ЯК КЕРІВНИКУ САЛОНУ КРАСИ ПІДТРИМАТИ ЕМОЦІЙНУ СТАБІЛЬНІСТЬ У КОЛЕКТИВІ В УМОВАХ ВІЙНИ:
 ЯК ДОПОМОГТИ СПІВРОБІТНИКАМ У ПЕРІОД ГОСТРОГО СТРЕСУ

Якщо ви перебуваєте у відносно безпечних регіонах України та прийняли рішення відновити роботу б'юті-підприємства, важливо усвідомлювати, що психоемоційний стан як клієнтів, так і співробітників докорінно змінився. Зараз кожен ваш співробітник переживає період гострого стресу, і вам як керівнику необхідно розуміти, які реакції та прояви є характерними для цього стану. Це допоможе вам будувати правильну комунікацію з персоналом, підтримувати максимально можливу в поточних умовах емоційну стабільність у колективі.

Сьогодні поговоримо про прояви стресу серед персоналу, до яких потрібно бути готовим керівнику будь-якого бізнесу, і про те, яких дій ви можете вжити, щоб підтримати співробітників і створити умови для продуктивної (наскільки це можливо) подальшої роботи салону краси.

Людяність і щирість - нова соціальна валюта

Чесна відкрита людяна комунікація - зараз одна з ключових складових фундаменту для продовження роботи. Прямо розповідайте про бачення ситуації, про те, який план дій для підприємства ви обрали на даному етапі, які послуги ви плануєте залишити, а які прибрати, як відбуватиметься оплата праці тощо.. Не прикрашайте дійсність і не приховуйте складнощів - багатьом із ваших співробітників доводиться приймати переломні рішення, та чесність із вашого боку буде тим ресурсом, на який вони зможуть хоча б трохи спертися. Надайте співробітникам можливість розуміти, на яку допомогу та умови вони можуть розраховувати з вашого боку.

Ви ніколи не зможете зрозуміти, що зараз відчуває людина. Поки не запитаєте її прямо.

Пам'ятайте, що не існує жодного «правильного» щодо почуттів, емоцій, проявів в умовах війни в країні. Тому не варто гадати чи робити висновки про емоційний стан людини за якимось непрямими ознаками, простіше прямо запитати кожного співробітника, чи готовий він до роботи на даному етапі, коли він зможе приступити, який обсяг роботи для нього зараз є посильним. 

Має сенс провести загальні збори, на яких ви озвучите свій короткостроковий план щодо роботи підприємства, розкажіть про всі зміни у звичних процесах, про те, які дії ви робитимете, щоб підтримати співробітників, бізнес і країну. При цьому окремо потрібно буде поговорити з кожним співробітником індивідуально, адже розмова в будь-якому разі вийде дуже особистою, і обговорювати плани працівника на зборах або в загальному чаті буде абсолютно недоречно. 

На деякий час доведеться забути про колишню продуктивність - зосередьте зусилля на максимально можливій. 

Навіть найбільш висококваліфіковані та досвідчені співробітники можуть виконувати свою звичну і добре знайому роботу набагато довше, ніж зазвичай, і припускатися великої кількості помилок. Для періоду гострого стресу характерні затьмареність мислення, провали в пам'яті, сильна повільність і «зависання»

Що ви можете зробити, щоб нівелювати негативний вплив цих проявів? 

  • Це змиритися, що вони практично неминучі
  • Не ставити жодних завдань і не давати жодної важливої інформації персоналу усно
  • Обов'язково дублюйте всі усні вказівки письмово, а ще краще - в CRM

Ризик забути, переплутати або упустити завдання при "ручному управлінні" існує завжди, а зараз у період високої нестабільності він зростає в десятки разів. Якщо у вас є така можливість, усі завдання, коментарі, рекомендації - все відображайте в CRM. Програма автоматично повідомить потрібного співробітника про завдання, а у вас буде можливість ефективніше контролювати процеси їх виконання.

Потрібно усвідомлювати, що «оперативна пам'ять» як ваша, так і ваших співробітників зараз неймовірно перевантажена. Тому максимально спрощуйте і розкладайте на зрозумілі прості пункти будь-які завдання, які ви ставите перед персоналом.

Реальність, з якою доведеться стикатися постійно - емоційні «гойдалки»

Вранці співробітник може бути бадьорим, сповненим сил і оптимістично налаштованим, а надвечір він може плакати або всіляко уникати будь-якого спілкування, як з колегами, так і з клієнтами. Розробіть перелік правил, якими ви тимчасово будете керуватися на своєму підприємстві, щоб підтримувати стабільність його роботи та при цьому максимально давати людям можливість екологічно справлятися зі стресом. Обговоріть та регламентуйте, як потрібно чинити, якщо співробітникові терміново потрібен час, щоб видихнути (поплакати, вийти на вулицю, просто присісти), кому й у якій формі він має про це повідомити, які конкретно дії слід робити. 

Підвищена ймовірність конфліктів - результат перевантаження психіки

Навіть найспокійніші й неконфліктні в мирний час люди можуть зараз стати дуже дратівливими, образливими й озлобленими. І на жаль, ці негативні прояви можуть бути спрямовані та на колег, і на клієнтів. Цей момент потрібно обов'язково проговорити. Сказати, що подібні прояви природні, але колектив салону - це середовище підтримки як для персоналу, так і для клієнтів, тому неконструктивна критика, розпалювання конфліктів, розподіл на групи (патріот-не патріот, ті, хто виїхав, - ті, хто лишився), чіпляння, засудження є неприпустимими. 

Втрата сенсів у роботі та житті - результат повного нерозуміння, що буде завтра

Ще один поширений прояв у поточних обставинах - відчуття відсутності сенсу. Це почуття пов'язане з повною невизначеністю і відчуттям відсутності майбутнього. Умовно, людина може не розуміти, навіщо їй виходити на роботу, навіщо здійснювати якісь дії, спрямовані на майбутнє, оскільки може бути стерте саме відчуття майбутнього. Цілком можливо, що вам як керівнику доведеться по кілька разів пояснювати причинно-наслідкові зв'язки між діями, про які в мирний час ніколи б не довелося говорити (починаючи від того, навіщо рекомендувати домашній догляд, розповідати про процедуру, закінчуючи тим, для чого потрібно вести облік, давати рекламу тощо). 

Погіршення стану здоров'я - ще один природний прояв стресу

Імунітету складно впоратися з настільки інтенсивним напруженням, тому слабкі місця організму першими дають про себе знати. Нормальним у цей період є сильні болі «без причин» (голова, живіт, спина, ноги, очі), алергічні реакції навіть у людей не схильних до алергії, загострення хронічних захворювань. 

Головне, що ви маєте зрозуміти, всі перераховані вище реакції та зміни в поведінці та станах людини - це спроби психіки впоратися з тим, що відбувається. Цей процес потребує часу. І хтось із ваших співробітників зможе повернутися до колишнього рівня роботи за місяць, а хтось не може повністю відновитися і за пів року. На жаль, весь ваш колектив, як і вся країна, переживає неймовірно важкий, трагічний період своєї історії. У людей немає підготовки, немає досвіду, що дає змогу справлятися з настільки високим стресом, тому лідеру будь-якого колективу сьогодні доведеться бути для свого персоналу не лише керівником, а й нерідко психологом. 

Чи можу я особисто тобі якось допомогти?
На які питання, пов'язані з роботою, тобі важливо отримати відповідь?
Як ти вважаєш, що ми можемо зробити зараз, щоб співробітникам і клієнтам було комфортніше і безпечніше в нашому салоні?


Ці та інші подібні запитання допоможуть співробітникам відчувати свою залученість у робочі процеси, свою важливість, підтримку, яка сьогодні без перебільшення важлива для кожного з нас.

Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!