РОБОТА САЛОНУ КРАСИ В УМОВАХ ВІЙНИ:

ЯКИЙ КОНТЕНТ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ АКТУАЛЬНИЙ ДЛЯ ВАШИХ КЛІЄНТІВ, А ВІД ЯКОГО ВАРТО ВІДМОВИТИСЯ

Війна кардинально змінює всі сфери життя людини, і підприємцям, які продовжують вести бізнес в Україні, важливо зважати на зміни не лише в економічній та політичній площинах, а й на кардинальні зміни в психоемоційному стані їхніх клієнтів. Закономірно, що стратегія комунікації, яка була ефективною та актуальною ще 23 лютого, сьогодні потребує суттєвого перегляду.

У цій статті поговоримо про те, як вести соціальні мережі б'юті-бізнесу в умовах війни, про те, який контент буде корисним для клієнтів, а який може, навпаки, викликати різко негативну реакцію

Почнемо з того, що закидати соціальні мережі зараз не варто. Більшість українців, які перебувають у неокупованих областях, сьогодні буквально не розлучаються з телефонами, оскільки постійно моніторять зведення новин і тримають зв'язок із рідними та знайомими. І відсоток часу, проведеного в соціальних мережах і месенджерах, істотно зріс. І якщо бізнес хоче залишатися в інформаційному полі своїх клієнтів, йому однозначно не слід відмовлятися від ведення соціальних мереж.

Як же скласти контент-план? 
Як і на які теми зараз комунікувати з клієнтами?

Перше, що потрібно зараз розуміти: під час спілкування з клієнтами (як безпосередньо в салоні або телефоном, так і за допомогою соціальних мереж або месенджерів) люди переживають період найвищого стресу. Перед розробкою контент-плану і будь-яких правил, що регламентують спілкування з клієнтами, варто ознайомитися з психоемоційними реакціями та проявами, які характерні для цього періоду. Торкнемося лише кількох основних моментів.

1

Психіка настільки перевантажена, що мозок просто не в змозі утримувати інформацію в колишньому обсязі. Для людини в період стресу характерна забудькуватість і сповільненість реакції. Тому зараз краще не використовувати виключно сторіс, щоб розповісти про те, що ви відновили роботу або про послуги, які ви надаєте. Однозначно варто продублювати важливу інформацію в пості. Причому в жодному разі не потрібно писати довгих полотен тексту, багатьом людям зараз їх фізично складно читати.

Уникайте складних формулювань і неоднозначних сенсів. Максимально полегшіть сприйняття інформації: контрастний фон, розбірливий шрифт, що добре читається, короткі фрази, зрозумілий з першого прочитання зміст. 

2

Для великої кількості людей, які перебувають в Україні у відносно безпечних регіонах, зараз характерне відчуття провини. Вони можуть свідомо чи несвідомо дорікати собі за те, що відчувають радість, відпочивають, дбають про власну зовнішність, поки українці на окупованих територіях думають про виживання. Це так званий синдром того, хто вижив, - нормальна тимчасова реакція психіки на ситуацію, коли людина зазнала сильної небезпеки й опинилася в безпечному місці. Очевидно, що людина жодним чином не допоможе іншим, якщо позбавлятиме себе радощів, однак почуття провини здатне буквально паралізувати будь-які позитивні емоції. Саме з цієї причини частина ваших клієнтів уникатимуть відвідування салону краси, навіть якщо у них є така потреба, бажання і фінансова можливість. З цим фактом поки що просто потрібно змиритися і прийняти його як даність.

3

Відмовтеся від розважального контенту. Не потрібно намагатися розважити клієнтів у звичній манері. Зараз настільки тонка грань, щодо того, як і над чим можна жартувати, що бізнесу у сфері б'юті варто просто утриматися зараз від гумору. Змістіть акценти з розважального контенту на той, що надихає і мотивує

4

Крім інформації про свої послуги, години роботи, ціни та умови, публікуйте контент, який буде цікавим і корисним навіть для тієї частини вашої аудиторії, яка наразі не може скористатися послугами салону. Це можуть бути прості рекомендації з догляду за шкірою і волоссям, відповіді на запитання від експертів, пояснення, чому відбуваються ті чи інші процеси, пов'язані із зовнішністю. Наприклад, на тлі стресу дуже гостро стоїть проблема випадіння волосся, загострення акне, поява алергічних дерматитів тощо. Попросіть клієнтів написати, які питання і теми для них зараз найбільш актуальні.

5

Відмовтеся від узагальнюючих формулювань, які нав'язують людині бачення, що вона має думати/відчувати/хотіти: "Усім нам необхідно трохи часу для себе", "Кожній жінці зараз потрібно...", "Настав час подбати про свою шкіру". Якщо раніше реальність для кожного з ваших клієнтів була більш-менш схожа (подібні інтереси, турботи, потреби, цінності), то сьогодні погляди й почуття людей навіть серед представників однієї ЦА можуть розходитися кардинально. Хтось буквально не бачить сенсу ні в чому, а хтось уже зміг повернутися до роботи та звичної щоденної рутини.

6

Навіть якщо ви дуже делікатні й обережні у висловлюваннях у власних постах, все одно знайдуться люди, яких може образити сам факт роботи салону краси в умовах воєнного часу. Вам неодмінно напишуть, що краще б ви були зараз волонтером або допомагали армії, замість того, щоб робити манікюри та фарбування. Підготуйте кілька варіантів відповідей на подібні заяви. Якщо людина коментує, не переходячи до відкритої агресії та хамства, ви можете відповісти, що працюючий бізнес - найкраща підтримка економіки країни, яка зараз надзвичайно важлива, що податки йдуть, зокрема, на фінансування армії, що це можливість для працівників отримувати зарплату, а для клієнтів - звичні й потрібні їм послуги. 

7

Не забивайте ефір своїм контентом, дотримуйтеся розумного балансу. Зважайте на те, що інформаційне поле змінилося радикально, і на контент комерційних сторінок українці витрачають набагато менше часу, ніж до війни. Сзанадто часті нагадування про салон, нав'язлива реклама, велика кількість некорисного контенту стане дратівливим фактором і призведе до відписок від сторінки салону краси. Скільки саме постів і сторіс на день зараз потрібно викладати, ніхто сказати не може, проте однозначно варто зменшити частоту появи контенту. 

Чи варто змінювати свій TOV? 

Якщо ви продовжуєте працювати в рамках колишньої концепції, немає сенсу кардинально змінювати "голос бренду", адже це частина вашої унікальності, яка також важлива для клієнтів. Залиште незмінними основні відмінні риси вашого тону бренду, при цьому ви можете змінювати настрій своєї комунікації - зробити її більш стриманою, інформативною, з акцентом на практичну користь.

Чи говорити на сторінці салону про політику?

В умовах війни не говорити про політику, не висловлювати свою громадянську позицію, як мінімум дивно. Безумовно, в мирний час політика, швидше за все, була в списку табу і серед тем для спілкування з клієнтами в салоні й на сторінках у соціальних мережах. Але зараз українцям важливо знати, що бренди, яким вони довіряють, роблять свій внесок у перемогу: підтримують ЗСУ, беруть участь у благодійних ініціативах, допомагають місту тощо. Не потрібно заповнювати політичними гаслами весь ефір ваших сторінок, але написати пост із вашою позицією та ініціативами буде більш ніж доречно

Не варто складати контент-план на місяць (або будь-який інший період) і сліпо його дотримуватися. Зараз необхідно не просто тримати руку на пульсі подій в Україні, а й щодня звірятися з політичним порядком денним. На жаль, зараз у країні відбуваються воістину трагічні події, і в такі "чорні" дні категорично не можна викладати комерційний контент - максимум висловитися на підтримку постраждалих, висловити співчуття, або розповісти, які дії ви як бізнес робите як реакцію на поточні події. 

Жоден експерт, консультант або навіть найдосвідченіший бізнесмен не зможе дати інструкцію, як вести бізнес в умовах війни та не зможе розповісти, як вибудовувати комунікацію з клієнтами. Усім нам доводиться просто відповідати на щоденні виклики і йти далі, намагаючись утримати на плаву бізнес, підтримати співробітників і клієнтів. Важливо зберігати суть свого бренду, його фундаментальні цінності та відмінності (наскільки це можливо в сучасних реаліях) і водночас буквально щодня калібрувати й адаптувати свою комунікацію відповідно до порядку денного.

Кожен день робимо маленький крок на шляху до перемоги!
Слава Україні!

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!