, яку я люблю та зможу реалізувати свої таланти». «Я сама створю салон своєї мрії. Ось жодного салону немає, щоби все в ньому було ідеально». З подібними установками і сьогодні продовжують відкривати б'юті-підприємство.

Наявність бізнес-плану не гарантує успіху у бізнесі. Але він дозволяє побачити, чи має цей бізнес у принципі шанс на успіх.



Коли без бізнес-плану не обійтись?

  • Перед створенням бізнесу у сфері б'юті, і не має значення, це «острівець» у торговому центрі на 3 робочі місця для майстрів манікюру або косметологічна клініка з планами розвитку мережі. 
  • Перед покупкою вже працюючого салону краси або будь-якого іншого б'юті-підприємства.
  • Перед розробкою та продажем франшизи свого бізнесу у сфері б'юті.


Наявність розгорнутого структурованого бізнес-плану є обов'язковою.

  • Коли потрібно залучити зовнішні інвестиції 
  • Коли ви плануєте запросити у бізнес партнера


В першому випадку бізнес-план повинен стати відповіддю на ваші запитання як власника бізнесу. Тому вам не обов'язково дотримуватися суворої стандартизованої структури, описаної у професійній літературі з фінансів підприємства. Бізнес-план не вважається неправильним або таким, що не відбувся через те, що якихось із рекомендованих пунктів відсутні. 

У другому випадку бізнес-план необхідний, щоб дати відповіді на питання про бізнес для зовнішнього клієнта - інвестора, кредитора або партнера. Тут вже потрібно складати розширену версію документа згідно зі стандартом з усіма обов'язковими пунктами.


На які питання здатний відповісти грамотно складений бізнес-план?

  • Наскільки життєздатна за певних економічних умов конкретна бізнес-модель
  • Скільки часу потрібно для запуску бізнесу
  • Який розмір необхідних інвестицій
  • Які ще ресурси, окрім фінансових, потрібні для запуску проекту та де їх взяти 
  • Через який термін очікується окупність інвестицій
  • Скільки часу потрібно, щоб вийти в точку беззбитковості
  • Яка норма рентабельності для конкретної бізнес-моделі
  • Якою має бути організаційна структура компанії та штатний розклад
  • Якими будуть постійні та змінні статті витрат та багато інших


Усі ці та інші показники розраховуються для конкретного бізнесу.
 Тобто власнику необхідно розуміти на етапі роботи над бізнес-планом які послуги, кому, як і за якою ціною він продаватиме. Щоб ваш бізнес-план не був «теоретичним» документом з галузі літературної творчості, важливо прораховувати ключові показники для різних норм завантаження підприємства, певного портфеля послуг, середньої вартості візиту з різних напрямків (перукарня, косметологія, масажний кабінет і т.п.).


Що обов'язково потрібно прописати у бізнес-плані, навіть якщо ви створюєте його виключно для власного використання?

  • Кому ми продаємо? Цільова аудиторія, її потреби, ступінь усвідомлення цих потреб.
  • Хто наші конкуренти? Яке конкурентне оточення майбутньої компанії, хто є основними гравцями на ринках і які у них частки, які продукти конкурентів, позиціонування, рівень цін, команда і т.д. 
  • Як ваш продукт буде відрізнятися від конкурентів, якими є ваші переваги, чому споживач повинен віддати перевагу вашому салону/спа/косметологічній клініці, що він втратить звернувшись до конкурентів?
  • Який ваш досконалий продукт? Що собою надаватимуть послуги вашого б'юті-підприємства.
  • Як ви плануєте залучати та утримувати клієнтів?
  • Якою має бути організаційна структура компанії? Які люди і в якій кількості вам знадобляться, і в якому порядку ви прийматимете їх на роботу?
  • Яким має бути покроковий алгоритм дій для запуску бізнесу?

Прописавши поетапний план, ви зможете вже точно спрогнозувати обсяги необхідних інвестицій. А це дозволить власнику чи потенційному партнеру оцінити, чи варто гра свічок, чи має змил починати впроваджувати конкретну бізнес-модель в принципі.

Які перешкоди можуть виникнути на шляху реалізації намічених цілей і як ви плануєте їх усувати/нівелювати? Іншими словами, потрібно відповісти на запитання, щоб робити, якщо щось піде не так (необхідно розписати основні ризики – реакцію на них – і передбачуваний результат).



Одним із найважливіших етапів при плануванні бізнесу у сфері б'юті є розробка грамотного асортиментного портфеля. На основі АП ви прочитуватимете ключові фінансові показники підприємства: вартість візиту (середній чек), максимальне завантаження, дохід.

Наприклад, при розрахунку вартості візиту ви у цифровому виразі плануєте, скільки грошей буде в середньому приносити один клієнт за одне відвідування. Цей показник розраховується за кожним окремим напрямком вашого б'юті-підприємства, наприклад, вартість візиту перукарського залу, масажного кабінету, залу нігтьового сервісу тощо. На даному етапі ви вже повинні визначити для себе, у якому відсотковому співвідношенні надаватимете послуги за напрямками.

Наприклад, на кожні три масажі припадатиме одна процедура обгортання, або на кожні десять манікюрів припадатиме п'ять процедур покриття нігтів гель-лаком і одна процедура парафінотерапії.




Дохід також варто планувати в кожному напрямку. Наприклад, ми ходимо порахувати запланований річний дохід манікюрної зали:

Кількість робочих місць (3) * кількість робочих днів на місяць (29) * вартість візиту (20 у.о) * максимальне завантаження в день (10) * завантаження, що панується, в перший рік роботи (65%) = 11310 у.о.

Керуючись цією формулою, власник може отримати уявлення про виробничу потужність салону краси/спа/косметологічної клініки. Однак тут є один важливий нюанс. Крім опрацювання асортиментного портфеля, власнику потрібно розуміти, яким буде середній час надання кожної конкретної послуги. Інакше буде дуже складно прорахувати максимальне заплановане навантаження (а без нього і рентабельність кожного напряму). Також не можна забувати, що час надання послуги – це також підготовка до процедури та постпроцедурне обслуговування.


Планувати та прогнозувати роботу підприємства набагато простіше, якщо послуги стандартизовані та виконуються за єдиними протоколами. Якщо ж час надання послуги відрізнятиметься залежно від майстра, який її виконує, прогноз завантаження буде неточним, а отже й інші пов'язані з ним показники.

У рамках статті можна лише загалом позначити, для чого потрібен бізнес-план і яким він має бути для б'юті-підприємства. Докладний бізнес-план із розрахунками зайняв би понад десять сторінок.


Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!