CRM І ERP

- У чому різниця між цими системами і яка з них потрібна вашому бізнесу?

Технології проникають у медичну та б'юті-сферу з кожним роком все активніше, проте, для багатьох підприємств індустрії та їх власників питання автоматизації все ще оповиті мороком, а точніше міфами та непорозумінням.

І якщо з функціоналом і можливостями CRM більшість керівників і власників хоча б з чуток знайомі, то уявлення про системи ERP відверто невиразне. Більше того, на ERP часто навішують ярлики Це для виробничих підприємств Це дуже дорого і тільки для великого бізнесу.

Ми хочемо, щоб індустрія б'юті та медицина ефективно використовувала сучасні технологічні інструменти для зростання та розвитку бізнесу, тому вирішили допомогти розібратися у відмінностях CRM та ERP та показати, які можливості цих систем найбільш актуальні для медичних та б'юті-підприємств.

Глобальне загальне завдання цих систем – збирати, зберігати та обробляти важливу для бізнесу інформацію та забезпечувати керівників даними для прийняття управлінських рішень та підвищення ефективності бізнес-процесів.

При цьому класична СRM фокусується на клієнтах та взаємини компанії з ними, ERP концентрує увагу на внутрішніх ресурсах та бізнес-процесах компанії. 

СRM націлена, перш за все, на збирання та роботу з інформацією, що стосується взаємодії з клієнтами. Завдяки їй компанія формує клієнтську базу, відстежує всю історію контактів із клієнтами (комунікація, відвідування, покупки), збирає базові аналітичні дані щодо операційної діяльності підприємства.

СRM дозволяє утримувати клієнта та підвищувати лояльність за рахунок вибудовування взаємовідносин, виконувати планування продажів, будувати та частково автоматизувати маркетингові активності, програми лояльності

У сфері health&beauty традиційні CRM дозволяють вести базу клієнтів, Працювати з Календарем (розкладом), Візитами, Листом очікування, організовувати розсилки, отримувати базові аналітичні звіти.

В результаті економиться час співробітників, зменшується кількість помилок у роботі з даними, компанія краще знає свого клієнта та ефективніше будує з ним роботу – збільшуються показники утримання та обсяги повторних продажів.

ERP фокусується на ресурсах підприємства та бізнес-процесах.

Її «цікавить» насамперед інформація у розрізі ефективного управління виробництвом, людськими ресурсами, фінансовими та іншими видами активів. Завдання ERP – забезпечити умови для досягнення максимуму можливостей підприємства із наявними ресурсами. Керівнику бізнесу ERP дає можливість отримувати достовірну інформацію та об'єктивно оцінювати бізнес-процеси та згодом оптимізувати їх.

Якщо 15-20 років тому ERP використовувалася переважно промисловими підприємствами, сьогодні системи впроваджують великі компанії незалежно від галузі.

Коли бізнесу потрібна CRM?

У тому чи іншому вигляді система для управління взаємовідносинами з клієнтами потрібна будь-якому бізнесу, у роботі якого важливе утримання клієнта та повторні продажі. Якщо у вашому салоні, клініці, спа працює більше двох осіб і у вас більше п'яти клієнтів, очевидно, що ви не можете збирати інформацію та ефективно з нею працювати без будь-якої (хоч би найпримітивнішої) системи. Це еволюція від паперових журналів до Excel таблиць, наступним етапом якої стали CRM-системи.

Оскільки 98% бізнес-моделей сфери health&beauty орієнтовані на повторний продаж, очевидно, що CRM необхідна практично всім підприємствам. Однак для кожного з них буде актуальним різний функціонал, залежно від унікальної системи бізнес-процесів у компанії та її довгострокових цілей.


Коли бізнесу потрібна ERP?

ERP, на відміну від CRM, дійсно потрібно далеко не всім підприємствам. Її використання економічно обґрунтовано, як правило, у таких випадках:

  • компанія має власне виробництво
  • діяльність підприємства передбачає склад, закупівлю та логістику
  • у компанії є кілька підрозділів і необхідно налагодити ефективний обмін даними між ними.

Здається очевидним, що ERP – це не для малого та середнього бізнесу, і вникати у цю тему власникам та керівникам б'юті-підприємств немає сенсу. Але все не так однозначно. Ряд функціональних можливостей ERP є більш ніж актуальними для сфери health&beauty. Це управління бізнес-процесами, маркетинг та продажі, глибока багатовимірна аналітика, управління запасами, фінансовий та бухгалтерський облік, управління персоналом.

І health&beauty бізнес не єдиний, для якого функціонала класичних CRM недостатньо для комплексної автоматизації, при цьому впровадження повноцінної ERP не є доцільним (дорого, і функціональні можливості системи будуть використовуватися лише частково).

Щоб закрити потреби в автоматизації малого та середнього бізнесу, CRM стали обростати додатковим функціоналом, який, крім взаємовідносин з клієнтами, зачіпає і бізнес-процеси в компанії, і управління персоналом, і фиінанси, і фінанси, і запаси (складський облік).

CleverBOX: CRM якраз і є прикладом такої системи для сфери health&beauty, яка об'єднала можливості продуктів для управління взаємовідносин з клієнтами з автоматизацією бізнес-процесів та управлінням ресурсами.

Такі традиційні для CRM модулі, як База клієнтів, Календар (розклад), Аркуш очікування, Розсилки, Запис на візит поєднуються з глибокою аналітикою, автоматизацією складського обліку, нарахування зарплат, фінансового контролю, повноцінної работи із задачами.

Платформа CleverBOX: CRM пропонує найширший функціонал серед CRM для сфери health&beauty. Бажаєте дізнатися, як ваша компанія може використати ці можливості для підвищення ефективності бізнесу? Залишайте заявку на проведення індивідуальної презентації!

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!