АДАПТАЦІЯ ДИРЕКТОРА САЛОНУ КРАСИ:

ЯКІ ДІЇ ВАРТО ПІДПРИЄМАТИ НОВОМУ КЕРІВНИКУ, ЩОБ У КОРОТКІ ТЕРМІНИ ВКЛЮЧИТИСЯ В РОБОТУ І РОЗМІСТИТИ ДО СЕБЕ КОМАНДУ


У мене був трирічний досвід керування салоном краси в моєму рідному місті, і на момент переїзду до Києва я була досить впевнена у собі і не очікувала зіткнутися з особливими труднощами. Перше, що шокувало мене на новому робочому місці – тут було прийнято задачі ставити усно, а приступати до виконання, коли настане сприятливий момент. Мої нововведення зустрічали опір. Співробітники говорили «ми як сім'я, а вона будує корпорацію».

Лілія, що управляє салоном краси у Києві


Сьогодні поговоримо про те, як директору салону краси успішно пройти період адаптації. Які кроки здатні зробити процес включення до нового колективу гладкішим. Про що потрібно подбати «на березі», щоб подальша взаємодія з власником була взаємно комфортною та ефективною. Чому варто приділити увагу насамперед, заступаючи на нову посаду.

Приведіть до єдиного знаменника ваші уявлення про майбутню роботу та очікування власника компанії


Идеальна ситуація (яка рідко зустрічається у реальному житті) новий директор заступає на посаду, керуючись чітким планом випробувального терміну, в якому прописані вимоги до його роботи. Власник добре розуміє, які результати він хоче отримати після закінчення випробувального терміну і готовий надати всі необхідні для цього ресурси.

За фактом нерідко нового директора наймають і перше, з чим доводиться мати справу керівнику – це не конкретні цілі та завдання, а потік інформації про наявні проблеми, які нерідко накопичувалися місяцями, а іноді й роками. Все це супроводжується переконанням «Ви професіонал, досвід у вас є, розберіться з цим!». У результаті через два-три місяці виявляється, що директор розбирався не з тим і не так, як собі це уявляв собі власник.


Як діяти у подібній ситуації?

Складіть план випробувального терміну самостійно, після чого погодьте його з власником та визначте контрольні точки, в яких здійснюватиметься зріз ефективності вашої роботи. Як це здійснить на практиці? Спочатку вам потрібно поговорити з власником і, якщо це не було озвучено раніше, отримати відповіді на такі питання

  • які цілі перед вами стоять як перед керівником
  • яких показників планується досягти після закінчення випробувального терміну (як правило, 3 місяці) 
  • які ваші повноваження
  • як ставляться завдання у компанії
  • у який період та у якій формі ви повинні звітувати перед власником підприємства 
  • за якими критеріями буде зрозуміло, чи успішно ви завершили випробувальний термін

Отримавши всі необхідні вступні в результаті розмови з власником, ви зможете самостійно скласти план на період адаптації та випробувальний термін. У цьому документі позначте цілі, завдання, часові рамки, контрольні точки та затвердіть їх із роботодавцем.

Зберіть інформацію

необхідно розуміти не тільки чим живе компанія, а й що відбувається на б'юті-ринку

Напевно, ще до співбесіди ви вже зібрали певну інформацію про компанію. Тепер настав час копнути набагато глибше, зібрати та систематизувати дані, які необхідні для успішного старту роботи директором у конкретному салоні краси, косметологічній клініці чи спа.


Яку інформацію потрібно проаналізувати насамперед?

Ви маєте вивчити бізнес-процеси на підприємстві, ознайомитися з організаційною структурою компанії, правилами внутрішнього трудового розпорядку, системою мотивації та оцінки співробітників, посадовими інструкціями.

Керівнику необхідно розуміти не тільки чим живе компанія, а й що відбувається на б'юті-ринку. Особливо важливо поринути в нову сферу людині, яка прийшла в гарний бізнес з іншої індустрії. Складіть повну картину про динаміку б'юті-ринку та тенденції, про розстановку сил і, особливо, про ключових конкурентів, про законодавство, що регулює діяльність б'юті-підприємств.

Однак отримати вичерпне уявлення про життя компанії лише з документів та звітів не вдасться. Прописані цінності та філософія компанії не завжди відповідає реальному стану справ. Важливо з'ясувати негласні правила, тонкощі взаємин, хто є авторитетом у колективі, неформальним лідером, хто з ким і проти кого товаришує, які встановилися у колективі традиції, наприклад, як заведено відзначати свята тощо. Тут потрібно спостерігати, аналізувати, спілкуватися з персоналом, зокрема у форматі неформальних розмов.

Розберіться з ключовими цифрами

Для ефективного управління будь-яким підприємством керівнику доведеться полюбити звіти та аналітику. Адже саме це шлях до оптимізації роботи як окремих процесів, так і бізнесу загалом.

Які саме показники необхідно аналізувати?

Щодня варто перевіряти показники виручки та поточних витрат, звертаючи особливу увагу на цифри, що перевищують загальну витрату на 15% та загальний дохід на 30% за день.


Також на щоденній основі доцільно перевіряти динаміку виручки за напрямками, послугами та товарами (у разі якщо ви керуєте відразу декількома салонами показники необхідно перевіряти по кожному з них). На підставі цих даних ви можете прогнозувати показники на майбутній період та вчасно вжити тактичних заходів у разі їх зниження. 

Перевіряйте фінансову документацію, оплати та рахунки, а також підсумки інвентаризації, навіть якщо цю роботу виконував для підприємства старший адміністратор чи адміністратор. Спочатку дуже важливо розібратися в цьому питанні і оцінити, наскільки доцільно, щоб витрати здійснював і контролював один і той же співробітник.

Щомісячно має сенс контролювати виручку (загальну, за напрямами, з продажу послуг та роздрібних товарів окремо), прибуток, постійні та змінні витрати та їх співвідношення, складські залишки, постійну та змінну частину фонду відплати праці. 

Не варто аналізувати динаміку виручки за окремими майстрами і на підставі цих даних робити висновки про потенціал та цінності для компанії кожного з них. Сфокусуйтесь на оцінці ефективнcті процесів, а не окремих співробітників.

Робити висновки та планувати дії щодо оптимізації роботи салону доцільно на підставі аналізу щорічних звітів (який є аналогом місячного звіту).


Коли ви зберете і систематизуєте весь масив доступної вам інформації, ви зрозумієте, які пропуски потрібно заповнити, яких саме даних вам не вистачає. Сформуйте список питань із позначенням джерел, з яких ви можете отримати потрібну інформацію, та поетапно опрацюйте кожен пункт.

Проведіть самопрезентацію

Якщо власник не представив вас колективу, важливо не пропустити момент для правильної самопрезентації, адже це перша цегла, яку ви закладаєте у взаєминах з майбутніми підлеглими. 

У кількох словах розкажіть про себе та свій досвід, своїх цілях, особливості вашого підходу до управління. Природно, що поява нового керівника – подія, що хвилює персонал, і вона активно обговорюватиметься колективом. Не створюйте ґрунт для пліток та домислів. Постарайтеся транслювати чесність, відкритість до комунікації, будьте стримані (не допускайте панібратства, не створюйте образ подружки або друга для всіх), але щирі.

Розкажіть, загалом, що ви робитимете насамперед. Поясніть, навіщо вам необхідно вникати у кожен процес, документ. Акцентуйте увагу, що у вас спільні цілі з кожним членом колективу: успішне підприємство, яке приносить прибуток та забезпечує умови для цікавої роботи та професійного зростання співробітників.

Будуйте відкриту двосторонню комунікацію із співробітниками з першого дня

Навіть якщо ви прагнете керуватися у своїх висновках виключно об'єктивними даними, побудувати ефективну роботу в салоні краси (особливо спочатку після вступу на посаду), можна тільки вникнувши у всі тонкощі взаємин у колективі, оцінивши психологічну атмосферу, з'ясувавши ролі кожного співробітника. А для цього вам доведеться багато та вдумливо спілкуватися з кожним членом своєї команди.. 

Крім загальних зборів, з кожним членом колективу буде корисно поспілкуватися наодинці, щоб унеможливити вплив «громадської думки». Навіть якщо ви знайомі зі співробітниками, після вступу на нову посаду, ваші відносини зазнають змін. Вам важливо зрозуміти, які у кожного члена колективу сильні та слабкі сторони, ключові компетенції, мотивація до роботи, професійні та особистісні прагнення.

Аналіз звітів та об'єктивних показників плюс особисте спілкування з кожним співробітником дозволить керівнику сформувати розуміння, які людські ресурси він у реальності має в своєму розпорядженні для досягнення цілей. Більш того контакт з командою допоможе ефективно керувати персоналом, розуміти, які методи мотивації спрацюють для якогось співробітника, підтримувати сприятливий психологічний клімат для продуктивної роботи.



Не робіть із себе супермена, який усіх врятує

Вам вдалося привернути до себе співробітників, і вони поділилися своїми проблемами? Обов'язково давайте зворотний і зв'язок і дякуйте співрозмовнику, кажіть, що його думка дуже важлива і допоможе в майбутньому зробити роботу салону ефективнішою. Але не піддавайтеся спокусі і не давайте обіцянки одразу все виправити. Невиконані обіцянки – найкращий ґрунт для розчарувань та недовіри співробітників до керівника.

Успішного вам старту та високих результатів!

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!