АЛГОРИТМ СЕРВІСУ В САЛОНІ КРАСИ:
НАСІЛЬКИ ЛЕГКО зруйнувати ВРАЖЕННЯ ВАШОГО КЛІЄНТА


«Вже давно набила оскому історія про щербату дівчинку, яка одного разу зруйнує ваш бізнес. Усі власники її бояться. У салонному бізнесі ці побоювання більш ніж виправдані.

Дефіцит фахівців породжує ситуацію, коли багато власників і керівників піддаються спокусі взяти невідповідну людину. В результаті низькомотивовані, без зародків клієнтоорієнтованості та схильності до емпатії співробітники салонів краси сьогодні зовсім не рідкість. Шанс появи щербатої дівчинки у такій ситуації вкрай високий.

Але я вірю, що щербату дівчинку можна нейтралізувати. Якщо вона діятиме згідно прийнятому у певній компанії Алгоритму сервісу. Потрібно просто не дати їй можливості проявити себе, позбавити можливості спілкуватися та діяти на свій розсуд, а лише в чітко заданих рамках. Тоді ймовірність руйнівної дії на бізнес відразу знижується.

Звичайно, важливо правильно вибирати, навчати, мотивувати співробітників, будувати корпоративну культуру, створювати спільні цінності, але саме впровадження алгоритмів сервісу здатне кардинально за відносно короткий термін змінити якість обслуговування в салоні краси. І зробити його стабільним, що не менш важливе».


Що таке в принципі обслуговування?

Це відповідь на потребу клієнта та вирішення його проблем ще до того, як вони встигли виникнути. Визначення з Вікіпедії і тим не менш воно прекрасне. Якщо ви надаєте певний сервіс, проте він не відповідає потребам вашого клієнта, він не зможе стати додатковою цінністю та відповідно причиною вибрати саме вас на висококонкурентному beauty-ринку.

Розробка стандартів дозволяє створити особу компанії – ті відмінні риси, які покликані стати конкурентною перевагою у боротьбі за вашого клієнта. Саме впровадження алгоритмів робить ваш сервіс, і, відповідно, враження клієнтів, невипадковими.


Уявіть ситуацію, вчора на зміні був адміністратор, який зустрічає клієнтів посмішкою, з'ясовує їхню потребу, пропонує рішення, а сьогодні – адміністратор, який після сухого вітання чекає, щоб клієнт швидше озвучив, навіщо прийшов, і здатний максимум записати його на обрану процедуру.

Клієнти, які відвідали салон краси вчора і сьогодні, отримають абсолютно різний досвід, їх відгуки, їх враження, образ салону, що склався, буде суттєво відрізнятися. Уникнути подібних ситуацій можна лише стандартизувавши процеси, розробивши та впровадивши алгоритми сервісу в салоні краси.


Для чого в принципі необхідні алгоритми сервісу в салоні краси:

  • Сервіс перестає бути справою випадку. Якість обслуговування стає незмінним компонентом вашого продукту.  
  • Істотно полегшується процес навчання працівників.  
  • З'являються вимірювані параметри відповідності працівників вимогам. 
  • Підприємство може функціонувати без постійної присутності на місці директора чи власника.
  • Співробітники почуваються впевненіше (оскільки точно знають, яким чином чинити в тій чи іншій ситуації) і виглядають більш компетентними та професійними в очах клієнта.


Якщо в салоні краси відсутні алгоритми сервісу та прийняті сценарії, згідно з якими працівники будують комунікацію, велика кількість взаємодій з клієнтом ведуть у нікуди, інакше кажучи, обриваються, закінчуються, не приносячи користі ні клієнту, ні салону.


Приведемо приклад
. Клієнт запитує: "Ой, я чула про нову безболісну японську технологію омолодження N. У вас є така процедура?". "Ні, на жаль, ні" - відповідь адміністратора. Чемність і навіть щире співчуття в даному випадку ніяк не вирішують проблему клієнта і не приносять ніякої вигоди салону.

Якби на підприємстві існував Стандарт, який пропонує, як повинен реагувати адміністратор або майстер, коли клієнт запитує про послугу, не надану в салоні, тоді розмова пішла б зовсім в інше русло. Якою могла б бути відповідь адміністратора? «Вам цікаві безболісні методики омолодження? У згаданій вами японській технології омолодження відбувається завдяки… У нашому салоні є процедура N, в основі якої лежить цей же принцип. І результати омолодження справді чудові. Бажаєте, я вас запишу на консультацію до нашого дерматолога-косметолога…».  

В результаті задоволений клієнт, адже його початкова потреба зовсім не в певній процедурі, а у вирішенні проблеми. В даному випадку це зморшки та страх болю. Вигода для салону також очевидна. А все завдяки тому, що подібні типові ситуації наперед проаналізовані та складено чітке керівництво до дії. Іншими словами, взаємодія з клієнтом йде по позначеному заздалегідь шляху і веде до результату, який найкращий з боку салону краси (задоволений клієнт, позитивний клієнтський досвід, ефективна робота з запереченнями, утримання клієнта).



CRM-системи – можливість швидко вийти на новий рівень сервісу


Сучасні технології дозволяють приголомшливо спростити процес стандартизації сервісу на підприємстві у сфері краси. CRM, адаптована під потреби конкретного салону краси, косметологічної клініки або спа, створює умови для дотримання стандартів і більшу частину роботи виконує автоматично. 

Наприклад, ви бажаєте збирати зворотний зв'язок від усіх клієнтів після отримання ними послуг у салоні. Якщо ви дієте «по-старому», ваш адміністратор запитує клієнта «Чи все вам сподобалося?» та фіксує відгук. Як ви розумієте, далеко не завжди адміністратор дотримується цього алгоритму дій.

Наприклад, утворилася черга, клієнт поспішає, розмовляє телефоном, або адміністратор свідомо не хоче довести відгук до відома керівництва. Якщо ж програма сама після відвідування автоматично посилає кожному клієнту повідомлення з посиланням на форму зворотного зв'язку, ситуація відразу змінюється - програма не забуде, не запитуватиме вибірково, не редагувати відгук на власний розсуд. В результаті враховується думка кожного клієнта, а керівник отримує якісний зворотний зв'язок.

І це лише один із безлічі процесів, які можна автоматизувати за допомогою сучасної CRM-системи, внаслідок чого підприємству у сфері beauty вдається запровадити та підтримувати стандарти сервісу. Наприклад, завдяки інтеграції IP-телефонії та CRM-системи при дзвінку клієнта адміністратор відразу бачить його ім'я, статус, історію відвідувань й покупок та іншу важливу інформацію. Також це рішення дозволяє зберігати у цифровому форматі всі розмови з клієнтом, що дає можливість контролювати роботу адміністраторів, ефективно вирішувати спірні ситуації (завдяки можливості прослухати розмову клієнта та співробітника салону), якісно збирати зворотний зв'язок.


Завдяки CRM-системі адміністратор не забуде про попередній запис, клієнту вчасно прийде нагадування про візит, повідомлення про спеціальні пропозиції, скоротиться час запису – впровадження алгоритмів обслуговування та автоматизація бізнесу дозволяє підвищити ефективність взаємодії з клієнтами у кожній точці дотику. Це інструмент, завдяки якому можна покращити рівень сервісу і, що важливо, утримати його на заявленій висоті.



Розробляючи алгоритми сервісу

Важливо розуміти, що немає сенсу запозичувати Стандарти обслуговування іншого підприємства. Ніхто окрім власника та керівника ПІК не може вирішити, що і як говоритимуть і робитимуть співробітники. Якщо ви слідуєте розробленим для іншого підприємства алгоритмам, ви відразу позбавляєте себе важливої конкурентної переваги.

Стандарти сервісу випливають із вашої концепції та довгострокових цілей вашого бьюті-бізнесу. Тому в цьому питанні, як і в більшості інших бізнес-рішень, потрібно передусім дивитися на свою цільову аудиторію та її потреби, а не на напрацювання конкурентів.

Важливо, щоб Стандарт можна було застосувати у всіх ситуаціях (для цього у відповідного співробітника мають бути необхідні умови та ресурси), а також його виконання можна було проконтролювати.

Якщо ви тривалий час працювали без прописаних Стандартів, будьте готові до того, що їх впровадження може бути болючим. Можливо, вам навіть доведеться розлучитися з частиною команди, яка не зможе, а швидше за все, не захоче працювати за новими правилами. Закладіть час на адаптацію та працюйте зі співробітниками у форматі діалогу.

Поясніть, для чого ці нововведення, як зміни відіб'ються на іміджі салону, його репутації, кількості клієнтів, і відповідно на їхньому заробітку.

Систематично проводьте навчання. Контролюйте дотримання Стандартів за допомогою таємних покупців, збирання зворотного зв'язку, аналізу запису телефонних розмов із клієнтами. Якщо ви бачите, що співробітники постійно «спотикаються» в тому самому місці, роблять ідентичні помилки, значить, потрібно переглянути Стандарт, проаналізувавши кожен крок.

Створення алгоритмів сервісу – це одноразова робота, це безперервний процес удосконалення існуючих процесів для підприємства.

В ідеалі це виглядає так:

  • Аналіз споживчого досвіду

  • Розробка стандарту

  • Навчання

  • Впровадження

  • Контроль

  • Аналіз ефективності стандарту

  • Удосконалення стандарту


Підключіться сьогодні! Повний функціонал. Перші 7 днів – безкоштовно.

Автоматизуйте до 70% ключових процесів вашого підприємства, заощаджуйте час та ресурси, підвищуйте продуктивність роботи салону чи клініки! Приєднуйтесь до 500 клієнтам CleverBOX:CRM, які вже використовують унікальний функціонал для управління бізнесом у сфері health&beauty!