ЯК СПІЛКУВАТИСЯ З КОНФЛІКТНИМИ КЛІЄНТАМИ В САЛОНІ КРАСИ АБО КЛІНІЦІ?

Конфлікти та скарги від клієнтів неминучі в будь-якому бізнесі. Про те, яким має бути алгоритм дій, якщо клієнт незадоволений результатом послуги або якістю сервісу, ми говоримо в рамках іншої статті. Зараз торкнемося не менш актуального питання, як співробітникам салону/клініки поводитися і як будувати спілкування з конфліктними клієнтами.

Погодьтеся, далеко не завжди для невдоволення клієнта є об'єктивні причини - порушення обіцянок/умов договору з боку підприємства. Відвідувачі салонів і клінік мають дуже різні характери, рівень культури спілкування, приходять у різному настрої, і це неодмінно позначається на комунікації зі співробітниками та процесі обслуговування.

Для керівника важливо розробити такі правила поведінки з конфліктними клієнтами, які, з одного боку, захистять персонал від хамства, брутальності, несправедливих звинувачень, а з іншого - допоможуть повернути спілкування в конструктивне русло та, за можливості, змінять враження клієнта з "мінуса" на "плюс".

Крім регламентів, які регулюватимуть поведінку і спілкування співробітників з проблемними клієнтами, необхідно максимально подбати про створення фундаменту для запобігання конфліктам і захисту співробітників від конфліктних клієнтів. Підписання Інформованої згоди перед процедурою, ведення карти клієнта з фото "До" і "Після", наявність Угоди користувача на сайті, де прописані всі правила салону, здатні створити такі умови, які зменшують простір для маніпуляцій і необґрунтованих претензій з боку клієнта.

Наприклад, якщо перед початком нарощування вій майстер-лешмейкер обговорив із клієнтом деталі процедури та зафіксував в Інформованій згоді тип і схему майбутнього нарощування, і клієнт документ підписав, то надалі на будь-які претензії "Це взагалі не те, що я хотіла" майстер може дати аргументовану відповідь і об'єктивно звірити кінцевий результат із запитом клієнта.

Аналогічним чином, якщо було зроблено фото вій/нігтів/волосся/шкіри голови/шкіри обличчя до процедури, то заяви "Ви мені зіпсували..." можуть бути аргументовано оскаржені, якщо для них дійсно немає підстав.

У застосунку для лікарів і майстрів CleverBOX:CRM є можливість буквально за кілька секунд зробити фото "до" і "після" та прикріпити їх до Карти клієнта.

Коли є сенс занести клієнта в Чорний список

Якщо клієнт не дотримується правил вашого підприємства та/або його поведінка заважає іншим відвідувачам, такого клієнта можна занести до Чорного списку і надалі відмовляти йому в обслуговуванні. Наприклад, якщо клієнт більше ніж три рази записувався до салону і не приходив на візит, не скасувавши його вчасно, або клієнт завжди скандалить, кричить, грубіянить під час відвідування салону.

В платформі CleverBOX:CRM під час дзвінка автоматично з'являється картка клієнта із зазначенням його статусу, і адміністратор одразу бачить, якщо клієнт внесений до Чорного списку або має статус конфліктного/проблемного.

Як відмовити клієнту в Чорному Списку: приклад діалогу

Наталю, згідно з п. 6.2 Публічного Договору ____________________ ми не можемо записати вас на процедури.

Який Договір?!? Що це таке?!?

"Відповідно до статті 641 Цивільного кодексу України, <...> салон/клініка має право відмовити в обслуговуванні особам, які не згодні з умовами договору. Ви можете познайомитися з публічним договором на нашому сайті".

Клієнт продовжує наполягати:

На жаль, я не зможу записати вас на послугу.

Клієнт продовжує наполягати:

Повторити знову: "Відповідно до статті 641 Цивільного кодексу України, <...> салон/клініка має право відмовити в обслуговуванні особам, які не згодні з умовами договору. Ви можете познайомитися з публічним договором на нашому сайті"

Принципи поведінки з хамовитими клієнтами та грубіянами

ПРАВИЛО: не ставити хама на місце, використовуючи грубість - він знайде нові способи спровокувати конфлікт.

ВИКЛЮЧЕННЯ З ПРАВИЛ: грубе хамство, образи професійних та особистих якостей, наприклад: "Ти безрука!", "Ти що, сліпа?!", "Ти - ніхто!", мат, крик.

У разі грубого хамства майстер припиняє обслуговування клієнта, каже фразу: "Наталю, внутрішнім Статутом нам заборонено надавати послугу клієнту, який перебуває у стані підвищеної емоційності. Ми не можемо вас обслужити сьогодні. Я проведу вас до адміністратора".


Як працювати з різними типами клієнтів, які хамлять, виявляють неповагу та агресію

«ТАНК»

- як правило, великий начальник або дружина заможного чоловіка. Перевіряє стресостійкість майстра, часто присутнє відверте бажання принизити

Приклади: "Це не 2D!", "Так ніхто не робить!", "Я була в багатьох салонах і більше ніде такого не зустрічала!", "Я працюю у великому банку!", "Будеш робити, як я скажу!"

Що робити: Не реагувати на випади "хамки-танка". Залежно від ситуації, фахівець використовує фрази:

"Наталю, я пропоную повернутися до обговорення процедури"

"Наталя, за Правилами салону, всі процедури виконуються за протоколами __________________________________. Якщо ви не згодні, ми не можемо вас обслужити. Я проведу вас до адміністратора"

"Наталя, що саме вас не влаштовує в якості/консультації/гарантії/і так далі? Я передам інформацію директору Салону"

"Наталіє, я пропоную повернутися до процедури".

«ПОМІЧНИЦЯ ДЕПУТАТА» чи «ЕЛЛОЧКА»

– дуже хоче здаватися значущою особою. Хамлять від невпевненості. Ласі на лестощі.

Приклади: "Та ти знаєш, хто я така?!", "Що це за кушетка!", "Ну у вас такий собі салон!"

Що робити: Робіть компліменти, підкреслюйте статус:

"Наталю, ми зацікавлені, щоб ви залишилися задоволені!"

"Ви згодні, це буде найкращим варіантом? Як ви вважаєте?"

"Я бачу, ви професіонал у своїй справі"

"Наталя, я - професійний лешмейкер/бровіст, я виконаю послугу за протоколом, все буде добре. Якщо вам не сподобається, ви зможете скористатися гарантією".

 «НЕВДАЛИЙ ДЕНЬ»

– сталося щось, що вибило клієнта з колії. Такі клієнти напружені, чіпляються. Потім, як правило, їм соромно за хамську поведінку, можуть вибачатися, виправдовуватися.

Що робити: Згладити ситуацію. 

"Наталю, у вас щось сталося? Чим я можу допомогти?"

МАНІПУЛЯТОРИ

—Хамлять свідомо для отримання знижок та інших вигідних для себе умов

Приклад: "У вас дуже дорого!", "Ваша гарантія - це профанація, ви себе захищаєте!", "Якщо мені не сподобається, я не буду платити!"

Що робити: Не сперечатися. Відповідати: 

"Наталя, вартість послуг не моя компетенція, я можу передати вашу думку директору. До речі, зверніть увагу, у нас є спеціальні ціни, їх можна дізнатися в адміністратора". 

"Наталю, ми детально розібрали ваші побажання, зафіксували їх у Карті клієнта. Якщо вам не сподобається, я зніму вії відразу після нарощування, і ви не будете платити".

"Наталя, я розумію вас. Гарантія ________________________________ спрямована на усунення випадіння вій, якщо раптом, така ситуація трапиться".

Дізнатися більше про роботу з конфліктами в салоні/клініці можна в нашому блозі ➔➔➔ Конфліктні ситуації в салоні або клініці

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!