Сервисная стратегия

СЕРВІСНА СТРАТЕГІЯ:

ЯК ВИГРАТИ У ВИСОКОКОНКУРЕНТНІЙ БОРОТЬБІ ЗА КЛІЄНТА НА РИНКУ BEAUTY

Конкурентна боротьба може вестись на різних рівнях: ціни, продукту, процесів, але для багатьох підприємств beauty індустрії доцільно боротися з конкурентами на іншому полі – «полі інтересів клієнта».

На висококонкурентному та пересиченому beauty-ринку, де величезна кількість підприємств надають приблизно однаковий набір послуг за аналогічними цінами, саме сервіс здатний стати тим стратегічним інструментом, який дозволить відбудуватися від конкурентів та завоювати лояльність цільової аудиторії.

Об'єктивно ваша послуга може бути кращою, ніж у конкурентів. Однак набагато важливіше суб'єктивне сприйняття клієнтом його споживчого досвіду, те, як особисто він оцінює взаємодію з вашим beauty-підприємством. І багато хто помилково вирішить, що йдеться про індивідуальний підхід, який у загальному розумінні передбачає, що потрібно якнайповніше задовольнити всі індивідуальні побажання та вимоги кожного клієнта.

Сервисная стратегия

Перегляньте своє ставлення до індивідуального підходу

У сфері beauty ми регулярно зустрічаємося з горезвісним індивідуальним підходом. За якоюсь усталеною традицією він вважається втіленням сервісної стратегії підприємства, хоча дуже корисно поставити це твердження під сумнів.

Якщо під індивідуальним підходом мається на увазі, що клієнту підбирають фарбу для волосся з урахуванням його побажань, історії фарбування, базового кольору, то це не індивідуальний, а нормальний підхід.

Іншого підходу до цього процесу не може бути. Сфера beauty має на увазі індивідуальні рішення, оскільки справа стосується зовнішності людини та її смаку.

Що тоді індивідуальний підхід? Якщо йдеться не про рішення, а про процеси, чи можемо ми говорити, що індивідуальний підхід йде на користь клієнтам та бізнесу?

Справа в тому, що там, де один клієнт отримує певний особливий сервіс індивідуально, часто страждає інший клієнт. Наприклад, адміністратор гостинно дозволяє клієнтці привести з собою на процедуру дитини дошкільного віку, в результаті від шуму і постійних умовлянь «посидь ще 10 хвилин» некомфортно клієнту на сусідньому кріслі. Якщо ж салон дозволяє відвідування з дітьми всім клієнтам і для цього має спеціальну зону і співробітників, то це вже не індивідуальний підхід, а частина загальної концепції підприємства.

Безумовно, є салони краси, переважно класу люкс, концепція яких передбачає можливість отримати певний індивідуальний сервіс: обслуговування до початку робочого дня салону або після його офіційного закриття, виїзд майстрів додому, одночасна робота кількох фахівців, замовлення косметичних засобів та препаратів під клієнта тощо.

Сервисна стратегія – це не про те, щоб дізнатися, чи воліє клієнт чай або кава і навіть не про те, щоб звернутися до нього на ім'я під час запису або візиту.


Яким же повинен бути сервіс, здатний стати тією цінністю, за якою клієнт повертатиметься саме у ваш салон краси? 
Це сервіс, який не підведе, на який можна розраховувати, який не перетворює відвідування салону краси на лотерею (пощастить-не пощастить), який гарантує стабільність вражень, емоцій та результату.

Чи завжди правий ваш клієнт?

Інша помилка, що вражає підприємства з різних галузей, але beauty-сферу особливо: «клієнт завжди правий».

Тут, як і у випадку з індивідуальним сервісом, беззаперечна правота одного клієнта може стати загрозою для виконання салоном зобов'язань та обіцянок іншому клієнту.

Приклад: «завжди правий» клієнт, що запізнився, вимагає надати йому послугу, незважаючи на його 30-хвилинне запізнення. Він же приїхав! Ви повинні знайти якесь рішення! А у вас запис і наступний час вже зайнятий. У повному обсязі та належної якості послугу надати точно не вийде, щоб не змушувати чекати наступного клієнта. Що ж робити, якщо «клієнт завжди правий»?

Приймати управлінські рішення, керуючись цим переконанням, досить складно. А от якщо його перефразувати стає зрозуміліше: «Ваш клієнт завжди правий». Ваш клієнт – це не випадковий відвідувач, не той, хто завжди незадоволений вашими послугами і вимагає все зробити по-іншому.

Ваш клієнт – це людина, яка приймає правила гри. Якщо ви працюєте лише за умови платного попереднього бронювання часу, то ваш клієнт – людина, яка приймає ваші умови. Якщо ви не надаєте послугу дитячого сервісу, то ваш клієнт не прийде з трирічною дитиною і не вимагатиме виконати стрижку, поки малюк подивиться мультик на дивані.

Якщо ви купуєте квиток певної авіакомпанії, ви автоматично погоджуєтесь з її умовами (цінами, нормою перевезення багажу, сервісом на борту). І в рамках цієї угоди ви будете завжди правим клієнтом.

Ви не станете (а якщо й станете, то безрезультатно) намагатись провезти в ручній поклажі валізу більшого розміру, ніж це передбачено правилами авіакомпанії або вимагати гарячий обід із трьох страв на борту лоукостера.


Набагато важливіше не перевершити очікування одного клієнта зі ста, а виправдати очікування дев'яносто дев'яти клієнтів зі ста.

Стабільно працюючий бізнес не має завдання ощасливити одного клієнта на шкоду іншому, зате є мета відповідати заявленому рівню сервісу. Іншими словами, якщо ви кажете «Стильне укладання за 45 хвилин та 400 гривень» основне ваше завдання – виконати обіцянку, і зробити це не лише сьогодні, а й завтра та через півроку.

Сервіс не повинен бути чимось разовим, чимось, що залежить від ситуативних рішень адміністратора чи майстра.

Це складова вашого продукту, який власне і купують клієнти. Так само як ви визначаєте, чи входитиме миття голови в структуру послуги «укладання волосся» або чи буде лікар-дерматолог в обов'язковому порядку консультувати кожного клієнта перед виконанням курсу мікроін'єкцій, ви вирішуєте, який сервіс надаватиметься, на якому етапі та в якому обсязі.


Як діяти, якщо ви бажаєте виділитися на тлі конкурентів за рахунок сервісу?

Розробка конкурентоспроможної сервісної стратегії починається з усвідомлення, що цінно для вашої цільової аудиторії, які її потреби недостатньо задоволені в інших салонах.

Наприклад, у вас салон у діловому серці мегаполісу. Ви орієнтовані на молодих амбітних жінок, які практично не розлучаються у будній день зі своїм ноутбуком. Ви бачите, що частина клієнтів постійно намагається працювати під час процедури педикюру. Зручно розташовані розетки, щоб підключити зарядку, швидкий wi-fi та висувний столик, на який можна поставити ноутбук під час педикюру – більш ніж актуальні.

Онлайн-запис з можливістю самостійного вибору часу та його бронювання – чудово. Будь-яка можливість заощадити час буде позитивно сприйнята клієнтами, як і будь-який сервіс, який дозволить менше вникати та витрачати свій ресурс (час та сили) у процеси вибору послуг, запису, домашнього догляду.

Те, що адміністратор знає, якому напою віддає перевагу клієнту, це, звичайно, приємно. Але для описаної цільової аудиторії набагато важливіше, щоб послуги виконувались у рамках заявленого часу, салон не міг затримати клієнта, можна було легко спрогнозувати, скільки часу доведеться провести в салоні.

Звісно, ​​це набагато складніше, ніж записати улюблений напій. Потрібно розробити протоколи всіх процедур і виконувати їх за єдиним стандартом. Але тоді буде виключено ситуацію, що один майстер виконує педикюр 50 хвилин, а іншому потрібно не менше 75 хвилин. Коли справа стосується важливих зустрічей чи заходів, ця різниця може бути дуже суттєвою.

Як зрозуміти, наскільки гарний ваш сервіс?

Найкраще про те, чи в правильному напрямку ви рухаєтеся, вам розкажуть ваші клієнти, прямо і опосередковано.

Анкетування безпосередньо в салоні, онлайн-опитування, запит про зворотну реакцію після відвідування через SMS, телефонне опитування – варіантів дізнатися думку клієнтів досить багато, головне правильно використовувати ці інструменти. 

Оцінка індексів SERVQUAL, NPS, CSI допоможе визначити, наскільки задоволені вашими послугами, та сервісом зокрема клієнти, а використання «таємних покупців» дозволить виявити слабкі сторони сервісу та поглянути на процеси в салоні очима відвідувача. 

Дещо ви можете побачити, просто проаналізувавши власну звітність підприємства, зокрема, вважаючи такий показник, як рівень утримання клієнтів. Показник повинен розраховуватись не за всіма послугами салону, а для кожної окремо. Це пов'язано, перш за все, з різним циклом beauty-послуг: послуги з коротким циклом (манікюр, моделювання, фарбування брів, нарощування вій тощо) слід аналізувати за період 2 місяці, послуги з тривалим циклом (наприклад, косметологія) – за півроку.



Реалізація сервісної стратегії можлива лише за умови існування для підприємства Алгоритмів сервісу, яким слідують усі співробітники без винятку.

Питанням розробки та впровадження Стандартів багато уваги приділяється у книзі «Мій салон краси», а також у наших статтях =)

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!