Warning: session_start(): open(/opt/alt/php54/var/lib/php/session/sess_sfphi7qsg3va2tor5mk9hu2kd5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/znqkbrlx/domains/cleverbox-crm.com/public_html/index.php on line 2
ᐉ 6 лайфхаків, які допоможуть підвищити конверсію звернень з месенджерів | CleverBox:CRM

6 ЛАЙФХАКІВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ПІДВИЩИТИ КОНВЕРСІЮ ЗВЕРНЕНЬ З МЕСЕНДЖЕРІВ І СОЦ. МЕРЕЖ У ЗАПИС НА ВІЗИТ

Ви можете впевнено відповісти на запитання, скільки часу мине від запиту клієнта, що надійшов до Viber, Telegram або Instagram до відповіді вашого адміністратора чи менеджера?

Ви можете назвати показник конверсії по кожному каналу, який ви використовуєте у вашому салоні чи клініці? Чи знає ваш адміністратор, що конкретно та на якому етапі потрібно написати клієнту в чат і які формулювання йому потрібно використовувати?

Якщо на будь-яке з питань ви відповіли «ні» або сумніваєтеся у відповіді, значить, ця стаття точно виявиться для вас корисною.

Регламентуйте процес спілкування співробітників із клієнтами в чаті

Спілкування у чаті – це частина найважливішого процесу для будь-якого салону чи клініки – процесу запису клієнта на візит. Якщо цей процес пущений на самоплив, інакше кажучи, він не стандартизований, не регулюється правилами, не контролюється і не аналізується керівником, то конверсія по кожному з каналів – просто випадкова цифра, а сам процес зовсім некерований, а отже, не підкоряється інтересам бізнесу.

Які пункти мають бути обов'язково відображені у стандарті?Це швидкість відповіді на звернення до чату, стиль спілкування, допустимість/неприпустимість використання смайлів, конкретні приклади фраз на етапі вітання, відповіді на питання, запису, прощання.

Те, що вам здається зрозумілим і очевидним, може не бути таким для вашого адміністратора. Наприклад, не маючи регламенту та сценаріїв побудови діалогу, більшість адміністраторів використовують односкладові відповіді на запитання чи закриті питання, що передбачають відповідь «так» чи «ні». Це негативно впливає комунікацію.

Уявіть діалог:

Адміністратор: Вам підійде час завтра на 12.00?

Клієнт: Ні.

або

Завтра є час на манікюр у другій половині дня?

Адміністратор: Ні.


Чи сприятиме таке спілкування високій конверсії? Очевидно, що ні! І завдання керівника дати співробітнику інструкцію, як треба будувати цю комунікацію. Нижче у статті ви знайдете приклад регламенту спілкування з клієнтом у чаті.



Швидкість відповіді – один із ключових факторів, що впливають на конверсію

Чи варто говорити, що якщо клієнт пише в чат, а відповідь отримує через півдня, то можливість запису різко знижується. Чим довше клієнт очікує на відповідь, тим вище шанси, що він вирішить своє питання в іншому місці.

Як організувати процес так, щоб клієнт отримував відповідь максимально швидко? Поки цей процес не автоматизований, зробити це буде складно. Адміністратору або іншому відповідальному співробітнику необхідно постійно перевіряти чати, відриватися від роботи, заглядаючи в телефон, і рано чи пізно це неодмінно призведе до плутанини і тому, що якісь звернення будуть втрачені та довго залишаться без відповіді.

Якщо соціальні мережі та месенджери інтегровані з CRM, як у платформі CleverBOX:CRM, адміністратор працює з будь-якими зверненнями в єдиному інтерфейсі системи, а отже, співробітнику не потрібно відволікатися від роботи та будь-що перевіряти. Як тільки запит від клієнта надходить до чату, система відразу ж надсилає повідомлення (візуальне та звукове) – можливості його не помітити просто немає.

Як бути, якщо в регламенті написано відповідати на запит протягом 5 хвилин, а адміністратор спілкується з клієнтом або виконує інше пріоритетне завдання?

Універсальний варіант: адміністратор копіює та вставляє в чат фразу-заготівлю, наприклад, «Доброго дня. Мене звуть Ім'я, я зможу відповісти на ваші запитання за 10 хвилин. Спасибі за очікування!" або «Доброго дня. Мене звуть Ім'я, щоб відповісти на ваші запитання мені знадобиться трохи часу. Спасибі за очікування!"

Спілкування з клієнтом завжди має вестись з єдиного корпоративного облікового запису/бота

Це здається очевидним, але багато керівників продовжують припускатися помилки, коли спілкування прив'язане не до компанії, а до менеджера. В результаті запити, історія листування, дані про клієнта – вся ця важлива для бізнесу інформація практично належить менеджеру, а не компанії. Якщо співробітник, звільниться, занедужає, поїде у відпустку, з ним «піде» і листування з клієнтом.

Інший важливий момент, реалізований завдяки інтеграції CleverBOX:CRM із соціальними мережами та месенджерами – доступ до спілкування в чаті з клієнтом має лише відповідальний співробітник на робочому місці. Менеджер не може продовжити спілкування з клієнтом поза корпоративним чатом.

Пропонуйте клієнтам різні канали комунікації тільки якщо у вас вистачає ресурсу (людського, технологічного) організувати ефективний процес

Немає жодного сенсу використовувати різні соціальні мережі та месенджери в роботі, якщо клієнтам доведеться довго чекати відповіді, замість комфортного спілкування в чаті їм передзвонюватиме адміністратор, якщо ви не зможете контролювати та керувати цією комунікацією в інтересах бізнесу. Якщо ресурсу вистачає на ефективну роботу тільки з одним месенджером, оберіть один канал, якому віддають перевагу клієнти, але нехай процес роботи зі зверненнями в чаті сприяє досягненню бізнес-цілей, а не навпаки викликає подразнення, питання до рівня сервісу, підриває лояльність.

Немає жодного сенсу прописувати в регламенті, що реагувати на звернення клієнта до чату потрібно протягом 5 хвилин, якщо це правило неможливо реалізувати на системному рівні. Завдання керівника – дати адміністраторам інструмент для ефективної роботи зі зверненнями та навчити користуватися цим інструментом відповідно до поставлених завдань. 

У CleverBOX:CRM ви можете підключити кілька облікових записів соціальних мереж і месенджерів і вести всю комунікацію в єдиній програмі.

Таким чином, забезпечуються умови, в яких адміністратор реально має можливість оперативно обробляти всі звернення та вести комунікацію відповідно до регламенту конкретної компанії.


Контролюйте роботу зі зверненнями та аналізуйте статистику

Поки адміністратори спілкуються з клієнтами у месенджерах та соціальних мережах із корпоративних чи особистих мобільних телефонів, проконтролювати цю комунікацію керівнику неможливо. Найчастіше в таких випадках керівник періодично заходить в акаунти і спостерігає сумну картину: запити без відповіді, обірвані діалоги, спілкування, яке не призвело до запису. Але як це виміряти і як із цим працювати – не зрозуміло. Не буде директор сидіти годинами в численних чатах або перечитувати їх регулярно наприкінці дня!

У CleverBOX:CRM це завдання вирішено завдяки інтеграції платформи із соціальними мережами та месенджерами. Щоб зрозуміти, як це на практиці відображається на роботі підприємства та директора зокрема, наведемо цитату з інтерв'ю Сергія Буракова, керівника салону HAIRHOUSE

«Вся комунікація у нас зараз в одному вікні. І я знаю, хто та як, з яким клієнтом вів діалог. Не важливо, це телефон, Telegram, Instagram, Facebook – будь-який канал комунікації. Я як власник можу контролювати кожне звернення, я можу розуміти, що клієнт хотів, яка була його мета звернення, чи оброблено його звернення належним чином, чи сформовано запис на візит. Завдяки цьому я можу бачити, хто з моїх адміністраторів виконував конкретне завдання, більше того, я можу їх преміювати або депремувати, призначати їм бонуси або відраховувати відповідно до моєї системи KPI!».

Сергій Бураков

Керівник

салону HAIRHOUSE

Також у своєму інтерв'ю Сергій наголошує на зручності такої опції, як можливість виставляти пріорітетність SMS. Якщо клієнт спочатку звернувся до компанії, написавши в Telegram або Viber, значить, і повідомлення про підтвердження запису йому надходитиме у відповідний месенджер.


Коли комунікація автоматизована за допомогою CRM, керівник завжди має змогу проаналізувати

  • кількість звернень, що надійшли по кожному каналу;
  • ефективність обробки вхідних запитів у чат (у тому числі щодо кожного адміністратора) – чи отримав клієнт те, за чим прийшов, чи було здійснено запис на візит;
  • швидкість обробки запитів;
  • конверсію з кожного каналу.

Це дозволяє керівнику аналізувати ефективність процесу спілкування з клієнтами в чаті і виявляти слабкі місця, визначати причини недостатньо швидкої обробки запитів, не здогадуватися, а реально розуміти, який відсоток діалогів закінчується записом і чому. Відповідно до цієї інформації керівник може вдосконалювати процес, тестувати нові сценарії, виявляти найефективніші з них і підвищувати конверсію по кожному каналу, що використовується.


Не допускайте, щоб адміністратори переводили спілкування в чаті на телефонну розмову.

Цю помилку припускають у спілкуванні в чаті більшість адміністраторів, якщо в салоні або клініці немає чіткого і зрозумілого регламенту, який детально описує кожен крок спілкування з клієнтом в чаті.

Важливо розуміти: якщо клієнт звернувся до Viber або Telegram, значить йому зручно використовувати цей канал комунікації, саме йому віддав перевагу клієнт. Якби він хотів спілкуватися телефоном, він би зателефонував чи залишив заявку на зворотний дзвінок на сайті. Що роблять адміністратори у 9 випадках з 10 – вони на початковому етапі спілкування запитують у клієнта номер телефону, передзвонюють, консультують чи записують його телефоном. Тому що для них це простіше, звичніше, зручніше.

У чому проблема? По-перше, ігнорується бажання клієнта спілкуватися в чаті, по-друге, у рази зростає ризик, що спілкування з клієнтом перерветься, так і не дійшовши до етапу запису на візит чи грамотної відповіді на запитання. Коли клієнт пише: «Доброго дня, підкажіть, які види масажу є у вас у косметології?», а ваш адміністратор обіцяє йому передзвонити і все докладно розповісти, щонайменше у половині випадків на цьому комунікація і перерветься.

Якщо ви пропонуєте клієнту якийсь канал комунікації, дайте йому повноцінно скористатися цією можливістю у зручному для нього форматі.

Включіть у свій «Регламент роботи зі зверненнями до чату» правило – запитувати номер клієнта лише на фінальному етапі для здійснення запису.

Приклад регламенту

«Правила спілкування в чаті»

  • Відповідайте на звернення клієнта протягом 5 хвилин.
  • Звертайтеся до клієнта на Ви.
  • Звертайтеся до клієнта на ім'я, яке він вказав, якщо він представився або, якщо клієнт вже значиться у базі.
  • Якщо клієнт не значиться у базі і не представився спочатку, запитайте ім'я вже на етапі запису.
  • Не перекладайте спілкування у телефонну розмову, запитуйте номер телефону на етапі запису.
  • Використовуйте доброзичливий стиль спілкування, допускається використання наступних смайлів.
  • Не переходьте на неформальний стиль спілкування, навіть якщо клієнт спілкується так.
  • Не відповідайте клієнту голосовими повідомленнями, навіть якщо клієнт використовує голосові повідомлення.
  • Завжди починайте спілкування з привітання: «Доброго дня, Ім'я (якщо знаєте). Мене звуть Ім'я».
  • Ведіть діалог із клієнтом. Не допускається використання односкладних відповідей «Так», «Ні», «Завтра», «У другій половині дня» тощо. Відповідаючи, ставте клієнту зустрічне альтернативне питання, наприклад: «Вам буде зручніше у першій чи другій половині дня?», «На завтра є час на 11.00 та на 13.00. На який час вас записати?
  • При здійсненні запису пам'ятайте про рівномірний розподіл завантаження між фахівцями.
  • Якщо ви зайняті, і можливості відповісти протягом 5 хвилин немає, скопіюйте фразу: «Доброго дня, мене звуть Ім'я, я можу відповісти на ваші запитання і записати в салон N. Мені знадобиться трохи часу, дякую за очікування».
  • Допускається відповідати у чаті протягом 2 хвилин. Якщо клієнту доводиться чекати довше, скопіюйте та вставте в чат фразу «Дякую за очікування».

Важливо розуміти, що це загальні рекомендації, наведені у статті для прикладу. Це не посібник до дії, а орієнтир. Залежно від вашої концепції, цільової аудиторії, стратегії комунікації та TOV, ви можете використати зовсім інші фрази. Головне безпосередньо пропишіть у регламенті свої правила спілкування з клієнтом у чаті.

Приклади сценаріїв спілкування з клієнтами у чаті

Варіант 1 – Клієнт «стукає» до чату

  • Клієнт: «Добрий день!», «Привіт!», «Тут хтось є?», «Дівчатка, можна поставити запитання?»
  • Адміністратор: «Доброго дня, Ім'я (якщо відомо). Мене звуть, Ім'я, я можу відповісти на ваші запитання та записати вас в Ім'я клініки/салону».

Вариант 2 – Клиент задает конкретный вопрос

  • Мы являемся ведущей фирмой, предоставляя качество и ценность нашим клиентам.
  • Все наши специалисты имеют более чем 5-летний опыт работы.
  • Нам нравится, то что мы делаем.

Варіант 3 – Клієнт ставить загальне питання

  • Клієнт: Чи можна у вас зробити масаж?
  • Адміністратор: Доброго дня! Так. У нас представлений загальний, антицелюлітний, медовий та релакс-масаж. На який масаж ви б хотіли записатися?
  • Клієнт: Не вирішив поки що.
  • Адміністратор копіює короткий текст про кожну процедуру та вставляє в чат. Важливо розповісти про процедури саме текстом, а не надавати посилання на сайт чи інші ресурси. З цією метою можна використати довідник процедур, довідник діалогів або тримати відкриту сторінку сайту з послугами.

Як завершити діалог?

Варіант 1 – Клієнт записалася

  • Адміністратор резюмує запис «Юліє, ви записані завтра на 12.00 на манікюр з покриттям гель-лаком. Чекаємо на вас у салоні N за адресою:».

Варіант 2 – Клієнт не записалася

  • Адміністратор: «Усього Найкращого! Якщо ще будуть питання, звертайтесь!»

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!


Warning: Unknown: open(/opt/alt/php54/var/lib/php/session/sess_sfphi7qsg3va2tor5mk9hu2kd5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/opt/alt/php54/var/lib/php/session) in Unknown on line 0