ЯК КЕРУВАТИ САЛОНОМ КРАСИ:

ПІДГОТОВЧА РОБОТА ДЛЯ КЕРІВНИКА УСПІШНОГО Б'ЮТІ-ПІДПРИЄМСТВА


Деяким власникам та керівникам салонів краси все ще хочеться вірити в унікальність салонного бізнесу та існування якихось особливих алгоритмів та інструментів, які працюють саме для б'юті-ринку. Тоді не довелося б вникати в основи, які потрібні для успішного ведення будь-якого бізнесу, а отже, не потрібно розбиратися в маркетингу, менеджменті, основах фінансів підприємства. Можна було б взяти «чарівні» рішення та просто впровадити у себе в салоні, косметологічній клініці или спа та спостерігати, як зростають показники прибутку.

Реальність така, що салонний бізнес не є унікальним і унікальний одночасно. І унікальність його лише за умов, у яких працює конкретне підприємство (ринок, конкурентна кон'юнктура, тенденції). В іншому салон краси такий же бізнес, як ресторан, магазин одягу або авіакомпанія.

Успішним (що у цьому випадку означає прибутковим) він буде лише тоді, коли в одній точці простору-часу зійдуться

  • Ефективна бізнес-модель (а значить, ваш продукт затребуваний ринком, ви точно знаєте кому, що і як ви продаєте)
  • грамотна конкурентна стратегія (а значить, у вас є розуміння, як відбудовуватися від конкурентів, ви точно знаєте відповідь на запитання, чому клієнт має купити саме у вас сьогодні та завтра)
  • працююча система залучення та утримання клієнтів (а значить, ви не метаєтесь між разовими акціями, активним постінгом у соціальних мережах, рекламними компаніями – ви розумієте, звідки до вас завтра прийдуть нові клієнти і завдяки яким діям вони залишаться)
  • правильно побудована організаційна структура (отже, кожен співробітник на своєму місці, він чітко розуміє свої обов'язки, знає, яких дій від нього очікують, і має всі ресурси для ефективного виконання своєї роботи)


Як би не хотілося із салону краси без особливої концепції, позиціонування та розуміння своєї ЦА зробити успішне та прибуткове підприємство, шансів не багато. Без чіткої концепції, вираженої в бізнес-моделі, керівник не має «фільтра», через який він «просіюватиме» управлінські рішення.

Поки ви не знаєте відповіді на запитання «хто ми і для кого ми», ви можете нескінченно хапатися за різні маркетингові, фінансові, управлінські інструменти, а потім говорити «ми пробували, вони не працюють».



Як без цього фундаменту зрозуміти, наприклад, яку платформу вибрати для просування?

Якщо ви не знаєте свого клієнта, як ви зможете з ним ефективно спілкуватися?
Якщо у вас немає чіткого позиціонування своєї компанії, як ви визначитеся, як має виглядати ваш контент, яким буде голос вашого бренду, іншими словами, якою мовою ви спілкуватиметеся зі своїми клієнтами?


«Хей, крихітко! Сьогодні твій день. Ти записана на 12.00 на фарбування та моделювання брів». «Доброго дня, Світлано. Нагадуємо вам про запис сьогодні 1.01 на 12.00 на послугу моделювання та фарбування брів». І один і другий варіант нагадування про запис хороший, але тільки спрацюють вони для різних ЦА та бьюті-закладів різних концепцій.

Без основ (хто ми, що ми продаємо, як ми продаємо та кому ми продаємо) немає сенсу вирішувати, яку систему мотивації розробити для фахівців, чи впроваджувати CRM і чи варто продавати в салоні косметику для домашнього догляду. Хитка конструкція з управлінських рішень постійно даватиме тріщини, поки ви не подбаєте про фундамент.


Щоб ефективно керувати салоном краси, керівнику потрібно розуміти, з якої точки він стартує. Якщо, наприклад, до роботи починає новий директор, для початку йому потрібно розуміти, що відбувається на ринку в цілому, і на його підприємстві зокрема. А це означає перший крок – аналіз поточної ситуації.

Другий крок – визначити пункт призначення, тобто поставити цілі – куди власне підприємству необхідно рухатись. Цілі повинні виражатися в цифрах (поліпшити-збільшити – не підходящі для бізнес-планування категорії). Великі цілі на довгостроковий період розбиваються на маленькі та короткострокові, трансформуються у конкретні проекти та завдання з дедлайнами, колом відповідальних осіб, контрольними точками.

Третій обов'язковий елемент ефективного управління – організаційна структура підприємства. Не працюючи над цим елементом, власник отримує хаос замість працюючої системи, керівник постійно «гасить пожежі», його участь потрібна скрізь і одночасно, немає чіткого розподілу функцій та зон відповідальності.



Що конкретно потрібно зробити?


Для кожного співробітника б'юті-підприємства потрібно прописати функції, профіль компетенції (яким вимогам має відповідати людина на конкретному робочому місці, які якості, знання та навички мати), очікувані результати роботи (за якими ви і оцінюватимете ефективність працівника компанії надалі). Організаційна структура передбачає чітко означену ієрархію співробітників компанії та центри відповідальності.

Тепер після всієї виконаної «підготовчої роботи» можна переходити діям по досягненню цілей, які ви намітили на попередньому етапі. Розуміючи, де ви, як підприємство зараз, і куди вам потрібно потрапити в майбутньому, ви вибираєте інструменти, які допоможуть вам цього досягти.

Залежно від вихідних даних компанії та бізнес-цілей це може бути робота над асортиментним портфелем послуг б'юті-підприємства, розробка та впровадження Стандартів, автоматизація бізнес-процесів за допомогою CRM, розробка сервісної стратегії, підбір персоналу, зміна системи мотивації та ін. Кожному з цих питань ми окремо приділяємо увагу нашому блозі.



Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!