Реклама барбершопу:

що потрібно врахувати, щоб вона стала ефективною

Чи готові піддатися спокусі і написати на вивісці, що на клієнтів чекає «справді чоловічий сервіс» чи «сервіс з чоловічим характером» або ще якісь варіації на цю тему? У багатьох власників барбершопа виникає бажання зачепити потенційних клієнтів саме цим «таємним знанням чоловічої суті» у своїх рекламних повідомленнях, хоча при цьому знання своєї цільової аудиторії обмежуються її гендерною приналежністю та іноді віком.

В результаті ми бачимо багато барбершопів із практично однаковим фірмовим стилем та невиразними рекламними посланнями. Копіювати в цьому випадку дії конкурентів - це відразу погодитися як мінімум на другу позицію у свідомості споживачів. Адже ваше завдання сказати не, що ви також пропонуєте певний продукт, а що ви пропонуєте той самий продукт, який потрібен вашому клієнту.

З чого починати?

Будь-яка рекламна активність повинна бути не просто відповіддю на нове рішення керівника або власника барбершопа, вона повинна підкорятися заздалегідь створеному маркетинговому плану. А щоб скласти маркетинговий план та визначити комунікаційну стратегію, необхідно спочатку попрацювати над основами – бренд-стратегією. Здається, надто складно?

Простіше дати контекстну рекламу, рекламу у Фейсбуці, домовитися про партнерство з барами та магазинами чоловічого одягу. Адже хочеться робити конкретні дії, а не розбиратися з цільовою аудиторією, портретами ідеального клієнта, чітко визначати, що ми і для кого.

Неприємна новина: щоб реклама та інші маркетингові інструменти допомагали досягати бізнес-завдань, а не просто були, потрібно детально опрацювати концепцію барбершопа, чітко визначити свою цільову аудиторію та вникнути в її життя (спосіб життя, потреби, болю, радості тощо). 

Усі барбершопи орієнтовані на чоловіків. Але знання лише ґендерної ознаки недостатньо для розробки маркетингової стратегії чи проведення рекламної кампанії зокрема. Визначте, хто вони, саме ваші чоловіки. Портрет клієнта включає такі очевидні факти як вік, освіта, соціальний статус, сімейний статус.

А також менш очевидні: яку музику слухає ваш клієнт, які фільми дивиться, які читає журнали, на які канали підписано, чию думка вважає авторитетною, чим керується в прийнятті рішень – чим більше ви знатимете «інсайдерську» інформацію, тим точніше стануть ваші рекламні повідомлення надалі.

Тепер, коли ви знаєте, для кого конкретно ви працюєте, максимально точно визначте свою пропозицію з урахуванням усієї наявної інформації про вашого ідеального клієнта. Ваш клієнт – впевнений у собі кар'єрист? Молодий фрілансер, який працює у сфері IT? Студент університету? Чоловік середніх років займає керівну посаду у великій міжнародній компанії?

Логічно, що чоловіки цих категорій мають різні потреби, проблеми, цінності і розробка вашої пропозиції, як і ваше рекламне повідомлення, має будуватися саме на цих відмінностях.

Як рекламувати барбершоп в Інтернеті?

У цифрову еру обійтися без реклами в інтернеті буде складно, хіба що ви орієнтовані на локальну публіку, яка бачить барбершоп особисто, проходячи повз. У такому разі всі рекламні активності можуть зосередитись в офлайні.

Інтернет реклама барбершопа має кілька переваг і головні – це можливість націлення, саме точного визначення критеріїв аудиторії, якій буде показано рекламне повідомлення. Інша незаперечна перевага – швидке отримання перших результатів та можливість оцінити ефективність рекламної кампанії та за необхідності відкоригувати її. В інтернеті ви маєте можливість оперативно тестувати свої ідеї та робити основну ставку вже на ті варіанти реклами, які довели свою результативність.


ЯКІ КАНАЛИ ВИКОРИСТОВУВАТИ У РЕКЛАМІ БАРБЕРШОПУ?

Якщо коротко: шукайте майданчика, де зорієнтована ваша цільова аудиторія.

Тобто, крім «класики» – контекстної реклами, SEO-просування сайту, використовуйте інші можливості інтернет-просування. Головне – знати інтереси своєї ЦА та те, чим вона керується насамперед у виборі перукарських послуг.

Наприклад, якщо для вашої ЦА дуже висока ціна помилки у питанні вибору перукаря, і найчастіше ваші клієнти керуються особистими рекомендаціями знайомих, то є сенс просувати послуги барбершопа через лідерів думок – людей, чия думка є авторитетною для вашої ЦА. Цей же підхід буде абсолютно безглуздим, якщо у вас барбершоп економ-класу біля метро, ​​і для вашої ЦА питання локації та ціни є ключовим у виборі місця для стрижки.

Соціальні мережі

Враховуючи портрет вашого клієнта, визначте, яким соціальним мережам надають перевагу чоловіки вашої цільової аудиторії. Перегляньте попередньо актуальну статистику, яка є у відкритому доступі до вашого регіону. Якщо ви бачите, що категорія чоловіків, яких ви хочете залучити, обирає для спілкування, наприклад, Фейсбук та Твіттер, використовуйте для просування саме ці соціальні мережі насамперед.

Сьогодні нерідко можна побачити, що підприємства індустрії краси (особливо на початкових етапах) використовують сторінки соціальних мереж як основний майданчик для комунікації з клієнтами. Подібні рішення є доцільними, коли конкретна соціальна мережа покриває основний відсоток вашої ЦА, і ви готові вкласти достатню кількість ресурсів (часу та грошей) на те, щоб сторінка в соціальній мережі працювала ефективно.

Що мається на увазі? На такій сторінці потенційний клієнт повинен миттєво зрозуміти, чи це його «барбершоп»: які послуги, за якою ціною надаються, де знаходиться, чому для нього це цікаво, які цінності транслює компанія (і чи хоче клієнт бути частиною цих цінностей). Природно, що зі сторінкою має вестись постійна робота: має бути співробітник, завдання якого входить оперативно відповідати за запитання та коментарі, оновлювати контент тощо.

Сайт

Але якщо соціальні мережі не покривають великий відсоток ваших клієнтів, без сайту не обійтись. Яким має бути сайт – тема мінімум для однієї окремої статті. Головне, ставте перед собою завдання зробити його не таким самим (або не гіршим ніж) у конкурентів, а таким, яким хоче його бачити ваш клієнт.

Перед тим, як рекламувати барбершоп в інтернеті, переконайтеся, що ваш сайт готовий до потоку потенційних клієнтів, які потраплять на нього завдяки рекламному трафіку. Уявіть, ви створили ефективне рекламне повідомлення, зуміли зачепити потенційного клієнта, після чого він потрапляє на сторінку, контент якої не здатний його захопити, утримати, стимулювати до подальшої цільової дії (дзвінок, запис на процедуру, підписку на розсилку, заповнення форми).

Сторінка, на яку потрапляє користувач після кліка по рекламному повідомленню, має бути присвячена саме тій пропозиції, яка рекламується. Поширена помилка – рекламуючи конкретну послугу клієнта ведуть на головну сторінку сайту. Якщо ви рекламуєте стрижку бороди, то і потрапити клієнт має на відповідну сторінку.

Онлайн медіа

Онлайн медіа – ще одна можливість підвищити впізнаваність барбершопу та розповісти потенційним клієнтам про ваші послуги. По-перше, реклама в онлайн медіа набагато доступніша за розміщення в офлайн виданнях, по-друге, ви можете отримати розміщення на вигідних умовах, а іноді й безкоштовно, якщо стаття, яку ви пропонуєте, якісно написана та цікава читачам конкретного медіа. Безумовно, за прямі рекламні посилання доведеться заплатити, але якщо видання має попит серед вашої ЦА, така реклама принесе свої плоди.



Як рекламувати барбершоп поза мережею?

Зовнішня реклама. Мова не про білборди та розтяжки – як правило, вкладення в таку рекламу для підприємств б'юті-сфери не виправдані. Винятком можуть бути лише великі гравці – мережеві салони краси.

Вивіска і візуальне оформлення фасаду барбершопа самі собою здатні стати рекламою, якщо вони відображають концепцію і несуть у собі правильне повідомлення цільовій аудиторії. Суворий і лаконічний стиль або яскраві написи, прозорі вітрини, за якими видно роботу майстрів, або образ закритого клубу, куди немає доступу цікавим перехожим – ідея вашого барбершопу повинна миттєво «зчитуватися» клієнтом.

Швидкого погляду має бути достатньо, щоб викликати зацікавленість і зрозуміти, про що ваш барбершоп: про швидку і недорогу чоловічу стрижку, про свободу самовираження та сміливість бути собою, про останні тренди та стиль, про можливість перетворити догляд за собою на розвагу. Кожен елемент, що впливає на сприйняття (музика, колір, світло, текст тощо) повинні працювати на один результат – донести ключову ідею цільової аудиторії.

Рекламні банери, лайтбокси, штендери, панель-кронштейни, рекламні покажчики – різновидів зовнішніх рекламних носіїв багато. Вибір у цьому питанні диктується особливостями локації, вашим бюджетом та вашими маркетинговими завданнями.



Реклама у медіа

Щоб реклама в медіа була ефективною, потрібно три фактори: щоб конкретне видання потрапило до рук вашого потенційного клієнта (щоб серед читачів була саме ваша ЦА), правильно складене привабливе для ЦА рекламне повідомлення, а також щоб розміщення реклами у виданні було доцільно з фінансової точки зору.

Листівки

Роздача листівок або їх розповсюдження по поштових скриньках працює переважно для барбершопів економ-сегменту, орієнтованих на локальну чоловічу аудиторію (мешканців мікрорайону або тих, хто проходить барбершоп по дорозі з/на роботу).

Чи є сенс роздавати листівки, якщо ви рекламуєте заклади класу бізнес чи люкс? Тільки якщо ви здатні зробити так, щоб ваша листівка тут же не опинилась у скриньці для сміття або потенційний клієнт просто не відмахнувся зі словами «Не треба, дякую».

Наприклад, якщо ви просуваєте барбершоп в англійському стилі, вашу рекламу можна стилізувати під британську газету, де головна новина – відкриття вашого барбершопа. "Ваша газета, сер", - з такими словами хлопець, одягнений у класичному англійському стилі, вручає газету-рекламу потенційному клієнту поряд з офісним центром. Вже цікавіше, правда?

Полюйте за інсайтами, цінностями, бажаннями та проблемами своєї чоловічої аудиторії та трансформуйте ці знання своєї ЦА у точні рекламні повідомлення, які зможуть привести до досягнення цілей вашого бізнесу.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!