КОНЦЕПЦІЇ САЛОНІВ КРАСИ:

 7 ІДЕЙ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ СТВОРТИ УНІКАЛЬНУ КОНЦЕПЦІЮ СВОГО Б'ЮТІ-ПІДПРИЄМСТВА

Що потрібно для створення успішної концепції салону краси, спа чи косметологічної клініки? Багато хто з подихом дасть відповідь «підприємницьке чуття». Згодні, якщо під підприємницьким чуттям розуміти комбінацію досвіду, знань індустрії та тенденцій, розуміння ринкових умов, вміння відчувати потреби споживачів.

Концепція будується на певній гіпотезі, що той чи інший продукт виявиться затребуваним представникам конкретної аудиторії, і вони будуть готові за цей продукт платити. Підтвердити чи спростувати цю гіпотезу і належить підприємцю.

Сьогодні поговоримо про 7 нестандартних концепцій, які застосовуються на світовому б'юті-ринку. Можливо, якась з ідей допоможе вам у майбутньому створити свій унікальний затребуваний продукт.

Ідеї, що сподобалися, ніколи не варто сліпо копіювати. Їх потрібно приміряти, доповнювати, видозмінювати та адаптувати під конкретні ринкові умови.

«Розумні дзеркала»

Технології впевнено проникають у кожну сферу бізнесу, і б'юті-підприємства також дедалі активніше використовують технології в роботі. І поки одні салони краси вважають найвищим IT-досягненням можливість онлайн-запису на сайті, корейський салон Leekaja Hairbis (Сеул) використовує дзеркальні дисплеї від Samsung, які суттєво полегшують процес вибору стрижки чи кольору волосся.

Smart Mirrors – інтерактивні дзеркала, які дозволяють не тільки точно пояснити майстру, який результат потрібен клієнту, а й приміряти різні варіанти зачісок та відтінків волосся. Тепер майстру не потрібно переконувати клієнта, що йому підійде або не підійде певна стрижка, достатньо показати результат у дзеркалі і клієнт сам зможе оцінити, наскільки йому подобається той чи інший варіант.

Обслуговування без запису з онлайн-чекіном

Зареєструватися на рейс інтернетом – вже звична справа, а ось зареєструватися на стрижку – звучить дивно. Хоча саме за такою схемою і працює американська мережа перукарень Great Clip. Клієнт вирішує, що саме зараз потрібний момент для стрижки, заходить на сайт або додаток, програма автоматично показує доступні салони і скільки хвилин займе дорога до найближчих. Клієнт вибирає салон та реєструється онлайн. Коли він приходить, він уже перший у черзі, і майстер оперативно приступає до обслуговування.

Відмінне рішення для людей, яким складно планувати свій день заздалегідь, які хочуть з максимальною користю використовувати час, що звільнився. Звичайно, для такої схеми роботи мережа має налічувати досить велику кількість салонів. Так, до мережі Great Clip по всій території США входять понад 4 тисячі перукарень.

Салон для батьків із дітьми

Ця ідея виглядає не настільки інноваційною, як попередні, але залишається досить цікавою і актуальною. Головне це правильно оцінити співвідношення потреби та бажання клієнтів платити за дитячий сервіс.

З першого погляду цільова аудиторія здається досить великою – величезна кількість мам з дітьми відчувають потребу в салонному догляді за собою і не можуть цю потребу закрити через те, що маленьких дітей нема з ким залишити. Однак коли гіпотеза перевіряється в реальних «польових» умовах, виявляється, що великий сегмент цієї аудиторії не готовий додатково витрачати гроші на дитячу кімнату, аніматора, няньку в салоні краси.

В Україні більшість батьків з дітьми віддадуть перевагу вибору салону або перукарні, де їм дозволять посадити дитину на диванчик або в сусіднє крісло подивитися мультик. Організація безпеки та забезпечення рівня сервісу у таких бьюті-підприємствах залишається під великим питанням. 

Пам'ятайте, концепція салону для батьків з дітьми передбачає не наявність столика з фломастерами та десяток м'яких іграшок, а професійний сервіс, завдання якого забезпечити комфортне та безпечне перебування дітей у салоні, доки батьки отримують послуги. При цьому наявність дітей молодшого віку у салоні не повинна ставити під загрозу безпеку та якість виконання процедур.

Творець салону-перукарні Pampered Mummies Тріна Паскінсіз із Мельбурна повністю адаптувала бізнес-модель під потреби мам із дітьми. Вона продумала комфортний затишний простір, завдання якого дати мамам можливість відпочити та насолодитися доглядом за собою. У салоні є кафе, проводяться спеціальні дитячі заходи, а за маленькими відвідувачами доглядають аніматори та викладачі, які організовують розважальні та навчальні активності. До речі, салон Тріни має велику популярність серед мам Мельбурна.

Салон, що йде до клієнта

Ідея виїзного обслуговування не нова, але, як показує практика, варіанти її реалізації можуть дуже відрізнятися, внаслідок чого з'являються досить цікаві та затребувані бізнес-моделі. Йдеться зараз не про приватних майстрів, які виїжджають додому до клієнтів, а саме про б'юті-підприємства, основа концепції яких – виїзне обслуговування.

Гарний приклад – співпраця готелю The Ritz-Carlton та барбер-спа The Art of Shaving. Клієнти готелю можуть отримати будь-яку послугу прямо у себе в номері, при цьому якість обслуговування залишається на незмінно високому рівні, що відповідає потребам клієнтів Ritz-Carlton. Погодьтеся, коли ви приїхали на кілька днів до міста з робочих питань, бажання та часу шукати салони та майстрів, щоб привести себе до ладу з високою ймовірністю у вас не буде. А потреба виглядати доглянуто на конференції, важливих зборах чи діловій зустрічі незмінно залишається актуальною.

Експрес-обслуговування

Завдання будь-яких експрес-форматів – закрити потребу з мінімальними витратами часу. Сучасний ритм життя сприяє зростанню популярності подібних бізнес-моделей. Так, наприклад, QB House – японська відома мережа перукарських салонів – робить ставку на експрес-стрижки за фіксованим тарифом. 20 доларів (що для Японії більш ніж помірна вартість), клієнт отримує стрижку за 20 хвилин. Про успіх концепції говорить постійно зростаюча кількість салонів мережі. На сьогоднішній день їх понад 600.

Манікюр, догляд для обличчя, догляд для зони навколо очей, масаж, укладання, макіяж - тисячі салонів по всьому світу обіцяють вкластися в 20-30 хвилин.

Нестандартні години роботи

Далеко не всі споживачі, які мають потребу в професійних бьюті-послугах, можуть відвідати салон краси з 9.00 до 21.00. Тому у великих мегаполісах процвітають формати з нестандартними годинами роботи: цілодобові салони, б'юті-студії, що працюють з 6.00-7.00 або до 2.00-3.00. Вони націлені на залучення тієї аудиторії клієнтів, які не можуть отримати б'юті-послуги у звичні робочі години.

Наприклад, концептуальні бьюті-студії пропонують своїм клієнтам швидко змінити образ перед вечіркою, зробити укладання та макіяж. Для міста-мільйонника з розвиненою клубною культурою – чудовий концепт.

А ірландський салон класу люкс Shelbourne пропонує клієнтам можливість зайнятися доглядом за собою вже з 6 ранку. Більше того салон забезпечує можливість поснідати свіжою випічкою та ароматною кавою.

Паралельні послуги

Тут теж все очевидно – клієнт готовий витрачати гроші на догляд за собою, але не готовий витрачати багато часу. Сьогодні окрім звичних паралельних процедур таких, як манікюр та педикюр, можна зустріти досить нестандартні формати поєднань бьюті-послуг. Наприклад, салон Blowtox пропонує клієнтам зробити паралельно укладання та уколи ботокса. Що ж, можливо, для споживачів Палм-Біч такий формат актуальний.

Попит на паралельні послуги салонів краси зародився у Нью-Йорку. Але сьогодні можливість поєднати кілька б'юті-процедур високо цінується клієнтами салонів у всьому світі, особливо у великих містах. Що можна поєднувати? Насправді асортимент послуг, які можна виконувати паралельно дуже великий, проте для цього мають бути адаптовані бізнес-процеси в салоні та створена відповідна інфраструктура.

Декілька думок на закінчення

Вигадуючи концепції, переконайтеся у достатній для рентабельності підприємства та масштабування (якщо воно є у планах) ємність ринку. Якщо ви, наприклад, плануєте надавати нестандартний сервіс, важливо розуміти, для якої приблизно кількості споживачів він буде актуальним і затребуваним, яка концентрація представників вашої ЦА на ринку, на якому ви збираєтеся працювати.

Наприклад, «нічний салон-бар» – чудова бізнес-ідея, якщо йдеться про мегаполіс, у якому процвітає культура вечірок. Причому таке б'юті-підприємство неодмінно має бути розташоване в районі з максимальною концентрацією барів та клубів, щоб клієнту було комфортно включити його у свій маршрут.

Ще один важливий момент при створенні нестандартних концептів – розуміння, наскільки ключові характеристики вашого продукту важливі для представників цільової аудиторії. Іншими словами, чи готові споживачі заплатити за нестандартний сервіс чи продукт, чи справді проблеми, які ваш продукт вирішує, стоять досить високо у списку пріоритетів вашого клієнта.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!