анализ конкурентов

СИЛЬНА КОНКУРЕНТНА СТРАТЕГІЯ: ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП – АНАЛІЗ КОНКУРЕНТІВ


«Ми вважали нашу диджиталізованість нашою основною перевагою, оскільки для просунутої молоді, яка не розлучається зі смартфонами, цифрова комунікація – звична. Їм часто простіше та комфортніше використовувати чат-боти або модуль онлайн-запису, ніж дзвонити до салону… З усіма своїми діджитал-фішками ми були першими, і це було нове і незвичайно тоді, проте коли ми через два роки провели аналіз головних конкурентів, виявилося, що ці фішки в тому чи іншому обсязі застосовує кожен з них. Для нас це стало несподіванкою.

Ми надто довго раділи знайденій ніші, своїй унікальності, що практично прогаяли момент, коли цієї унікальності не стало. На щастя, ми одразу зібралися і почали працювати над посиленням нашої конкуренції, але урок отримали дуже цінний. Тепер ставимося до конкурентів уважніше».

Христина, керуюча б'юті-студії м. Одеса

Як вибрати, кого аналізувати

Щоб ефективно боротися із конкурентами, їх потрібно знати. Отже, робота над конкурентною стратегією має обов'язково будуватися на глибокому розумінні свого конкурентного оточення. Насправді це означає проведення конкурентного аналізу та, що важливо, використання отриманих даних у подальшій розробці стратегії компанії.

Варто сказати кілька слів про те, кого саме потрібно аналізувати, які салони дійсно є вашими конкурентами.

Обов'язково варто ретельно та на постійній основі вивчати своїх прямих конкурентів – це ті компанії, з якими у вас одна цільова аудиторія і ви пропонуєте клієнтам закрити свої потреби за допомогою того самого продукту.  

Непрямі конкуренти – це ті підприємства, які закривають потреби вашої цільової аудиторії за допомогою інших продуктів. Для салонів краси це можуть бути, наприклад, фітнес-центри (закривають потребу в гарній фігурі).

Нерідко в інтернеті можна зустріти рекомендації, що аналізувати та моніторити має сенс конкурентів, які перебувають у радіусі 2-3 кілометрів. Тут важливо розуміти, що навіть якщо в безпосередній близькості від вас немає прямих конкурентів, це не означає, що ви не суперничаєте з іншими салонами або клініками за свого клієнта. У визначення конкурентів важливо враховувати передусім не територіальність, а цільову аудиторію та продукт.

Так, наприклад, якщо у вас косметологічна клініка, яка спеціалізується на лікуванні проблемної шкіри, акне та демодекозу, то ваша ЦА не обмежуватиметься проживанням у радіусі двох кілометрів, а відповідно, і конкурентів для аналізу немає сенсу шукати в рамках цієї території. Заради ефективного лікування проблемної шкіри пацієнти готові їхати на інший кінець міста, тому конкурентами в даному випадку будуть ті компанії, які вирішують аналогічні завдання для однієї цільової аудиторії в рамках району, міста або навіть області (все залежить від масштабів, позиціонування та рівня експертності клініки).

Не зациклюйтесь на певних компаніях-конкурентах надто сильно

Существует довольно распространённое заблуждение, что конкурентный анализ необходим на страте бизнеса, а именно на этапе составления бизнес-плана. В дальнейшем стабильно работающему бизнесу анализировать конкурентов уже не так важно. Конкурентное окружение воспринимаемся как нечто стабильное, и эта ошибка непременно рано или поздно отражается на компании, ее клиентах и ее финансовых результатах. 

Безусловно, новому бизнесу просто жизненно необходимо понять, в каких условиях ему предстоит работать, а для этого придется глубоко изучить конкурентную среду. Однако понимание своих конкурентов, их продуктов, их преимуществ и слабостей потребуются независимо от того, сколько лет вы на рынке, насколько крупная у вас компания и каковы ваши обороты.

Не забувайте, що конкурентне середовище не статичне. Поки ви уважно стежите за обраними конкурентами, ринок змінюється, і, можливо, ваші клієнти вже цікавляться продуктами чи навіть йдуть у компанії, яких немає у вашому списку конкурентів.

Слабкі гравці стають сильними суперниками, на арену постійно виходять новачки, з'являються нові формати та бізнес-моделі, і тримати руку на пульсі в даному випадку означає не просто стежити за парою трійкою конкурентів протягом багатьох років поспіль, а стежити за ринком в цілому.

Не фокусуйтеся на конкретних суперниках занадто сильно, так ви штучно звужуватимете свою картину, розуміння тенденцій ринку та потреб своїх клієнтів має бути головним пріоритетом для будь-якого б'юті-підприємства.

Коли виникає потреба провести аналіз конкурентів?

Відповідь на питання, як часто вам потрібно аналізувати конкурентів, залежить від того, наскільки швидко у вашому конкурентному середовищі відбуваються зміни і наскільки оперативно ви готові реагувати на нову інформацію.

Наприклад, якщо у вашій компанії прийнято визначати стратегію на рік і потім дотримуватися наміченого плану, то є сенс готувати звіт щодо конкурентного аналізу до цієї річної стратегічної сесії, коли ваша компанія визначає вектор розвитку на наступний рік.

Якщо ви звикли до більш гнучкого управління, і збираєтеся раз на півроку або раз на квартал для обговорення підсумків та визначення напрямів подальшої роботи, то аналіз конкурентів варто проводити раз на 6 або 4 місяці відповідно. 

Інформація про конкурентів сама по собі марна. Знання конкурентів приносить користь лише у  тому випадку, якщо допомагає компанії приймати ефективні управлінські рішення, удосконалювати свій продукт, покращувати фінансові показники. З результатами аналізу конкурентів потрібно працювати, а значить знаходити можливості використовувати інформацію про інших гравців ринку на користь своєї компанії.

Ми рекомендуємо проводити систематичний аналіз конкурентів не рідше ніж раз на півроку і, звичайно, не залишати ці дані зберігатися в комп'ютері у вигляді таблиці Excel, а використовувати інформацію для побудови сильної конкурентної стратегії.

«У нас немає бюджету на залучення зовнішніх фахівців та на дорогі маркетингові дослідження. Як нам провести конкурентний аналіз максимально ефективно?»

Аналізувати своїх суперників потрібно обов'язково незалежно від наявності бюджету на маркетингові дослідження. На щастя, інформацію, важливу для побудови ефективної конкурентної стратегії, можна отримати з мінімальними фінансовими ресурсами. Давайте сьогодні поговоримо саме про такий доступний та дієвий метод оцінки конкурентів.

Конкурентний бенчмаркінг

Для початку необхідно скласти список параметрів, за якими ви будете порівнювати вашу компанію і конкурентів. Складіть таблицю, в яку занесете своїх ключових конкурентів та параметри для порівняння – критерії, які є важливими для ВАШОГО КЛІЄНТА при прийнятті рішення, до якого салону/спа/клініки звернутися. Такими критеріями може бути можливість записатися онлайн на сайті, можливість комплексного обслуговування (паралельних послуг), передбачуваність результату (єдині стандарти, яких реально дотримуються), ексклюзивні послуги/косметика.

Важливо проранжувати ці критерії пріоритетності для вашого клієнта, для цього краще ставити питання самим клієнтам, а не ґрунтуватися на власних висновках. Як запитати клієнтів? За допомогою анкетування (онлайн чи офлайн чи у фокус-груп).

Отже, в результаті ви отримаєте таблицю, завдяки якій можна зробити висновки про те, на чому можна робити конкурентну стратегію, побачити потенційні точки вдосконалення свого продукту.

Створіть профілі конкурентів

Для системного аналізу конкурентів доцільно створити профілі основних суперників та коригувати їх у міру поновлення інформації.

Яка саме інформація про конкурентів вам потрібна?

  • Місцезнаходження, площа, пропускна спроможність.
  • Позиціювання. Ключове посилання – обіцянка споживачеві. Імідж компанії. Основні асоціації.
  • Споживчий портрет клієнтів (ЦА) компанії-конкурента.
  • Асортиментний портфель, позиціонування послуг.
  • Рівень цін.
  • Продаж косметики та супутніх товарів. Які товари представлені, як організовано їхню реалізацію.
  • Рівень обслуговування – концепція сервісу, особливості.
  • Фахівці. Рівень кваліфікації, кількість.
  • Сайт, додатки. Наскільки зручно користуватися, чи є можливість онлайн-запису, чи можна поставити запитання у чаті, наскільки повна інформація про послуги представлена.

Ці параметри відносно стабільні, адже компанія не змінює асортименту чи цінову політику щомісяця. Оновлювати цю інформацію за профілем варто раз на рік. Окремо є сенс моніторити маркетингову активність, оскільки тут значні зміни відбуваються набагато частіше.

Маркетинг та реклама

  • Які канали просування використовує конкурент
  • Актуальні бонусні та дисконтні програми
  • Постійні та разові акції
  • Зовнішні рекламні носії
  • Реклама в інтернеті
  • Реклама у пресі
  • Соціальні мережі: стратегії прояву у соціальних мережах, особливості комунікації, структура контенту, інструменти

Де брати інформацію для конкурентного аналізу?

До того ж, сьогодні є багато способів отримання інформації про конкурентів, якими ви можете скористатися, не маючи великого бюджету.

Найзагальніший метод аналізу – вивчення інформації в інтернеті. Прояви компаній-конкурентів у соціальних мережах, їх реклама, сайт, дані про ціни, послуги – ці та багато інших даних про суперників ви легко отримаєте, ретельно попрацювавши з інтернетом. Багато інсайтів ви можете отримати, уважно почитавши коментарі під постами та відгуки у соціальних мережах, на форумах та інших джерелах.

Телефонний дзвінок.

Складіть список питань, відповіді на які ви не змогли знайти в інтернеті, і поставте завдання адміністратору продзвонити конкурентів і отримати інформацію, що цікавить. Так, наприклад, ви зможете отримати уявлення про щільність запису, оцінити сценарій спілкування з клієнтом по телефону, дізнатися про методи стерилізації та дезінфекції, оцінити наскільки професійну консультацію може дати телефонний адміністратор, як він продає послуги салону і т.п.

Спеціалізовані видання.

Бізнес-медіа, галузеві видання, спеціалізовані блоги та YouTube-канали допоможуть зорієнтуватися в тенденціях б'юті-ринку, рейтингах, фінансових показниках, дізнатися про нових гравців, нові продукти тощо.

Ваші клієнти.

Джерело інформації, з яким необхідно працювати на постійній основі, адже саме їхня думка є найціннішою для розвитку вашого бізнесу. Ви можете інтерв'ювати клієнтів телефоном, опитувати за допомогою анкет безпосередньо в салонах або в інтернеті (запрошення взяти участь в опитуванні з посиланням на електронну анкету надсилається по email або SMS). Ви можете запрошувати клієнтів до дискусії у соціальних мережах та месенджерах, якщо у вас «жива» активна аудиторія.

Крім цього ви можете отримати багато інсайдерської інформації у дистриб'юторів, а також на конференціях і виставках, присвячених ринку б'юті.


Основа успішної конкурентної стратегії – точно розуміти, з ким ви конкуруєте у боротьбі за свого клієнта та як ви збираєтесь у цій боротьбі перемогти!

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!