РЕСЕПШН У САЛОНІ КРАСИ: ЩО ПОТРІБНО ПРОДУМАТИ ПРИ ПЛАНУВАННІ ЦІєї ЗОНИ?



У більшості статей, присвячених облаштуванню ресепшну салону краси, буде неодмінно зазначено, що саме ресепшн є «обличчям» будь-якого бьюті-підприємства.

Насправді, «обличчям» може стати будь-яка точка контакту клієнта з вашим салоном, будь-то вхідна група, зовнішня реклама або спілкування адміністратора з клієнтами по телефону. Все залежить від того, з чого починаються взаємини клієнта та салону у кожному окремому випадку. Однак це в жодному разі не применшує значення зони ресепшну для салону краси, косметологічної клініки або спа.

Будь-який клієнт, який відвідав ваше бьюті-підприємство, неодмінно потрапляє до цієї зони, і від правильної її організації багато в чому залежатиме його враження. Продумуючи рецепцію на етапі ремонту, важливо розуміти, які процеси відбуватимуться саме у вашому салоні краси.

Особливість ресепшну в тому, що він повинен бути облаштований одночасно з урахуванням потреб клієнтів та потреб співробітників салону, для яких він стане робочим місцем.




Ресепшн у салоні та клініці: крок 1 - Планування

Перший крок, який слід зробити, при плануванні ресепшну, вирішити, що конкретно робитимуть клієнти та співробітники у цій зоні, скільки адміністраторів буде одночасно перебувати за стійкою, чи будуть клієнти тільки спілкуватися з адміністраторами з приводу запису або тут же розраховуватимуться за послуги, чи ваші адміністратори пропонуватимуть клієнтам і робитимуть напої і де це відбуватиметься.

Це важливо, щоб згодом не виявилося, що ви не передбачили місце під кавомашину, в робочій зоні адміністратора некомфортно знаходиться одразу двом співробітникам, а це необхідно для роботи, адміністратори не бачать клієнтів, що заходять, тощо.


Іншими словами, починати потрібно з функцій, які ресепшн виконуватиме саме у вашому випадку.

Як правило, ресепшн є свого роду пропускним пунктом. Клієнт заходить в салон, підходить до стійки адміністратора, після чого підходить майстер, забирає клієнта і проводить його в кабінет або в зал, де безпосередньо надаватиметься послуга.

У будь-якому випадку, якщо відвідувач потрапляє в салон, йому потрібно спочатку проконтактувати з адміністратором. А для цього йому необхідно буквально за частки секунд визначити, куди рухатися і де знаходиться цей ресепшн..

Ресепшн в салоне красоты


Перше правило

При облаштуванні зони ресепшн – розміщуйте стійку таким чином, щоб клієнт з порога міг знайти її очима максимально швидко. Не повинно бути ситуацій, коли людина губиться і не розуміє, куди їй далі йти і де шукати адміністратора. Якщо планування приміщення не дозволяє розмістити стійку навпроти входу, продумайте роботу так, щоб адміністратор міг виходити клієнту назустріч, як тільки він переступить поріг і проводжатиме його до стійки.

Друге правило

Стійка ресепшн - один з ключових елементів інтер'єру салону краси, і важливо, щоб цей елемент відповідав загальній концепції салону та дизайн-проекту. Навіть якщо ви докупаєте стійку вже після того, як у основних приміщеннях виконано ремонт, враховуйте ці фактори. Наприклад, якщо ви позиціонуєте себе як «еко-салон» і в інтер'єрі демонструєте відданість натуральним та екологічним матеріалам, стійку із пластику (навіть якщо вона продається з гарною знижкою та вписується за кольором) брати не варто. Враження клієнта – це картинка-пазл, що складається з різних елементів, і всі ці елементи повинні стикуватися з один одним ідеально, інакше пазл не збереться, і всі ваші заяви про екологічність, сучасність, технологічність та інноваційність будуть поставлені під сумнів.

Третє правило

Не думайте виключно з позиції, що можна додати, подумайте, що ви можете прибрати, щоб зробити роботу адміністраторів ефективнішою, а враження та досвід клієнта привести у максимальну відповідність вашим бізнес-цілям. Що це означає? Наприклад, дуже часто стіна за спиною адміністратора є одночасно зоною реклами, дошкою-пошани та «магазином». Тут і сертифікати майстрів, і рекламна продукція партнерів, і товари для домашнього догляду, і всякі дрібниці. В результаті повноцінно не працює нічого.

Подумайте

  • Чи сприятиме таке розміщення косметики для домашнього догляду продажам?
  • Чи буде комфортно клієнту просити адміністратора показати «ту баночку зліва, ні ще лівіше, ось ту із червоною кришечкою»?
  • Чи зможе адміністратор якісно провести процес консультації та продажу, якщо продукція знаходиться на поличках у нього за спиною, а при цьому йому потрібно розрахувати одного клієнта та зробити каву іншому?


Інший приклад

Рекламну продукцію салону та візитки люблять розкладати по стійці, вважаючи, що клієнт у процесі розрахунку чи очікування зверне увагу на рекламні брошури та візьме собі візитку. За фактом візитки та рекламні матеріали нерідко перетворюються на неестетичного вигляду купу на стійці, перемішуються, на них ставлять руки та сумки клієнти. Чи відповідає такий стан речей вашим бізнес-завданням? Очевидно, що ні.

Якщо рекламну продукцію акуратно розмісити на окремому стенді і поставити його поруч зі стійкою, а для косметики передбачити продуману ритейл-зону, де клієнт може подивитися, доторкнутися та спокійно вибрати потрібний йому товар, тоді рішення відповідатимуть цілям салону краси, а не суперечити їм.


Ресепшн зазвичай представлений стійкою, внутрішня частина якої призначена для адміністратора, зовнішня – для клієнта. Тому класична версія ресепшна для салону краси має дворівневу структуру.: верхня стільниця знаходиться на рівні грудей клієнта, нижня, звернена всередину на рівні зручному для роботи адміністратора. Така конструкція стійки не дозволяє відвідувачу бачити робочий стіл адміністратора та все, що на ньому знаходиться.

Продумайте заздалегідь, яка саме техніка та інші предмети повинні будуть перебувати з внутрішньої сторони стійки ресепшну. Найчастіше виникає потреба розмістити там комп'ютер, папки з документами, касовий апарат, різну оргтехніку, канцелярське приладдя. Для всього це має бути передбачене певне місце спочатку.

Не забувайте, набагато менше проблем виникне в роботі згодом, якщо ви на етапі планування пропишите, що ви хочете отримати від стійки ресепшну з урахуванням процесів на вашому підприємстві.

Визначте критерії, яким повинна відповідати саме ваша ідеальна зона ресепшн, тоді вам буде простіше відповісти на другорядні питання: купити або замовити готову стійку, який дизайн і наповнення вибрати і т.п..


Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!