ВІДЕОнагляд у САЛОНІ КРАСИ:

Ви використовуєте всі можливості цієї технології?


«Ми запланували встановлення відеоспостереження ще до початку роботи. Це була обов'язкова вимога мого досвідченішого бізнес-партнера. Тільки один раз вийшла незручна ситуація: я зайшла вдома з телефону подивитися, чи все на робочих місцях, чи все гаразд, і побачила на одній із камер, що адміністратор разом із майстром щось ховають у підсобному приміщенні, якийсь незрозумілий рух там відбувається. Я примчала в салон, а виявилося, що дівчатка запихали в підсобку зв'язку куль для мого поздоровлення.

В іншому відео-спостереження мене дуже рятувало, бували різні випадки: і таємниче зниклий виторг, і клієнтка, яка запевняла, що залишила телефон на стійці ресепшн.

Я систематично використовую цю можливість для контролю виконання стандартів обслуговування співробітниками».


Де встановлювати камери?

Розташування камер залежить від особливостей вашого приміщення та робочих процесів у конкретному салоні краси. Перед встановленням системи відеоспостереження ретельно продумайте, де і що відбуватиметься (або вже відбувається) на вашому підприємстві і що вам обов'язково потрібно мати можливість контролювати процеси розрахунку, робочі зони, чорний вхід, склад.

Пам'ятайте, відеоспостереження використовується не тільки з метою убезпечити майно клієнтів, співробітників та власне салону, але й покращити трудову дисципліну, проконтролювати дотримання працівниками стандартів та сценаріїв обслуговування для вирішення конфліктних ситуацій. Подумайте, якими можливостями системи відеоспостереження ви користуватиметеся, і з огляду на це заплануйте розташування камер і визначте, які функціональні особливості ці камери повинні мати.

Компанія, якій ви вирішите довірити встановлення системи відеоспостереження, насамперед проаналізує умови експлуатації та ваші завдання, після чого запропонує рішення. Вибір величезний: камери відрізняються конструкцією, бувають цифровими або аналоговими, для вулиці або приміщення, оснащеними поворотним механізмом або нерухомими (що дозволяють спостерігати лише за конкретною областю приміщення), можуть бути кольоровими, чорно-білими або змішаного типу.


У цій статті ми не маємо завдання зупинитися на особливостях кожної камери. Інформація є в Інтернеті. Але найкраще спілкуватися на цю тему безпосередньо з представниками компаній, що займаються розробкою та встановленням систем відеоспостереження, це дозволить заощадити час та отримати професійне індивідуальне рішення.


Наприклад, якщо ви хочете бачити суворо зону ресепшну, щоб контролювати розрахунки, вам не потрібна камера з високошвидкісним поворотним механізмом, адже дивитися їй потрібно в одному напрямку.

Якщо ваша мета контролювати роботу в перукарському залі або досить великій рітейл-зоні, така камера, навпаки, буде доречною. Вона дозволяє отримати круговий панорамний огляд та якісне зображення всього обсягу приміщення.

  • Обов'язково варто оснастити відеоспостереженням зону ресепшну, зокрема, щоб можна було зафіксувати момент оплати та спілкування адміністратора з клієнтом. 
  • Гардероб або система зберігання речей клієнта також має бути під контролем відеокамер. Так у вас завжди буде відповідь на питання, хто підходив до речей клієнта (і чи підходив в принципі), поки він перебував у салоні краси. Це допомагає уникнути багатьох неприємних ситуацій. 
  • Робочі зони: перукарський зал, робоча зона візажиста, зона майстрів нігтьового сервісу тощо. Тут камери встановлюються для контролю якості обслуговування, дотримання Стандартів, дисципліни. 
  • Основний/чорний вхід. Хто, коли заходить і залишає салон краси, скільки часу проводить у ньому – інформація, яка потрібна і з метою безпеки, і з метою контролю трудової дисципліни, а також, щоб керівник мав змогу перевірити сумлінність ведення обліку клієнтів. (Була нагода, коли директор, переглядаючи запис, помітила, що жінка провела в салоні більше години, а згадок про неї у звіті не знайшлося). 
  • Склад. Відеоспостереження покликане перешкодити розкраданням та проконтролювати порядок на складі.
  • Рітейл-зона. Закриті вітрини, які клієнт просить адміністратора відкрити ключиком щоразу, коли його зацікавив якийсь товар – відверто погана ідея, якщо ви прагнете ефективних продажів. Відеоспостереження та правильно організована робота в цій зоні допоможе мінімізувати ймовірність крадіжок або псування майна.



Как сделать все законно, чтобы потом не получить иск от клиента или сотрудника?

Приховане відеоспостереження в салоні суворо заборонено. Як клієнти, так і співробітники повинні бути обізнані, що в салоні краси ведеться відеоспостереження. 

Статтею 307 Цивільного Кодексу України, а також Статтею 32 Конституції України регулюється це питання. Так, Конституція гарантує кожному громадянину право невтручання у його особисте життя. – заборонено збирання, використання та розповсюдження інформації про людину без її згоди. У Цивільному Кодексі також зазначено, що фото- та відеозйомка може вестись лише за згодою людини, письмової чи усної.

Обов'язково оснастіть табличками «Ведеться відеоспостереження» відповідні приміщення. 

Вести зйомку в туалетах, роздягальнях, душових чи інших приміщеннях, призначених для усамітнення та особистого використання, заборонено.

Якщо клієнт вважає, що відеозйомка порушує його права або інтереси, він може вимагати припинити відеозапис, і вам необхідно задовольнити його прохання. 

Також важливо врахувати, що камери на фасаді або парковці можуть чіпляти прибудинкову територію, тоді необхідно отримувати відповідний дозвіл мешканців.


Навіщо це вам потрібно?

Безпека – основна причина встановлення систем відеоспостереження. Лише наявність камер та відповідних наклейок, що інформують про відеоспостереження, скорочує спроби протизаконної поведінки. Причому не лише на потенційних злочинців камери діють як профілактика, а й на співробітників. Коли знаєш, що твої дії фіксуються на камеру, і приховати порушення навряд чи вдасться, одразу зникає бажання його робити.

Але навіть якщо не вдалося уникнути крадіжки або іншого правопорушення, записи камер спостереження допомагають знайти і покарати винних.

Відео-спостереження – дієвий спосіб боротьби з шахраями, які під виглядом клієнтів, «залишають» телефони, гаманці в салоні, а потім за ними повертаються та влаштовують скандал.

Завдяки відео-моніторингу керівник може виявити випадки, коли співробітники пропускають клієнта повз касу. Якщо салон не використовує CRM-систему для салону краси і облік ведеться «по-старому», заповнюються листи щоденного звіту адміністратора, то встановлення відео-спостереження та контроль над фінансовими операціями здатне суттєво скоротити фінансові втрати підприємства та виявити нелегальні «схеми» співпраці адміністраторів та майстрів.

Керівники обов'язково відзначають дисциплінуючий ефект установки відеоспостереження. Знаючи, що камера, наприклад, контролює чорний вхід, припиняються безконтрольні виходи на перекур, на п'ять хвилин у справах.

Адміністратор не йде пити незаплановану каву «оскільки в цей час завжди нікого немає в салоні», адже керівник може будь-якої миті перевірити, чи на місці співробітник і чим конкретно зайнятий.


Відеоспостереження дозволяє ефективно вирішувати конфлікти, а також навчати персонал роботі з конфліктами ситуаціями.

Наприклад, клієнтка доводить, що адміністраторка їй нагрубила. Завдяки відеоспостереженню директор може прослухати розмову клієнта та адміністратора, розібратися в ситуації, вжити заходів. За необхідності розібрати ситуацію з персоналом, провести навчання на конкретному прикладі.


Як це працює на практиці?

Керівник або власник може контролювати те, що відбувається в салоні краси, віддалено. Сучасні системи дозволяють це робити з різних пристроїв: комп'ютера, планшета, смартфона. Можна переглядати кожну камеру по черзі або все одночасно. Якщо встановлені камери оснащені мікрофонами, можна також прослухати звук. Все це відбувається в режимі реального часу, що дозволяє оперативно реагувати на різні ситуації, вживати заходів.

Також інша незамінна функція – можливість переглядати запис камер відеоспостереження. Ви можете вибрати цікавий для вас день і конкретний час і переглянути, що відбувалося в певний момент в салоні краси. Скільки часу зберігатимуться записи, залежить від обраного вами тарифу та ваших потреб.


Що ще потрібно знати про відеоспостереження?

Відеозаписи можуть зберігатися локально або у хмарі.

Також сучасні системи оснащені функцією автоматичного моніторингу роботи камер, щоб можна було своєчасно дізнатися про збої в роботі та вжити заходів, уникнути втрати необхідних записів.

Система може надсилати повідомлення при настанні заданих подій, наприклад, попереджати про рух або звук у певній зоні у певний час.

Відеотрансляція процедур в режимі онлайн може бути вбудована на сайт салону краси. Потенційні клієнти можуть у режимі реального часу подивитися, як відбувається процес обслуговування, як працює ваш зірковий топ-майстер, якісь окремі заходи.

Важливо!

Знаки «Ведеться відеоспостереження» можуть викликати запитання ваших клієнтів. Важливо, щоб ці питання не застали зненацька співробітників салону краси. Заздалегідь підготуйте Алгоритм, згідно з яким спілкуватимуться адміністратори чи майстри, коли клієнт запитає: «А навіщо треба знімати?» або скаже: «Я не хочу, щоб мене знімали». Компетентні, спокійні та впевнені відповіді переконають відвідувачів, що у вашому салоні турбуються про рівень безпеки та сервісу, а інформація про клієнтів не використовується з комерційною метою та не виходить за межі салону.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!